Translate

fredag 26 augusti 2016

Beslutsamhet och dolda människor

Talade med en intelligent sakkunnig kvinna i tisdags, då jag kände lite ångest av att jag blivit kallad för upprop både till Europaprogrammet (offentlig rätt m.m) och Journalistprogrammet i onsdags respektive torsdags. Har sökt en massa olika förutom Juristprogrammet, där jag hamnade på 91:reserv plats bland tusentals sökande.

- Nej du kommer inte gilla dessa program med en massa 19-åringar när du redan är akademiker. Istället ska du läsa kursen Economics B (nationalekonomi) och därefter kursen, Journalistik för akademiker, där den sista är en komprimerad variant av journalistprogrammet, som hoppar över allt det enklaste och går under två terminer med tillkommande antagningsprov. Nu kan du istället jobba och söka dessa till vårterminen, sade kvinnan i luren med övertygande röst.

Det var en sådan himla skön känsla att någon var så säker och beslutsam åt mig, istället för att jag
själv skulle fatta alla beslut, som jag alltid gjort annars. Givetvis hade det betydelse att det hördes att hon visste vad hon talade om. Jag tackades därför nej, till bägge programmen med kort varsel och med nya möjligheter att slippa plugga lika länge på sidan om företagandet som jag tidigare tänkt.


Några som inte blev lika säkra eller beslutsamma för egen räkning var ett gäng tjugoåringar som gästade programmet Dr Phil häromdagen, som jag slår på ibland på morgonkvisten. Tycker programmet kan ta upp ganska intressanta ämnen. Det hade börjat med att en av tjejerna hade blivit kontaktad av en kille som uppvisade ett snyggt profilfoto via någon form av socialt medium. Han hade snart blivit mycket uppvaktande och de hade gemensamma nämnare i form av samma religiösa församling och hade bott på samma ställe. Han var omtänksam, lyhörd, vänlig och skickade presenter.

Det uppstod en intensiv kontakt, tjejen blev förälskad och såg honom som en drömprins. Snart berättar Dr Phil att en annan tjej likaså har stött på denna unga man varav den tjejen träder in i showen och berättar ungefär samma beskrivning av denna charmerande unga man. Sedan fortsätter detta med att ytterligare 5 snygga och söta tjugoåringar kommer in till TV-soffan med samma erfarenheter från samma man.

Ingen av dem har mött mannen i verkligheten, mer än att de talats vid per telefon flera gånger och haft intim mejlkontakt. Mannen kom ständigt med olika ursäkter som att hunden hade dött, eller systerns nya barn blev allvarligt sjuk, som anledning varför de inte kunde ses och för vissa tjejer hade denna relation utan fysiska möten pågått i flera år.

En sol och vårare förr i tiden
Slutligen går Dr Phil ut till ett annat rum för att möta denna man och intervjua honom på sitt psykoterapeutiska sätt. Därefter förbereder Dr Phil tjejerna på att de ska få träffa den här mannen. Snart kommer "drömprinsen" in i rummet framför alla tjejerna som sitter på rad i soffan. Drömprinsen visar sig dock vara en storvuxen, svart lesbisk kvinna.


Nästa tragiska historia handlade istället om en kvinna på 70 år, som varit gift tre gånger, varav det sista äktenskapet varade i 32 år. Han dog och efter ett par år kom tankar på att hon kanske hade en chans att träffa någon ny. Hon lade upp en profil på en dejting sajt.

Snart kom en för henne charmerande och välutbildad man som utgav sig för att vara änkling. Redan efter en månad skrev han att han älskade henne och de talade intensivt i telefon flera gånger per dag och han kallade henne älskling och ville gifta sig med henne. Hon tittade till och med ut en bröllopsklänning och betedde sig typiskt förälskat.

Ett par veckor senare bad han henne sända honom 15 000 dollar  för att han skulle klara av att betala sitt visum, så de snart skulle kunna ses. Något som annars inte kostar så mycket. Kvinnan var eld och lågor, totalt och bokstavligt förblindad i sin kärlek till denna man. Det slutade med att styvdottern kontaktade Dr Phil för tala kvinnan till rätta, som blev aggressiv så fort någon menade att denna man inte skulle finnas och då hade hon tvingats sälja sitt hus, bo hos en vän och gjort av med 200 000 dollar till en man hon aldrig hade mött i verkligheten.

Det var synd om kvinnan och förhoppningsvis kunde Dr Phils kontakter via FBI sätta dit honom. Annars tror jag att det finns ett stort mörkertal kring människor som kärlekskranka låter sig luras av denna typ av människor. Ofta händer bedrägerierna i samband med att någon är extra sårbar, så det ska alla vara vaksamma med. Annars kan andra som inte alls vågar försöka istället sitta hemma och drömma om kärleken, som Marianne Faithfull sjunger med låten, The Ballad of Lucy Jordan,
Jag har placerat min blogg i Södermalmbloggkartan.se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar