Translate

måndag 23 februari 2015

Olovliga kvinnoregister och en förödande kåranda

Trots att jag skriver sällan finns ändå besökare varje dag, dock väldigt tysta och mycket dolda, så jag lägger in ett inlägg för dem med goda avsikter.

Det här med ett "kvinnoregister" hos polisen låter helt barockt. Vore det inte mer lämpligt och mer logiskt, om de lade in ett register på dem som misshandlat kvinnorna istället.

I ett första skede skulle en internutredning ske hos polisen vilken lades ner, därefter skulle Datainspektionen få ta del av ärendet eftersom de var så känsliga uppgifter. Dock hamnade aldrig fallet med, att olovligen registrera utsatta kvinnor i ett register på deras bord, utan stannade hos dåvarande biträdande länspolismästare Ulf Johansson.

Jag håller med Amanda Björkman på Dagens Nyheter, om att det minsta vi medborgare kan förvänta oss är att få reda på, hur det gick till och själv skulle jag vilja veta syftet med kvinnoregistret. På vilket sätt skulle detta register hjälpa polisen i deras arbete mer än att skapa förutfattade meningar, om att detta tycks vara en kvinna som vanligen blir misshandlad för hon finns i detta register.

Ponerar vi att det finns kvinnor som misshandlats av poliser, finns även de kvinnorna med i registret, eller mörkas just de fallen, eftersom de enligt en granskning av ca 300 poliser av journalisten Mikael Funke, visat att var tionde polis håller varandra om ryggen, när de bevittnat att kollegan utfört en brottslig gärning mot någon medborgare.

De poliser med civilkurage som sagt ifrån när de bevittnat misshandel har blivit mobbade och utfrysta, vilket radioreportaget  av journalisterna Mikael Funke och Jonas Alsgren vittnar om, där en hemsk kåranda beskriver att ingen kan vittna mot en annan polis, utan istället backar de upp t ex misshandel som sker i arresten, likaså misshandel gällande människor som är omhändertagna för berusning.

Vore det inte lämpligt att en extern myndighet granskade polisen själva, för att förhindra dem som tar till övervåld, eller begår andra brott med hjälp av skyddande kollegor som håller dem om ryggen. Kanske ges vissa av dem en stunds avreagerande i likhet med gymmet i en arrest, med vetskapen om att ingen berusad är trovärdig och alla vittnen står på förövarens sida.

Tillägg:

Märkligt att detta inlägget, som indexerades av Twingly igår som ett av mina inlägg försvunnit idag. Likaså har indexeringen av en snabb länkning på inlägget försvunnit. Kunde samtidigt i morse läsa en artikel i DN av rikspolischefen, Dan Eliasson kring att nya polisenheter ska skydda de demokratiska rättigheterna. Det är nog långt kvar tills det sker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar