Translate

torsdag 11 augusti 2016

Noteringar på en torsdag

-        Är det ok om jag sätter på radion lite lågt, frågade den charmiga blonda långa målaren, respektfullt  från köket i morse, som redan hunnit vara i en annan bostad trots att klockan endast var 08,15.
Kommer få hela köket ommålat och får gå upp extra tidigt för att hinna äta frukost och se anständig ut. Likaså anpassa lunchen till bygg-och målarsvängens tid vid tio snåret. Jobba som målare verkar ganska avslappnat och självständigt. Troligen inte mycket avancerade beslut och samtidigt ett kreativt arbete med meditativa rörelser. 

Igår pratade han högt och beklagande i mobilen om att han och flickvännen skulle åka till New York och flickvännens bröder och pappa troligen skulle följa med när han hoppats på en semester på tu man hand. Det måste vara kärlek.

När jag arbetade som barnsköterska vid en ålder av 18 och några år framåt var radion ett givet och centralt inslag i köket på Sachsska barnsjukhuset, där vi mellan de medicinska morgonkontrollerna, rörde ihop olika former av mjölkersättningar eller hämtade frukost åt medicinska barnpatienter som låg inne för allt, från misskött tonårsdiabetes, anorexi, leukemi, kolik, tarmsjukdomar till någon form av ”kaosa socialis” som kunde beröra olika typer av missförhållanden hemma eller med barnet. Det handlade om det mest varierande former av medicinska utredningar av barn från några månader upp till 16 år.

Omkring tio år senare och några andra typer av arbeten emellan tar jag som enda affärsanalytiker med mig en liten radio till ett öppet kontorslandskap bland ute-säljare, VD:n och en finansanalytiker, där jag lät musiken ljuda ut i det strama och AC-kylda landskapet i det stora företagskomplexet varje morgon, till andras uppmärksammade leenden. Musiken lugnade rutinerna av att stressigt vara tvungen att få fram de dagliga rapporterna till VD och säljcheferna, som ofta trampande stod bakom ryggen och väntade med risk att de ville skjuta mig som budbäraren.

Musiken kunde även underlätta en monoton och oinspirerande vardag. En radio slår ändå Spotify där du tvingas söka fram varje låt, som någon annan istället kan göra via en radiokanal och samtidigt ta fram det senaste. Borde troligen investera i en förnyad ljudanläggning med ny radio. Annars börjar snart höstterminen med inte helt färdiga besked från universitet och högskolor för alla sökande kring deras ovissa framtid. Samtidigt som morgon programmen på Tv:n basunerar ut årliga tips till par som insett att de tröttnat på varandra när de dagligen fått trängas och tvingats umgås under semestrarna, eller hur vi på bästa sätt kan dumpa någon på ett juste sätt, där det sista kort och gott handlar om grym ärlighet. Inget smygande som en katt runt het gröt, eller använda fraser som ”det är inte du utan jag” när sanningen helt enkelt är - jag inte kär i dig längre.  Du är alltså mindre ego när du är rak i motsats till vad Veronica Maggio sjunger i låten, Dumpa mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar