Translate

lördag 7 februari 2015

Anställd som lobbyist-troll?

DN tar upp Putins anställda nätkrigare
När vi igår kunde läsa om "Trollfabriken" i St-Petersburg med anställda troll, som skulle skapa sig flera olika signaturer och avatarer, twitterkonton, bloggar och spela olika kön bakom dem, och sedan föra ett aktivt kommentarsflöde, under olika artiklar, bloggar eller forum, så var det kanske mest förvånande, för dem som inte alls är på nätet, mer än att hastigt tumma upp någon väns foto på Facebook.

Jag har noterat en liknande typ av organiserad lobbying med växande bloggar och signaturer redan för några år sedan, på Internet bland svenskar, eftersom det ofta skapades en pöbel kring någon som inte hänfört ansåg deras åsikter vara fascinerande, eller sade emot vissa åsikter som absolut inte fick dementeras. Anonyma kunde plötsligt tilltala dig, som om de visste vem du var, möjligen för de talat med dig tidigare, bakom en annan av deras egna signaturer.

Ofta gällde devisen, anfall före möjlig attack i kommentarsfälten, vilket inte minst skapade motstånd direkt mot åsikter, på-hopparna ville sprida runt. De handlade om en propaganda, där det påstods finnas ett hat mot män, män blev orättvist behandlade i lagar, som föräldrar och i samhället. Kvinnor fick allt gratis från jobb, företag till ett enklare liv. En propaganda där kvinnor påstods ljuga kring våldtäkter och sexköpslagen skulle bort. Det skrevs om en allmän hysteri och "feministisk" sexmoralpanik. Vissa pedofilvänliga åsikter lades upp för diskussion bara för att,-  Ja varför? Det spreds ut att feminister var hatiska, ljög och roten till det mesta som var negativt.

Jag har själv varken varit aktiv eller benämnt mig som feminist, dock gjorde deras propaganda att du hellre anslöt dig till benämningen feminist av ren trots, mot deras beteenden och vissa åsikter. Dessutom blev alla kvinnor kallade för feminister direkt utan ifrågasättande, oavsett om du klargjort detta för dig själv eller inte.

Det var vissa frågor som skulle matas ut i samhället via nätet och var någon tillräckligt frågvis, eller för besvärande, kanske satt inne med för mycket irriterande kunskap, så smutskastades denna, eller stängdes ute så propagandan kunde matas in enklare, hos mer svaga antagonister.

Min satirpolitiska kriminalthriller, Bakom Dolda Ansikten skapades bland annat av dessa erfarenheter på nätet. Nu visar vår ryska granne, att jag inte varit någon som inbillat mig saker och ting, då liknande organiserade arbetsmetoder förts även i Ryssland. Dessutom var dessa trollkrigare även aktiva utomlands och skrev på engelska och ukrainska. De som var anställda i Putins Trollfabrik, skulle först odla kontakter, utan att skriva om politik, för att skapa olika nätverk.

Först efter några veckor kunde de börja ta upp Putin, Ukraina och USA. Uppskattningsvis arbetade 250 personer med fejkade signaturer och bloggar.  Kanske inte så konstigt, att du lätt kunde känna dig som en överkörd igelkott av en stor traktorliknande asfaltspadda, efter att du besökt ett kommentarsfält fullt med nätkrigare, med ett och samma syfte, att säga att du är fel och har fel samt de tillsammans har rätt oavsett hur absurda åsikterna än må vara.


Avslutningsvis var det samernas nationaldag när jag började skriva detta inlägget igår den 6 februari, så då kan det vara passande med lite samisk musik nedan, av Jon Henrik Fjällgren - Daniels Joik :)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar