Translate

lördag 3 oktober 2015

Fler som öppnat ögonen kring sekter på nätet

Uppdaterat 2015-10-03.
Min debutbok, Bakom Dolda Ansikten, som en sekteristisk grupp på nätet gjorde sig besväret att i grupp simpelt svärta ner, handlar bland annat om sekter på Internet, som de på sätt och vis nästan iscensatte själva med sitt förtalsdrev och handlande.

Varför även gårdagens artikel från den 29 september,"De virtuella sekterna frodas i förvrängda fakta"av docent Heléne Lööw i Dagens Nyheter, om fenomenet sekter klingade välbekant. Lööw som likaså observerat debattklimatet på nätet med olika bestraffningar och hot från extremistiska grupper. Även Gunno Gunnmo, f.d. länspolismästare i Stockholm och Eric Rönnegård, f.d. polisintendent i Stockholm skriver i sin artikel, "Nazisternas uppvigling på hatsajter, som ett allvarligt hot mot demokratin och Sveriges inre säkerhet"på Dagens Juridik, och nämner Heléne Lööw:s beskrivning, av denna sekteristiska miljö, som förekommer på Internet och menar att den är ett hot mot demokratin.
Man med påse över huvudet förs bort av extremister
Jag fick tidigare en inbjudan, på Facebook via ett troligt kapat foto av en kvinna, till en kyrkogård i Stockholm en sen fredagskväll med bilder av gravstenar. Väldigt normalt.

Ungefär lika normalt som när de stal mitt företagsfoto och placerar en stor papperspåse på huvudet. Vad brukar människor få över huvudet som kidnappas eller ska avrättas, - Jo en papperspåse eller liknande över huvudet. Det är inte heller normalt att medelålders kvinnor försvarar den typen av slödder-handlingar utan att vara i en sektliknande gemenskap.

Det är små fega anonyma hot. Min bok, Bakom Dolda Ansikten kom till av att jag för några år sedan upptäckte en samling av forum och bloggar som hade en aggressiv debatteknik, lobbade för en normalisering av sex med barn och försökte förminska betydelsen av våldtäkter varvat med udda idéer kring feminister och andra mindre rumsrena åsikter. Från dem gällde anfall före attack. Du blev påhoppad och misstänkliggjord vid första besöket. Alla på dessa forum försvarade dessutom de sjuka påhoppen och det störda beteendet och vände det hela till att det var den som blev påhoppad som hade gjort något fel. Liknande tendenser syns hos sekter.

Hur ska dessa miljöer kunna förstås, frågar sig docent Heléne Lööw och svarar själv i sin artikel nedan:

"Ett sätt att betrakta dem är som i grunden sekteristiska miljöer. Sociologen Colin Campbell skapade på 1970-talet en teori om hur dessa miljöer kan förstås och tolkas, i ”The cult, the cultic milieu and secularization”. Sekteristiska miljöer är till sin natur oppositionella – en av kärnpunkterna är föreställningen att man är bärare av en dold och förtigen sanning. Detta skapar en värld där ledare och grupper kommer och går, men där kärngruppen, ”de övertygade”, består. De kan byta sekt och miljö i sin jakt på ”sanningen”, men de stannar kvar i den sekteristiska miljön i stort.
Före den digitala revolutionen existerade dessa i en sorts underjord, i form av olika tidningar, tidskrifter, bokförlag, smågrupper och gatuaktivism i folkvimlet. Om du mötte dessa världar skedde det oftast av en slump.
Allt detta förändrades med den moderna kommunikationsteknikens ankomst – på några sekunder är det möjligt att nå stora mängder människor och likasinnade identifieras och fångas in, nätmiljöer kan sättas upp på en eftermiddag, bilder och historier spridas med vindens hastighet över nätet.
Emellanåt utvecklas dessa nätmiljöer till virtuella sekter med faktaresistensen som kännemärke: all form av information som inte styrker den egna uppfattningen avvisas kategoriskt.
Det är i dessa miljöer som konspirationstänkandet frodas och människor successivt börjar uppfatta sig själva som bärare av en sorts ”stigmatiserad sanning”: är du inte med mig är du emot mig – en del av en konspiration, eller naiv, oupplyst, lurad. Ett särskilt språkbruk utvecklas, för att förstärka bilden av att de gör motstånd mot en sorts maktfullkomlig elit – med kodord som ”oppositionell” eller ”alternativ”. Alla samhällsfenomen som ogillas relateras till denna elit eller hemliga konspiratör.
I dessa miljöer utvecklas en mycket aggressiv debatteknik som i praktiken inte handlar om att debattera, utan om att stänga alla former av debatt. Att mala ner allt motstånd med alla till buds stående medel."

6 kommentarer:

 1. Det blir lite svårt att mejla utan e-post adress men tack för informationen!

  SvaraRadera
 2. Jag fick upp detta av informationen du gav:
  http://anneliebabitz.blogspot.se/2012/11/cattasbubbla-agnar-sig-at-grovt-fortal.html

  SvaraRadera
 3. Kan se att jag var kritisk gentemot en viss bloggerska med en viss bubbla redan då ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycks vara ganska många som blivit kritiska mot henne de senaste åren. Det är ändå fascinerande att vuxna människor kan respektera en vuxenmobbare som sprider förtal överhuvudtaget.

   Radera
  2. Nej, men hon är ju "populär". Titta bara på hennes besökssiffror och hur gärna medier av olika slag
   vistas på hennes sajt. Svårförståeligt kanske om man lägger in kvalitetsaspekter men det kan ju
   finnas någon form av nyhetsvärde. Rättspsyk kan hon väl trots allt uttala sig om med viss insikt.

   Själv är jag inte alls avundsjuk på henne, knappast ens bitter ...

   Radera
  3. Snälla, det är en solig och vacker höstdag förstör inte stämningen med fel ämnen. :-)

   Den "popularitet" du talar om handlar troligen mer om en medial bevakning av sådana som står utanför samhället och gärna raserar sådant hederliga människor till skillnad mot henne har byggt upp under massor av år. Och runtomkring henne finns en blandning av psykiskt sjuka människor och grundskoleutbildade som av ren dumhet imponeras av dåren. Journalisterna och författarna Ann Helena Rudberg och Anneli Babitz som i likhet med mig och andra utsatts för hennes jävligheter, som finns inom och har kontakter inom den mediala världen får naturligtvis sina kollegor att kolla in katastrofen som backas upp av de genomfalska och förtalsfulla jämställdisterna och en hel del sverigedemokrater.

   Jag är aldrig inne på hennes sajt och har inget intresse av fanskapet. Avundsjuka finns inte i min värld.

   Radera