Translate

måndag 6 april 2015

Business utan affärsmoral eller bara friskvård

Glad Påsk!
Personal tillåts ofta i företag, ges avdrag för friskvård såsom årskort på gymmet. Beloppet ska kunna  betraktas som "mindre värde" vilket ett gymkort ska kunna exemplifiera. Till detta kriterium kommer även att skatteverket medger avdrag för behandlingar och aktiviteter, om de förutom är av mindre värde även är av "enklare slag".

Faller dessa aktiviteter ovanför"enklare slag" eller ett "mindre värde" blir det en skattepliktig förmån. Rättvist nog måste även arbetsgivaren erbjuda samtliga anställda denna förmån. Det fungerar alltså inte att välja ut någon gullegris i staben.

Vad som är intressant är att skatteverket inte gör någon vetenskaplig bedömning, om nyttan av metoden, så det är upp till arbetsgivaren att observera om den anställda ser piggare ut efter de utvalda aktiviteterna. Något jag kan tycka är helt rimligt, eftersom det är arbetsgivaren som får stå för den löpande kostnaden.

Igår kunde vi dock läsa en artikeln i DN, "Pseudovetenskap ska inte accepteras som friskvård", enligt Linda Strand Lundberg, ordförande för Vetenskap och Folkbildning, Gunilla Burell, Fil dr.i Psykologi, Dan Larhammar, professor, styrelseledamot  i Vetenskap och Folkbildning, Take Aanstoot, arbetsgivare, Anna Bergström, med.dr, forskare i global hälsa, Hanna Brus, leg kiropraktor och Kristina Claesson, leg.psykolog och specialist i arbetslivets psykologi.

Författarna oroas över att inte skatteverket är mer restriktiva och mer förmyndare än vad de redan kan vara idag åt företag och medborgare, genom att förbjuda vissa enligt dem icke vetenskapligt beprövade metoder. De påtalar att friskvård i form av ridning inte tillåts, dock hydroterapi.

Hydroterapeuter menar t ex att vattnets "komplicerade inre struktur" påverkas av det mesta i omgivningen, inklusive elektomagnetiska fält och av kosmiska förhållanden. Faktorer som tros påverka världens vatten utanför kroppen antas även påverka  det vatten som finns i cellerna i levande organismer. Behandlingar sker i form av kalla eller varma bad.

Vidare behandlingar som ratas av skribenterna är Zonterapi, Rosen-terapi, Homeopater, samt alternativ hypnosterapi. Det sista ska kunna orsaka direkta obehag och problem för friskvårdspatienten.

När vi fortfarande är inne i påskhelgen, med kännetecken som häxor, blåkulla och kvastar får  det mig att reflektera över Tarotlinjer, dit ensamma, psykiskt svaga, tillfälligt sjuka, sorgsna själar ringer till en kostnad av 20 kr/minut, för att få tröst och samtidigt gör av med tusentals kronor, för att någon i andra ändan ska inge falska förhoppningar, om allt den ringande troligen önskar höra.

Till denna bransch hör även gruppseanser där vissa "medialt skolade", får kontakt med döda nära och kära åt den förhoppningsfullt lyssnande skaran. Även till detta betalar hungrigt hoppfulla sina pengar med hopp om en hälsning från andra sidan av döda anhöriga.

Ett av dessa otaliga medium är Terry Evans som kan tjäna 60 000 kr på en kväll för att tala med andar. En bloggare som störs sig på både Bibeln och Terry Evans är den anonyma bloggaren "Gesus".Själv kan jag förstå sökande människor. Problemet kommer dock när människor tjänar pengar, på människors tillfälliga perioder av svaghet, under falska förespeglingar.

En annan mycket extrovert, talför och tillika medium är Therese Caputo från Long Island, som i detta YouTube klipp uppvisar sina spontana mediala förmågor bland okända människor. Falskt eller sant blir till betraktaren att avgöra. Kan en seans kanske falla under friskvård, om det gör den anställda mer lätt om hjärtat? Eller bör vi kanske som historiker säger, mer granska källan, kontrollera dess äkthet, genom att t ex försöka se om det finns något bakomliggande syfte. Ligger det i mediumets intresse att lyfta fram vissa uppgifter. Kan det finnas skäl för någon att ljuga?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar