Translate

fredag 18 september 2015

Förtal och lågmärkeshandlingar


Läste kort om en flicka i 16-års åldern på Dagens Juridik, som öppnade ett konto i någon annan flickas namn och skrev kränkande saker om sig själv genom klasskompisens namn i syfte att få klasskompisen i dålig dager.

16-åringen dömdes för förtal. Det ger ändå en viss förståelse när tonåringar sysslar med den typen av lågmärken. Det är svårare att svälja när det handlar om medelålders människor, flera med barn, som utför exakt samma falska simpla handlingar på Internet. Helst ryggradslöst anonymt.

Själv har jag sett anonyma hittepåsignaturer skriva idiotiska saker och sedan kommer någon annan anonym och påstår att kommentarerna skulle komma från mig. Jag tror det förekommer lobbyister vars uppgift är att smutskasta andra på nätet.

Det har bland annat skett på ett forum som består av "Jämställdister" och en och annan sverigedemokrat. Den gruppen beskrivs mer här. En grupp som samtidigt sitter och lobbar för att det är synd om män, att våldtäkter påstås vara en förekommande överdrift i samhället och sympatiserar med enstaka som sprider pedofilvänliga åsikter.

Det media borde skriva mer om är bristen på vuxna förebilder på nätet, eftersom så många föräldrar tyvärr hänger på Flashback eller i kommentarsfält där de förtalar människor för fullt. I det perspektivet är det kanske inte så konstigt att vissa tonåringar beter sig som de gör. De har faktiskt inte själva valt sina föräldrar och visar föräldrarna sig vara usla förebilder, borde det vara en förmildrande omständighet, om inte juridiskt åtminstone moraliskt.

14 kommentarer:

 1. Lågmärkeshandling, är det en språklig innovation ? Googlade men hittade just ingenting ...

  SvaraRadera
 2. Kanske det.
  Annat synonymt begrepp skulle kunna vara trash-handling, slasktrattsdyk, bajamajadopp eller illegalt-småkryps-dåd.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som självutnämnd besserwisser undrade jag först om du glömt vattnet i lågvattenmärke ...

   Radera
 3. Läser EU-rätt just nu och vi har flera inlämningsuppgifter varje vecka med tillägg av granskning av varandras arbeten, så uppgifterna bland annat följer mallen för akademiskt skrivande något jag tycker kan läggas separat för dem som behöver bättra på skrivandet, istället för att ta upp tid gällande EU-rätten.

  Med det sagt, så följer inte mina inlägg på denna blogg någon mall för akademiskt skrivande utan har en ganska fri kreativ ådra. :)

  Tolkningen av metaforer gällande adjektiv bör vara av sekundär betydelse för inlägget.

  Det skulle vara intressant att höra om du har någon synpunkt kring huvudpoängen - förtal i gemen och förtal i brist på lämpliga förebilder och föräldrar på nätet?:)

  SvaraRadera
 4. Tja, förtal i olika former vet jag ju allt om så vem kunde vara mera lämpad att uttala sig än
  undertecknad ...

  Och det där ordet förebild är jag djupt misstänksam emot. Människor som på fullt allvar skall
  hävda (direkt eller indirekt) att andra bör bli som dem ! Idoler tycker jag däremot man kan ha.

  Just nu i lurarna en gammal idol eller kanske snarare favorit ...
  https://www.youtube.com/watch?v=XCf2Va3OY0M&index=6&list=PLGSRRn0i2HIclY3ikJHMWVuP8EBWOMIAE


  Lycka till med studierna förresten !

  SvaraRadera
 5. Vad föreslår du för åtgärder för att slippa det hela? Tand för tand, öga för öga..

  Det är lite svårt att komma förbi våra grundlagar som Tryckfrihetsförordningen. Europarätten står dock över våra grundlagar..Artikel 8 - Rätt till skydd för privat och familjeliv...var och har rätt till respekt för sitt privatliv, sitt hem och sin korrespondens.

  Med tanke på de som gärna hänger ut personnummer, adress, ekonomi och foton på någon de vill skrämma iväg genomförsök att kränka individen så var det ett brott mot konventionen.

  Retar mig mest på skenheliga individer med tonårsbarn, som har bloggen som bas och inbillar sig att de är förebilder när de i andra ögonblicket utövar grovt förtal genom uthängningar upprepade gånger mot flertalet individer på nätet.

  Tack!

  Ska in och plädera kring mina sista inlämningsuppgifter idag sedan har vi ett par dagar till sluttenta.
  Sedan kan jag vila lite.

  SvaraRadera
 6. "Vad föreslår du för åtgärder för att slippa det hela? Tand för tand, öga för öga.."

  Längesedan jag trodde att jag kunde lösa några problem. Men identifiera dem kanske man kan.
  Och har hon fortfarande tonårsbarn ? Hemmavarande barn har väl inte den du syftar på i 4:e
  stycket i din egen kommentar.

  Apropå studier, har du gjort högskoleprovet (bra även för enstaka kurser har jag hört). Du behöver
  inte uppge din poäng ...

  SvaraRadera
 7. Nej, sonen ingår troligen bland klanen "Jämmerelister" numera, däremot har fler andra i deras yrkesarbetande pöbel tonårsbarn.

  Hur menar du bra även för enstaka kurser? Syftar du på att komma in på kurser med högskoleprovet? Jag gjorde provet före länge sedan och kan inte svära exakt på när. Jag gick ekonomlinjen relativt sent, för jag pluggade in behörighet och hade jobbat före. Men jag tror jag gjorde provet när jag var omkring 24-25..
  Jag har fått ganska bra meritvärden på antagning.se.
  Jag kommer inom ett par veckor läsa affärsjuridik 15 HP. Det hade dock underlättat om jag varit ekonomiskt oberoende och slapp jobba samtidigt..:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hur menar du bra även för enstaka kurser? "

   Enligt en person som så här lite på gamla dagar gärna pluggar OCH tar studielån så är
   det nyttigt vid enstaka kurser med lite poäng från detta prov att plussa på med om man
   vill få plats på sådant som väldigt många söker till.

   Och jag känner inte den minsta lust att bevisa att jag inte är så smart som jag kanske
   en gång i tiden trodde att jag var så några prov blir det inte ...

   Radera
  2. Jag förstår. Själv försöker jag undvika studielån är man ekonom så är man.:)
   Beträffande Högskoleprov och insikten om att jag nog är lite tävlingsmänniska och inte vågar riskera att få dåliga poäng...det kan ju bli tvärtom, men just nu är min strategi att i möjligaste mån följa liknande kursupplägg som på juristlinjen och senare om jag kommer in, söka om att få tillgodoräkna mig kurspoäng för respektive friståendekurs..

   Du kanske får full poäng om du testar! :)

   Jag fick nyss ett telefonsamtal från en engelsktalande kvinna, som påstod att hon ringde från Microsoft och att min dator tagits över av någon annan, så hon ville hjälpa mig att guida mig med support. Jag sade att jag inte litade på henne och hon menade att hon visste att jag använde Microsoft!!! -Det gör ju ingen annan..:-)
   Jag lade på och hon ringde snabbt upp, inget telefonnummer syns på displayen. Ringde Microsoft, som sade att dessa bedragare ringer från hela världen. De vill ladda ner något program som sedan verkligen tar över datorn..

   Radera
 8. Hej på er! Kul att följa ert resonemang.
  Du har så rätt i ditt inlägg Charlotta Lena. Men jag tänker mig att de vuxna som vi vet sysslar med... ja, vad fan är det de sysslar med... snarast är känslomässigt underutvecklade. På skrumpnivå nästan. De är som Katrin Zytomierska ungefär, intelligensbefriade, beräknande och tarvliga. Vi borde egentligen aldrig ha ödslat någon energi på dem. Nu är det så eländigt att röjningsarbete är av nöden. En i taget, sakta men säkert. Så här kan vi ju inte ha det. Och anonymiteten, ja den måste bort helt enkelt.

  SvaraRadera
 9. Hej Monica,
  Kul att du tittade in!
  Du har sannolikt en poäng i din teori om deras puerila utveckling. Bara en sådan sak att inga normalt utvecklade skapar förtalsdrev, mejlar runt förtal och samtidigt slår sig på bröstet, som om de åstadkommit något lagligt, hedersamt eller något som överhuvudtaget stolt kan läggas i någon meritförteckning.
  Men det är ju deras framtida bekymmer.

  Har annars inte följt något kring Katrin Zytomierska så där kan jag inte uttala mig.

  Folk är tydligen livrädda för att inte få vara anonyma. Har kommenterat om den möjligheten på Dagens Juridik och har jag inte fått personliga påhopp, så har hela kommentarsfältet raderats, det sista inte nödvändigtvis på grund av mina kommentarer.

  SvaraRadera
 10. P.S. Jag skulle aldrig ödslat tid kring dem om de hållit tassarna borta från mig och mitt.

  SvaraRadera
 11. Sitter och läser till tentan på måndag nu när jag tänkte på Monicas kommentar kring "känslomässigt utvecklade" och slogs av att människor som missbrukat hårt i yngre dagar och sedan slutar, ofta stannar i den mentala utveckling de befann sig när de slutade med drogerna..Kanske kan det vara en förklaring till varför vissa medelålders människor förtalar och deltar i drev utan att skämmas..

  SvaraRadera