Translate

söndag 19 april 2015

Mord, rättvisa och bevismaterial

Jag har läst Maciej Zaremba:s första artikel i serien i DN med namnet, Rättvisans demoner, kring rättssystemets och socialtjänstens "dolda drivkrafter"med objektiva och kritiska ögon. Det handlar bland annat om mödrar som mördar sina barn och sedan enligt Maciej Zarembas tolkning i vissa led ska ha blivit skonade från misstanke på grund av sitt kön.

Jag känner mig osäker över om könet ska ha betydelse. Jag kan även läsa in en viss negation kring psykiatrins uttalanden från Zaremba, där han något fördomsfullt tolkar in alla utlåtanden som om de vore tagna av lekmän med vissa nischade speciella psykologiska teorier, när så inte alltid behöver vara fallet. Först undrade jag hur dessa bandinspelningar kommit fram från modern och mormodern i andra fallet, av mordet på Matilda, 3 år och sedan varför inspelningarna kom till överhuvudtaget. Något som dock blev förklarat längre fram, av att faderns ombud tipsat om att spela in samtalen som bevis.

Min spontana tanke är givetvis att dessa kvinnor måste vara väldigt sjuka där beteendet inte hör till någon norm baserat på någon form av ideologi. Mormodern i fallet har inte ett normalt beteende och troligen har modern blivit avtrubbad genom uppväxten av sin mammas negativa preferenser.

Jag funderade sedan över hur mannen kunde välja att skaffa barn, med en kvinna som var så negativt inställd till en man som ville ha kontakt med dottern. Vidare funderade jag kort om artikeln var beställd av Jämställdisterna, eftersom han bland annat ironiskt nämner, "Matildas mormor måste förläst sig på SCUM-manifestet", som tidigare diskuterades ganska intensivt av den gruppen.

Lite längre fram tar han även upp mordet på 16-åriga Tanja som ska ha skett av modern och mormodern igen. Det tycks nästan för makabert för att vara sant, när två fall av mor och mormor, dödar den egna dottern respektive dotterdottern. 

Maziej citerar deras avskedsbrev som jag citerar nedan:
"Döden är deras enda flyktväg, undan ondskan, står det i avskedsbreven". Sedan kommer en förklaring som nästan ser ut att vara ditlagd. "Ondskan, det är manssamhället, som tvingar mödrar att prisge sina barn "till pedofiler och sadister". Det här, "det är manssamhället" fick mig att fundera över om det var ett beställningsjobb åt Jämställdisterna. Det har förekommit mycket sådana texter kring en påstådd förekomst av hat mot män i samhället. Något  jag haft svårt att notera.

Det är förövrigt väldigt obehagligt hur mödrar kan få för sig att mörda sina egna barn och frågan är om någon psykolog kan förklara det hemska fenomenet.

Maziej frågar sig om Matilda verkligen hade behövt dö, om kvinnor och män behandlats lika av socialtjänsten. Jag förstår inte riktigt vilka belägg Mazeij har för att könen behandlas olika. Jag förvånas dock inte om någon socionom, behandlar vårdnadsfall olika beroende på kön i likhet med socialsekreteraren som inte tog Thomas, faderns oro på allvar. Sker det dock konsekvent? Finns det många liknande fall? Kan det vara obundet, könet och endast kanske handla om en loj socialsekreterare?

Maziej Zaremba frågar även om vi vet att lagen ser olika ut, mellan könen när det gäller Föräldrabalken, vilket låter svagt ekande från tidigare års diskussioner kring män som upplever sig vara åsidosatta i lagen i jämförelse med kvinnor.

Jag kan dock tycka att det finns situationer, där lagen inte behöver vara helt lika för könen. Om vi till exempel ser till människor som spontant hoppar i säng utan skydd, där kvinnan väljer att behålla barnet, utan att det finns en fast relation, så anar jag att män huvudsakligen är tacksamma att inte genast förpliktigas med ett faderskap.

Skulle ett faderskap vara önskvärt idag utan giftermål, måste faderskapet bekräftas till socialnämnden av fadern. Det finns även fall där fler män sannolikt kan vara fadern, vilket kan förklara orsaken till den rättsliga skillnaden, mer som praktisk än orättvis. Det fungerar inte rent praktiskt om en man direkt formellt blir fader. Vidare finns en biologisk skillnad mellan kvinnor som får bära barnet och fadern som slipper den delen, vilket bör ha betydelse. Om en kvinna blir med barn mot sin vilja, vore det kanske inte så bra att den mannen per default i likhet med kvinnan blev fader på en gång utom äktenskapet, eftersom det är skillnad i lagen på gifta och ogifta. Även om den sista typen av tillfälle troligen leder till abort.

Zaremba nämner även, vilket likaså nämnts i de sociala medierna, att på 1990-talet sågs helikoptrar leta efter barnlik i skogarna kring Södertälje. Det ska ha skett efter uppgift om att satanister begravt sina offer där. Det var förvisso något fall för några år sedan där barnet utsatts för någon form av rituella riter. Vidare beskriver Maziej hur sociolog-professor, Eva Lundgren framträdde i medier (måste jag missat) och lade fram,att det förekom rituella barnamord i Sverige. "Hon har själv träffat de överlevande". När ett barn berättar att det sett pedofiler äta upp sina offer är det inga fantasier, enligt Eva Lundgren. "Det svåra är att vi vuxna inte vågar lyssna och förstå".

Jag kan svagt se kopplingen till häxprocesserna på 1600-talet, där barn vittnar om förekommande häxor. Frågan är hur farlig en sådan typ av information kring grävande satanister verkligen kan bli i ett upplyst samhälle idag, eller att det skulle vara farligt att lyssna på barnen. Tror inte risken ökar, för att misstänka grannen att syssla med satanistisk barnskändning, eller att barnens alla fantasier plötsligt ökar i trovärdighet. Även om vi ska fortsätta lyssna till barnen.

9 kommentarer:

 1. Ann-Charlotte21 april 2015 22:53

  Hej Charlotta,
  jag är fruktansvärt orolig för dig och mår jättedåligt för din skull. Snälla ring mig på 070-1416007 om du vill prata. Du kan ringa när som helst på dygnet.
  Kramar Ann-Charlotte

  SvaraRadera
 2. Tack det var hemskt gulligt av dig! Du har nog mycket empati. Jag försöker stänga av istället för att kunna jobba.

  Jag har väldigt mycket arbete och fortfarande företagskunder, även om Jämställdister gör sitt bästa för att förstöra min sysselsättning, så söker kunderna min uppmärksamhet, mina råd och mina tjänster, så jag får koppla bort att det finns omänskliga individer som startar drev och mer grovt förtal,utan samvete trots allt de redan utfört. De här människorna förstör hämningslöst folks liv utan samvete.

  Jag har helt enkelt varken resurser eller tid att bemöta deras falska blogginlägg. Eller twitterinlägg med länkningar till grovt förtal.

  En kvinna lade ikväll en beställning på min bok via min e-post och nämnde att det tillsatts en cyberfeminist, som ska arbeta mer med nätförtal och uthängningar och det kan sannerligen vara lämpligt, för de är inte alla som har en stor fet organisation bakom ryggen.

  Kram tillbaks :)

  SvaraRadera
 3. Ann-Charlotte21 april 2015 23:42

  Charlotta
  Jag, Monica Antonsson och en gemensam vän till oss kommer i juli månad hem till mig på middag. Jag skulle bli jätteglad om du också ville komma. Och ring om du mår dåligt, spelar ingen roll vilken tid på dygnet det är. Tänker på dig.
  Ann-Charlotte

  SvaraRadera
 4. Tack lilla ängel. :) Jättesnällt, men det är ingen fara. Jag klarar mig.

  Jag hängde med en väninna igår till en liten grupp som är lite andliga och mediterar. Så igår satt vi med oljor, rökelse och avslappnande musik. Vi åt frukt, nötter och drack te. :)

  Vi besiktigar bilen, går till gymmet och stärker kroppen och renoverar lägenheten men det andliga låter vi ofta vara. Det är ganska dumt. Kanske skulle det bli en fredligare värld med lite balsam för själen ibland.

  Min vän Carina har inte ens ett Facebook konto, men jag känner inte heller en mer lugn människa. En annan kvinnlig vän vet knappt hur hon loggar in på Facebook..:-) Jag tror att gruppen som twittrar är en mindre mängd från Media, Politiska aktivister och folk under 23. Alla hänger inte på nätet, vilket troligen är ganska sunt och bra för alla som blir smutskastade.

  Tack det låter trevligt med middag! :)
  Vi hörs, kram

  SvaraRadera
 5. Ann-Charlotte22 april 2015 22:05

  Charlotta, ens vänner och familj är ju "på riktigt" och precis som dina väninnor är mina närmsta tjejkompisar, Anneli och Emelie, knappt ute på nätet, mer än att de läser min blogg. Och de är också lugna, och andliga! Jättefina är de. Man ska vara rädd om sina vänner.

  Jag pratade med min syster idag och hon är liksom du en karriärskvinna. Hon är VD. Jag berättade för henne att du och ditt företag blivit uthängda på nätet men hon trodde inte det skulle skada dig då det, i den här informationsåldern som vi lever i, skrivs så mycket skit om både privatpersoner och företag på nätet. Och dessutom verkar ju du ha byggt upp en kundkrets och varit i branschen en längre tid. Hon frågade vad de som hängde ut ditt företag och skapade drev mot dig gjorde på dagarna och jag sa "jag vet inte, bloggar typ". Då började hon att skratta och sa att jag skulle hälsa dig att du troligtvis inte har någonting att oroa dig för - överhuvudtaget!

  Jag kan meddela att nymfparakiterna, Flygaren och Fia, mår jättebra men de är fortfarande skygga. De är som en vacker möbel (om man får säga så) och sedan spelar de så vackert!

  Skönt att höra att du är OK.

  Kram Ann-Charlotte

  SvaraRadera
 6. Hej Ann-Charlotte,

  Tack för omtankenl :). Ja nära vänner ska man vara rädd om. Nej jag tror det är bra med viss balans utanför nätet som spar energi för annan kreativitet i stället.

  Nej det är i sådant fall om nya uppdragsgivare googlar mitt namn och det är ganska många som tycks göra det numera, så kan de hitta förtal och annat. Dock även min blogg, så det kan troligen dämpa eländet.:)

  Mina uppdragsgivare/företagare och en del privatpersoner arbetar så mycket, så högst sannolikt varken hänger de på nätet eller googlar mitt namn och om så är fallet tappar de nog inte tron på mig genom skriverier från mestadels anonyma och någon mestadels hemmalunkande bloggerska eller två.

  Tack för stödet!

  Jaha du köpte två nymfparakiter, då får de sällskap av varandra vad bra, för de är väldigt sällskapliga. Min nymfparakit, Kasper, Oskar Andersson är lika sällskaplig som en hund, vill leka med pennor och vara i närheten. :)

  Tar kanske längre tid att göra dem tama som två men det behöver ju inte bli så. Jag måste försöka ordna någon bra klo-klippare, för det känns obehagligt att hålla i en så liten som lär bita och göra motstånd, utan att skada honom. När jag hade hund tidigare, började jag tidigt själv när han var valp att klippa klorna, men det är ju inte så små...:) Kul att Flygaren och Fia mår bra! I början satt jag ganska mycket utanför buren och höll en hand stilla inne i buren, pratade lite så han skulle vänja sig vid rösten och handen, börja lite smått så de blir tama.

  Hoppas du mår bra själv!?

  Kram Charlotta


  SvaraRadera
 7. Ann-Charlotte23 april 2015 14:24

  Hej igen:)

  Jo jag mår okej men har tagit väldigt illa vid mig av drevet mot dig och oroat mig för hur du mår. Men du verkar vara en stark kvinna och det är ju tur. En svagare person hade i värsta fall tagit livet av sig. Nej jag hatar och har alltid hatat sådana här uthängningar och drev. Kommer inget gott ur dessa s k avslöjanden. Vi är ju alla människor med allt vad det innebär. Man får försöka att visa barmhärtighet för risken är annars att man förstör en annan människas liv - och det skulle jag inte vilja ha på mitt samvete. Jag har vidare aldrig hört min sons pappa kalla en annan människa för psyksjuk. Jag har heller aldrig hört mina vänner eller familj kalla någon för psyksjuk. Det är inte ett normalt beteende.

  Var rädd om dig.

  SvaraRadera
 8. Hej igen:)

  Tack, jag vill inte fördjupa mig mer i vad de skriver. Har dock svarat på förtalsinlägget här:
  http://charlottalenabloggar.blogspot.se/2015/04/drev-pobel-avund-och-bot.html

  Jo det upplevs som mycket integritetskränkande och man blir satt i en maktlös situation, för du kan inte få bort lögnerna. Något som kan skapa en en känsla av vanmakt och ilska. Jag fick ju viss vana för omkring två år sedan.
  Du har väl även utsatts för förtal på nätet tidigare före du blev sjuk, om jag inte missminner mig och det är så ynkligt!

  Tack du med!


  SvaraRadera