Translate

söndag 25 oktober 2015

Attraktionslagen - så får du den att verka till din fördel

Uppdaterat igen 2015-10-28

Min nymfparakit attraheras uppenbarligen av mig, som direkt efter min hemkomst från joggingtur flyger för att sätta sig på min axel. Har annars ikväll (igår kväll) läst 90 sidor ur Esther och Jerry Hicks bok, Attraktionslagen - så får du den att verka till din fördel. Troligen finns det en och annan som kan hävda att sanningshalten i boken haltar, då det inte finns direkt vetenskapliga belägg för lagen mer än din goda tro. Den beskriver dock mycket som verkar rimligt, logiskt, igenkännande och väldigt positivt.

Attraktionslagen handlar mycket kortfattat, om att de tankar som vi tillsammans med de känslor tanken förnimmer drar till sig de vi tänker. Om vi samtidigt har starka känslor kring tanken, ger det dragningskraft åt det hela. Det gäller såväl negativa tankar, om sådant vi inte uppskattar och önskar ha omkring oss, som positiva tankar över det vi älskar och önskar starkt. Många har säkert hört någon uttala,

- "Det blir bara en självuppfyllande profetia", när någon beklagar sig över att hon inte kommer få något arbete efter examen, någon bättre relation, större bostad, mer lön och så vidare. Teorin om attraktionslagen utvecklar den idén.

Något annat som kan göra attraktionslagen trovärdig är hur börsen på samma sätt speglar marknadens förväntningar. Köpa aktier har blivit mer vanligt de senaste åren, dels på grund av möjligheten att öppna så kallade Investeringssparkonton (ISK), med en mer fördelaktig skatt, dels för att avdragsmöjligheten på pensionssparandet har minskat.

Enligt vissa ekonomiska teorier, som teorin om rationella förväntningar av John Maynard Keynes ska aktiepriserna spegla marknadernas förväntningar om framtida vinster. Aktiekurserna ska spegla marknadens rationella förväntningar, om hur lönsamma aktier kommer att vara. Priserna stiger om företagen förväntas göra större vinster i framtiden, och priserna sjunker om vinsterna förväntas minska.

Börsens rörelser beror på att marknadens aktörer får tillgång till ny information som gör att de ändrar sin bedömning av en framtida lönsamhet. Det innebär inte att människors förväntningar alltid blir baserade på saklig kunskap, utan på vad de hört eller läst från andra, därmed blir ofta börsens upp- och nedgångar ganska irrationella.

Uppdaterat 2015-12-29
Läste nyss denna artikel på Affärsvärldens nättidning kring hur två läkarstudenter haussade upp aktiekursen på börsforum för att sedan kunna sälja sina egna när kursen ökade. De kan nu vänta åtal för ekobrott på tal om bedömningar som görs utan saklig kunskap.

I likhet med att det förekommer politiska lobbyister som sprider sin "lära" i sociala medier, förekommer även dessa under ekonomiska tidskrifter på nätet och hos finansiella forum där inte endast positiva omdömen sprids från professionella, utan även lekmän kring vissa bolags potentiella utveckling och dess vinster, vilket ibland speglas av att aktörerna säljer sina aktier och sålunda sänks aktiens värde.

När teorin om "könsmaktsordningen" backas upp av vinklad statistik kring hur kvinnor nedvärderas, snedfördelas, diskrimineras, misshandlas och även mördas, gynnar det givetvis inte kvinnan själv.

Det fanns många kloka ord i boken och några återfinns nedan:

"För att en situation ska förändras måste ni se den som ni skulle vilja ha den, istället för som den är."

Jag tänker på exempelvis teorin om könsmaktsordningen, som slår fast att kvinnan är underställd mannen. Det är alltså sett till ovan en mycket dålig teori att sprida ut, eftersom det drar till sig denna ordning och även skapar dessa förväntningar. Likaså gäller motsatt för en relativt nyskapad manlig grupp som ser sig som förtryckta av samhället. Möjligen kan det provocera en del, som starkt lever av och efter devisen, om ett permanent patriarkat, eller motsvarande ett manligt förtryck  när författaren i boken svarar på frågan, vad som ligger bakom rasistiska och religiösa fördomar med orden,

"Det verkar ofta som om det finns personer som inte tycker om vissa karaktärsdrag hos andra och gör sig skyldiga till fördomar i sitt ogillande av andra. Vi vill poängtera att det inte enbart är den som anklagas för fördomar som ger upphov till dessa. Oftare är det den som känner sig diskriminerad som är den skarpaste skaparen av upplevelsen. Det väsen som upplever att andra inte tycker om honom - på grund av religion, ras, kön, social status eller vad det än är, oavsett vilken anledningen är att han känner sig diskriminerad - gör det därför att hans uppmärksamhet på ämnet fördomar drar till sig problemen."

Likaså kan alla profetior på nätet kring invandringens negativa effekter, ökande omfattning och Sveriges kollaps av detsamma, enligt lagen om attraktionskraften skapa mer av dessa effekter när de sprids runt i sociala medier och papperstidningar. Vi kan alla t ex notera bränderna som förekommer av flyktingförläggningar idag.

New York Times skrev nyligen hur skolskjutningar efteråt, "smittar" av sig till nya liknande händelser, genom att andra tonåringar och ungdomar läser om dem på nätet och i tidningar, vilket får till följd att fler talar om och rent fysiskt härmar dem.

Sett från attraktionslagen innebär dessa upplysningar att tankar om dem, trots att de är negativa drar till sig mer av händelserna. USA har haft 142 skolskjutningar sedan år 2012 och igår hade Sverige sin första katastrof i Trollhättan, med en hemsk knivmassaker på en skola. Enligt attraktionslagen, bör varken jag eller andra kommunicera ut, eller sprida händelsen vidare om vi vill slippa mer av den.

När det gäller frågan vad som är mest moraliskt, att ge eller ta emot, som är aktuellt bland annat i frågan kring tiggeriet, så exemplifierar författaren att vi ger till behövande för vi känner sorg över dem och vår tanke är att den människan inte är kapabel att klara sig själv. Istället ska vi känna uppriktigt och tänka tanken på deras framgång och stora förmåga att klara av att hjälpa sig själva, vilket de till slut kommer känna av.

En manlig vän och musikkompositör ringde idag och vi kom att tala om kulturbidrag. Tydligen får kvinnor och utlänningar enklare bidrag när det kommer till musikarrangemang och -festivaler, vilket jag spontant tycker är nedlåtande och orättvist. Nedlåtande gentemot kvinnor och utlänningar och orättvist bidragsmässigt. Hade jag varit musiker och kvinna skulle jag inte velat bli sedd som mindre kompetent än en man, så jag behövde mer bidrag än en man i min konstutövning. Jag har svårt att förstå lobbying, om att kvinnor ska ses med ett större behov av handicap, som till exempel ges i golfvärlden, när det i musiken är ett kreativt skapande på lika villkor som inte har med könet att göra. 

Det vi enligt Attraktionslagen ska vara medvetna om är vårt inre vägledningssystem, där vi ska fokusera på det som vi känner inför våra tankar. Är det en negativ känsla, ska vi styra bort från den tanken. Det kan låta som att vi ska använda oss av ett strutsbeteende, dock hävdar författaren att själviskhet blir en förutsättning för att attrahera det som ger oss fördelar. Vi ska vara medvetna om att när vi tänker något negativt är vi i motsatsställning till det vi verkligen vill uppnå.

"Universum som svarar på tankarna du tänker, skiljer inte mellan en tanke som uppstått genom att du iakttagit verkligheten och en tanke som uppstått inne i ditt huvud. I båda fallen utgör tanken din attraktionspunkt - och om du fokuserat på den länge nog blir den din verklighet"


Vill vi ha en förändring till det bättre, ska vi alltså fokusera på starkt positiva tankar, utan begränsning av någon Jante-lag eller från andra, om det vi önskar se omkring oss själva. Kanske till tonerna av David Bowies låt Changes.
31 kommentarer:

 1. Kanske borde kulturbidrag försvinna helt från området med tanke på att andra människor i andra branscher kan få dubbelarbeta och inte får några bidrag, då försvinner även avunden könen emellan.

  SvaraRadera
 2. Elvis Costello and the ATTRACTIONs ...

  SvaraRadera
 3. Hittade denna låt av din input från Costello: Every day I write the book

  Gillar sista stycket :

  "Don't tell me you don't know the difference
  Between a lover and a fighter
  With my pen and my electric typewriter
  Even in a perfect world where everyone was equal
  I'd still own the film rights and be working on the sequel"

  https://www.youtube.com/watch?v=ekrzLtCKMJg

  Imponeras även av att Costellos inte snubblar i sin fotföring i nedan video .:-)
  https://www.youtube.com/watch?v=3Y71iDvCYXA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad tror du den låten kan tänkas handla om då ? Wikipedia ...

   Radera
  2. Det råder fri tolkning :)Så det kan även betyda höja volymen.

   Radera
  3. Kan tillägga att jag äger en bok som innehåller listor över företeelser inom rockvärlden och
   på en sådan lista finns denna låt med.

   En annan lista däri heter "What's the ugliest part of your body" och högt på den ligger en
   låt med GRACE SLICK och Jefferson Airplane.

   Radera
  4. Vad hade första länken med någon melodi att göra!?

   Brukar du sitta och gotta dig i när idioter på nätet skriver elakt om andra kvinnor och ta det som bevis för en könsmaktsordning, eller vill du ge exempel på att det är något som förekommer bland normala i samhället? :)

   Radera
  5. Jag tog bort länken till listan på 20o fula kvinnor eller hur många det nu var om blev nedskrivna. Klistra inte sånt skit på den här bloggen.

   Och du inser säkert hur hycklande det blir med män, som säger sig tro på könsmaktsordningen och gynna kvinnorna och ändå inte själva klarar av en kvinna som lugnt diskuterar emot, utan att ni måste skriva eller insinuera elakheter.

   Radera
  6. Och vad tyckte du om den andra länken då ? Eller kontrollerade du inte den ?

   Radera
  7. Det fanns bara en länk i den kommentaren till en webbplats med olika listor, med en av dig utvald länk gällande någons uppfattning om vad som var fula feminister, en mängd både snygga och vackra kvinnor, där anonyma elaka skrivit en massa taskiga kommentarer. Bland dessa fanns även en liten flicka som fick påhopp. Många anonyma människor på nätet tycks inte kunna tänka själva utan följer drev för att känna gemenskap.

   Jag har kvar kommentaren i min inbox, så jag har dubbelkollat - en länk.

   Ungefär som Salomon Asch-experimentet, när tillräckligt många säger idiotiska saker tror många att det är en sanning.
   http://charlottalenabloggar.blogspot.se/2015/10/ovardiga-handlingar-gruppdynamik-och.html

   Radera
  8. Min bild är att jag lade in 2 länkar. Först upptäckte jag den med "fula" kvinnor. Sedan ändrade jag female
   till male och fick en motsvarande lista för det andra (första ?) könet.

   Kan tillägga att denna lista toppades av en person med samma födelseår som undertecknad. Dödsåren
   skiljer dock sig åt ...

   Men vilken är din fulaste kroppsdel om du får bestämma alldeles själv ? Du behöver inte svara ...

   Radera
  9. Vad har din tidigare länkade (1 st.lista, även om du trodde dig ha fått med två listor) eller ditt intresse för eventuella fula kroppsdelar med inlägget att göra?

   Attraktionslagen handlar inte endast om ytliga saker som utseende, utan vad du medvetet eller omedvetet drar till dig, attraherar med hjälp av vad du känner inför dina tankar. Negativa som positiva.

   Du ska likaså "förvänta dig" det som du känner positivt inför din tanke. Det fungerar inte med att endast känna positivt nu vill jag t ex bli en etablerad konstnär som Carl Larsson blev en gång i tiden, utan du måste även känslomässigt och "glatt" förvänta dig det hela, enligt bokens författare.

   Jag tycker din fråga är lite märklig i sammanhanget. Varför undrar du?

   Den människa du måste stå ut med i resten av ditt liv och som inte går att göra sig av med är det lika bra att bli vän med, så på samma sätt som du inte säger till någon av dina närmaste vänner att någon av deras kroppsdelar skulle vara missprydande bör man inte säga det till sig själv.

   Radera
  10. Fast vi (jag) har väl lämnat inlägget för länge sedan ...

   Själv är jag inte helt lycklig över mina tånaglar, Kan ju inte heller måla dem.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Det var mer energi i denna video:
  https://www.youtube.com/watch?v=AZc9IT7h-3U

  SvaraRadera
 5. "Jag satte p� Rolling Stones och "Satisfaction". Elvis Costello and the Attractions
  Hon sa: Fan, vad �r det h�r? Vad �r det f�r modern skit?
  Fram med 45:orna med lite action"

  Även PER GESSLE tycks ha lyssnat på Costello. Men man kan undra om kompgruppen heter som
  de heter för att medlemmarna var attraktiva. Utseendemässigt liknar väl Costello en (pop)nörd vilke han ju är.
  Kom f ö alldeles nyligen med en 670 sidor tjock bok i ämnet.

  Men han har en snygg fru som säkert kan verka just attraktiv ...

  http://www.americansongwriter.com/2012/10/diana-krall-glad-rag-doll/

  SvaraRadera
 6. Vem citerar du?
  Har inte lyssnat på honom tidigare utan lyssnade nu vad du länkade till. Har nog sett han som lite nördig, men tyckte om introt till Every day I write a book och på Spotify framgår basen bättre. Har annars blandad musiksmak.

  Jo frun var kanske inspiration, även om hon troligen inte var vardagsstylad på fotot :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som framgår av stycket under citatet är det Gessle och en av Gyllene Tiders tidiga låtar. Observera
   rimmet !

   Costellos fru är alltså känd jazzsångerska och ett fördelaktigt yttre utgör sällan en nackdel. Men man
   kan bli lite konfunderad av hennes ålder (född 64) och position när just plattan med det omslaget kom.
   Costello är 10 år äldre.

   F ö älskar jag Costellos gamla låtar i synnerhet ...

   Radera
  2. Ja rimmet var bra!

   Det förekommer förvisso att en del kvinnor ser yngre ut än de är. Det beror kanske på när skivan kom ut, var det tio år sedan, så är det inte så uppseendeväckande.

   Radera
  3. "Glad Rag Doll is personal for Krall, and she's not the least bit shy with this one. Krall steps out modeling a lingerie ensemble in the cover photo, with comfortable humility and dignity that speaks enchantment as she appears to be daydreaming of a love afar. The cover captures her interpretation of the beauty of femininity and, for a moment, one would think it was a romance novel cover. Her influence for going avant-garde with a teddy and nylons originates from her personal desire to "play dress-up" as one of Alfred Cheney Johnston's Ziegfeld girls at least one time on a CD cover."

   Jag tror fortfarande att omslaget var avsett att sälja lite fler skivor ...

   Radera
  4. Ja det är väl inget att förneka.

   Radera
 7. F ö tror jag faktiskt på att könsmaktsordningen existerar både här och där, nu och då ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att du månar om könsmaktsordningen och radikalfeminismen. Jag är feminist i solidariskt syfte för kvinnor i t ex Indien som verkligen blir förtryckta av en äldre kultur i vissa delar av landet. I Sverige har vi kommit längre och jag kan tycka det är nedlåtande och destruktivt att sprida ut den läran.

   Kan möjligen en mans syfte att måna om teorin, vara en outtalad inre tillfredsställelse, att bli betraktad som överordnad en kvinna enligt könsmaktsordningen?

   Om kvinnor i vilken bransch som helst ska behöva börja sin start i arbetslivet med att veta att de enligt teorin betraktas lägre än en man, vari ligger nyttan? :-)

   Skulle du kunna förstå att teorier som förmedlar att männen betraktas som bättre och värdefullare även kan bli en cementerad självuppfyllande profetia?

   Radera
  2. Jag tror ju på förtryckande strukturer av olika slag och att ytterst få saker fördelar sig jämnt av sig
   själva. Det råder så gott som alltid en sorts 80-20, 90-10 eller 99-1 struktur. Ett utmärkt exempel
   härpå är väl fördelningen mellan könen vad gäller mord på partner. I Sverige lär 17 kvinnor och 3
   män (i snitt) årligen mördas av närstående och då ligger vi nära 80-20. Indien hamnar snarare på
   en fördelning av typen 99-1, eller kanske rentav 99.9-0.1.

   Sedan får man dra vilka slutsatser man vill av ovanstående ...

   Radera
  3. Boken ovan med attraktionslagen förespråkar inte att det saknas fördomar eller diskriminering från människor, utan att i likhet med t ex Putins "Trollfabrik" som pumpar ut en propaganda genom nätskribenter, så att något fastnar och blir en sanning för många blir negativt för människan själv. Mord är kanske inte heller diskriminering, utan mer en psykisk störning i likhet med sexuellt våld. Det sista vänder sig dock RFSU mot numera som backar upp BDSM.

   Tankens kraft är ganska stor för att påverka sig själv och sedan att det de facto finns folk på flykt och i nöd utesluts inte av den goda möjligheten.

   Radera
 8. http://www.dn.se/ledare/amanda-bjorkman-vi-fortjanar-att-kanna-tacksamhet/

  Den där boken hamnade på ledarsidan i den stora morgontidningen idag ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste artikeln av Amanda Björkman. Hon nämnde dock inte samma bok, utan "The Sectret". Boken nämnd i inlägget ovan är inte av samma författare och mindre "flummig" och heter som rubriken till inlägget, Attraktionslagen - så får du den att verka till din fördel.

   Läste in en viss irritation i Björkmans artikel kring det positiva tänkandet, att till och med "Blondin Bella" som uppenbarligen enligt media ses som den typiska entreprenören har vänt sig mot tesen kring attraktionslagen, som uppmanar till positivt tänkande för hon har blivit förälder och Björkman vinklar sedan det hela till att de som förespråkar mer positivt tänkande är otacksamma och inte ödmjuka.

   Det här med att vissa för ut att när människor blir föräldrar, så skulle de per automatik göra dem till mer empatiska människor är ganska fördomsfullt. Det räcker att titta sig runt och se hur vissa föräldrar beter sig.

   Jag tycker dock att det ena (tacksamhet och ödmjukhet) inte behöver utesluta det andra(positivt tänkande). Du kan ha ett brett perspektiv, en inlevelseförmåga och inse vad du ska vara tacksam över utan att för den skull ge upp den egna positiva livsinställningen för att överleva i livet utan mer plågor än nödvändigt.

   Radera
  2. Jag och min ofullständiga perceptionsförmåga ...

   Radera
  3. Är du ironisk?

   Har du möjligen lite svårt med kvinnor som har åsikter och kunskaper, när det inte handlar om "fakta" att kvinnor vinklas till att vara förtryckta på olika sätt?
   Kan det vara därför du uppskattar radikalfeminismen som anammat könsmaktsordningen, eller har jag fel. :-)

   Jag såg en debatt för några år sedan med en manlig feminist som skenheligt sade sig bry sig om kvinnor när det var uppenbart att han mer gillade sin uppfattning av att ses som överordnad oss. :-)

   Radera
  4. Aldrig ironisk. I vart fall använder jag inte de där konstiga tecknen. Känner mig lite för gammal för sådant.

   Har svårt att se mig själv som överordnad någon eller något ...

   Radera
  5. Vet inte vilka tecken du menar.
   Du säger själv ovan att du tror på könsmaktsordningen. Och eftersom du är man, ska du bland gruppen män enligt teorin vara överordnad gruppen kvinnor när det gäller politik, familj ekonomi m.m.

   Radera