Translate

tisdag 25 november 2014

Ondska och psykologisk skräck

Ondska, psykologisk skräck och dolda motiv är ofta goda ingredienser i läskiga filmer som t ex klassikern, The Shining från 1980 med Jack Nicholson.

Minns att jag såg den som min första skräckfilm, hemma hos en tjejkompis. Möjligen fick jag posttraumatisk stress efteråt, då kompisen endast behövde stirra plötsligt överdrivet och galet, åt mitt håll så skrek jag till och fäktade med armarna.

Det vet alla som har lätt att leva sig in, med god inlevelseförmåga i både filmer och närliggande omgivning, att det snabbt sugs in och självupplevs.

Såg kort en annan skräck film häromkvällen på kanal 7 eller 5, där några män jagade efter ett par till ett hus där en äldre snäll kvinna tog emot dem. De jagande männen lurar sedermera in sig i den äldre kvinnans hus och skjuter ner den stackars äldre människan.

En av männen visade sig vara en lustmördare och de andra två männen svaga medlöpare, som gjorde vad de blev tillsagda. När kvinnan lyckades rymma strax efter mannen kom in i rummet, med någon gallerförsedd huva över huvudet och njutningsfullt beskrev det förra kvinnliga offrets skrik för den låsta kvinnan, fick hon loss det bundna armarna och stack till mannen med en större träflisa från okänt ursprung, före hon sprang ut från huset.

I nästa scen ser vi henne gömd krypande under altanen och männen springer bort från huset i den mörka skymningen för att leta efter henne. Snart upptäcker kvinnan att hon krälar över en massa döda lik, då kände jag att det blev för mycket så jag bytte kanal.

Det gäller att stänga av först, för att kunna ta in det obehagliga. Vissa scener i boken, Bakom Dolda Ansikten kunde vara jobbiga att skriva. Ibland blir det för rått och kylslaget.

FBI-experten Lillian Glass som skrivit boken, "The Body Language of Liars"ger oss tips, över hur vi kan känna igen en psykopat. Något som dock inte går att använda tolkande på Internet av förklarliga skäl, då kroppsspråket uteblir totalt så när från de bokstäver vi plitar ner och en och annan död smiley. Nedan återfinns dock sex av de beskrivna psykopategenskaperna:

 1) Individen lever i det förgångna och aldrig i nuet.

2) När en psykopat gråter, torkar han alltid först under ena ögat och sedan under det andra. Motsatsen för psykiskt stabila människor, sägs vara att vi torkar bägge ögonen samtidigt.

3) Psykopaten är sällsynt självupptagen. Det är jag och jag.

4)  En starkt uppblåst självbild och talar mer än gärna om sina egna problem. Dålig självinsikt och oförmåga att ta ansvar för sina handlingar.

5) Identifiera lögner! Får du ett svar som du misstänker är en lögn. Ställ frågan igen, något omarbetad. Om svaret avviker från det förra kan det vara läge att dra öronen åt sig.

Kanske kan det uteblivna kroppsspråket, med mimik, tonläge och kroppsrörelser vara en förklaring till människor på Internet, som kan reta upp sig på allt, från någons tycke kring ett recept till någons beskrivning av vargens överlevnad? Eller förklaringen varför människor enklare kan låta sig bli manipulerade av både sol-och-vårare, bedragare och individer med psykopatiska drag.

En något mer nyanserad bild av Psykopati - Antisocial PS, beskrivs på Psykologiguidens sida och ett stycke citeras nedan:

"Personer som ofta brusar upp och tar till våld, eller hänsynslöst utnyttjar andra människor, utan att känna skuld eller ånger, kan antas ha antisociala och psykopatiska drag. Betecknande är också den starka dragningen till äventyrligheter som är riskabla både för personen själv och för omgivningen.
 Självbilden är störd på så sätt att personen uppfattar sig själv som stark och överlägsen. I följd med detta tycker man sig ha rätt att utnyttja andra, antingen för att man annars själv skulle bli utnyttjad, eller för att de andra är svaga och därför föraktliga."

Antony Hopkins som Hannibal Lector från filmen, När lammen tystnar.


- Se upp där ute!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar