Translate

måndag 12 oktober 2015

Ett alternativ till näthat

Min tidigare kurs tenterades av för en vecka sedan, så nu väntar jag in det förhoppningsvis super godkända resultatet. Allting balanseras och det är först när du haft mycket, som du inser vad skönt det är med lite mindre. Nästa kurs börjar först om ett par veckor, så nu är det bara jobb en period.

Har lyckats missa ett par bokade pass på gymmet, så jag har fått restriktioner. Får alltså inte boka pass under tre veckor utan bara gå dit och chansa att det finns plats. Tidigare blev jag superförbannad på dessa restriktioner, eftersom jag betalar för att få gå när jag vill. Nu orkar jag inte slösa energi på deras rutiner.

Det gör inte så mycket för då har jag varit ute och sprungit och fått upp konditionen istället. Har även börjat meditera någon gång var och varannan dag. Något som kan rekommenderas. I helgen stack jag spontant iväg och köpte indisk yoga-musik, rökelser och doftljus, så nu luktar det halvsött och lite spa-betonat hemma.

Meditation testade jag första gången när jag var omkring tjugo, efter att ha köpt en handbok hur man går tillväga. Sedan har det varit många, långa och olika uppehåll, så inget jag praktiserat regelbundet. Meditation har i varje fall enligt forskning flera gynnande effekter.

Bland annat har den visat, att den kan läka människor som lider av post-traumatisk stressymptom (PTSD). En studie på amerikanska soldater som stridit i Irak visade att transcendental meditation reducerade deras PTSD och deras depression med 50 % efter att de utövat TM i åtta veckor. Den undersökningen ska även bekräfta forskning som gjorts på vietnam-veteraner för 25 år sedan. Likaså försvann deras oro, depression och sömnproblem.

När vi av olika anledningar hamnar i stress på grund av arbete, livskriser och dylikt, stör det hjärnans produktion av "glädjehormonet" serotonin. Det påverkar inte endast vårt sinnestillstånd, utan kan bland annat vara grundorsak till migrän, oro, ilska, sömnsvårigheter, ätstörningar, alzheimers och alkoholberoende.  

Transcendering (djup meditation) sätter igång kroppens egen helande förmåga och får hjärnan att fungera normalt, vilket startar en naturlig ökning av serotoninproduktionen.

Så sätt på lite flummig musik, er själva blundande i en lotusställning och ge er lite extra serotonin i höstmörkret.

20 kommentarer:

 1. Ja meditation kan nog sannerligen behövas när man dagligen upplever hur det svenska samhället handlöst faller utför ett stup som tycks sakna botten. Kan det bli värre? Ja, tyvärr syns ingen ljusning. //T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så farligt kan det väl inte vara. Var det något speciellt som du tyckte fallerade?

   Det fiffiga med den här meditationensverkan tids nog ska vara att hjärnans koherens = samordning förbättras. Hög koherens i hjärnaktiviteten sägs även Tadaa.. öka vårt IQ, kreativitet, känslomässig stabilitet, bra reflexer och etiskt tänkande.

   https://transcendental-meditation.se/intelligence-iq/

   Radera
 2. Det lär inte hjälpa hur mycket man än mediterar när samhället faller ihop och allt raseras. Inser man inte detta så lever man uppenbarligen i en liten sluten bubbla och vägrar att ta in vad som sker i verkligheten utanför bubblan. //T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Människor som bara gnäller lyfter kanske inte upp så mycket av samhället heller?

   Radera
 3. Kul att du orkar studera, jobba, meditera, löpträna och blogga mer eller mindre samtidigt ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo fast meditera blir mer som avkoppling och semester, sedan har jag ett mindre uppehåll mellan två kurser just nu så det blir inte så arbetsamt.
   Men tack ändå!:)

   Radera
  2. Glömde att skriva någonting om "vid din ålder" i den där meningen ...

   Radera
  3. Minns att du nämnde ålder tidigare med när jag sprungit halvmaraton, utan att jag själv nämnt den, vilket var lite märkligt.
   Har för mig jag läst att du är minst 10 år äldre än mig, så hur gammal måste inte du känna dig då..? ;-)

   Radera
  4. Hade en bekanting som i sin "blogg" skrev att han var 60 minus OCH då är han ändå några
   år yngre än jag. Men 55+ var kul att säga så länge man var just 55 ...

   Män som åldras blir f ö lätt till stiliga äldre herrar ...

   Radera
  5. Vad är det du vill ha sagt kring min ålder? Har inlägget med min ålder att göra?

   Ja det är sant att vissa män blir stiliga har du träffat någon speciell nyligen?

   Radera
  6. Apropå det här med ålder del 1 :

   "My Back Pages är en sång av Bob Dylan från albumet Another Side of Bob Dylan (1964). Den liknar mycket hans tidiga protestsånger, med endast en ensam akustisk gitarr. Men texten och i synnerhet refrängen ("Ah, but I was so much older then / I'm younger than that now.") verkar tyda på ett avståndstagande från Dylans tidigare idealism och "protestscenen" som han varit associerad med."

   Radera
  7. Angående det här med ålder, del 2 ...

   http://www.metro.se/kolumner/nina-akestam-nej-jag-kan-inte-hamta-kaffe-at-dig-jag-ska-just-forelasa-for-500-personer/EVHojp!ccIiTP08SzUu6/

   Ur dagens Metro, av en kvinna som studerat ekonomi ...

   Radera
  8. Men att se ung ut och inte tas för någon med någon form av auktoritet är sannolikt ett övergående problem, ty alla blir vi äldre vare sig vi vill det eller inte.

   Dessutom kan det ofta vara ett första intryck, som ändras när kvinnan fått visa vad hon går för. Det kan faktiskt bli en självuppfyllande profetia att utgå från att människor ser ner på dig för att du är kvinna, så de tankarna är totalt destruktiva och går bort.

   Jag har mött många medelålders män som behandlat mig med respekt i min profession, så alla är inte nedlåtande. Sedan finns det naturligtvis en och annan som bemöter en med sina förutfattade meningar om att man behöver hjälp och inte tror att det finns någon längre erfarenhet.

   Jag mötte för flera år sedan en man som uttryckte att jag skulle behöva "förtjäna mitt förtroende", samtidigt som det var han som sökt mina tjänster och själv nyss hade startat ett företag, medan jag hade haft mitt företag vid den tiden i ca åtta år. Jag tyckte han kunde välja någon konsult som han redan från början kände tillit inför, istället för att som nystartad tro att kunde förändra eller styra mig. Turligt nog är det ingen som tvingas till ett sådant samarbete..:)

   Radera
 4. Människor som vägrar se sanningen utan tittar bort och blundar och bara ser till sitt inre lyfter sannerligen inte upp samhället. //T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar jag hade mer tid att kunna sitta och titta inåt, än vad jag haft. :)
   Jobbat tills nu faktiskt så lite bidrar jag nog med.

   Radera
 5. Vi får väl hoppas att du fullgör din medborgerliga plikt och avsätter någon krona till skatt också. ;) //T

  SvaraRadera
 6. Talar du av egen erfarenhet?

  Själv anser jag att den skatt på ca 60 % som måste betalas ut av det jag arbetar in är mer än väl tillräckligt.

  SvaraRadera
 7. Jag anser att det bör vara samma spelregler för alla på marknaden, där alla ska få göra lika rätt för sig och då ingår ingen ohederlighet.

  SvaraRadera
 8. YOGA hit och yoga dit. I dagens SvD fanns en notis om broga, en ny trend inom yoga. Tuffare yogapass,
  garanterat mantrabefriade, för män som vill slippa skämmas över att de inte når ner till tårna.

  "Men who crave the benefits of yoga, but recoil at sharing the experience with a room full of women are turning to Broga, a rugged take on the 3,000-year-old practice of movement and breath."

  Fast det här kände du säkert redan till ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej faktiskt inte.

   Kanske för att "Broga" ska vändas sig till män och jag är ju kvinna..:)

   Hittade inte heller artikeln i SvD dock nedan:

   http://www.reuters.com/article/2015/04/27/us-fitness-broga-idUSKBN0NI0LS20150427

   Var på yoga idag faktiskt och kunde se 2 tappra män i en grupp på ca 30 stycken som brukar gå varje söndag.

   Radera