Translate

lördag 19 december 2015

Grisar, smarthet och äckliga företeelser

Under en period som barn i den ålder då vi inte kan styra vart våra föräldrar tvingar oss, flyttade vi tillsammans med familjen till en äppelodling på Österlen från att tidigare bott i Stockholm i ett mysigt område med kompisar runt hörnet där vi byggt upp en viss trygghet.

Det var vackert i vissa delar neråt landet, dock långt till kompisar, lantligt och på vintern var det alltid snöstorm, svinkallt och klasskamraterna undrade om vi träffat Kungen och Silvia uppe i Stockholm, eller om alla var knarkare. Varje morgon var jag och min syster även tvungna att gå drygt två kilometer till en skolbuss, där en pedofilvänligt sinnad man blev förälskad i mig som barn och alltid skulle prata, vara närgången, tafsade, bjöd på godis och var allmänt äcklig och obehaglig. Med respekt för alla trevliga skåningar, så är det märkbart många pedofiler som ofta tas fast neråt ert landskap.

Dessutom hade säljaren till det äldre huset glömt att berätta att det var stora dolda fuktskador i källaren i det stora tegelhuset från sekelskiftet. Jag skulle ha behövt den juridik och ekonomi jag läst idag, så hade jag kanske kunnat hjälpa min tillfälligt allt för spontant och ekonomiskt äventyrliga pappa bättre än som barn.

Den årliga julgrisen med klar blick är framme
I morse när jag läste om de intelligenta grisarna som vi människor behandlar så hemskt, minns jag den gris som pappa införskaffade bland många andra djur, under samma period när vi åkt vilse och hamnat i Skåneland. Grisen döpte han till Drottning Silvia och med tanke på att dessa grisar är smartare än hundar är det inte mer än rätt att grisen med sitt tuffa livsöde fick ett aristokratiskt namn.

I morse läste jag i DN att Winston Churchill ska ha sagt," I like pigs. Dogs look up to us. Cats look down on us. Pigs treat us as equals.". Grisar kastreras dock idag utan bedövning varför det vore rättvist,  att de som utför dessa handlingar borde hamna i någon form av register för människor utan empati, med insikt om att dessa djur är totalt försvarslösa och emotionellt intelligenta.

Varför förnedrar och förlöjligar vi grisar frågar sig Aase Berg i Dagen nyheter idag. Även Pink Floyd:s låt "Pigs" där de sjunger "Haha charade you are", där texten ska måla upp vissa män som grisar, vilket istället borde hedra män, om vi beaktar att grisen är en mycket intelligent varelse som förvisso har vissa mindre ton sköna gruffanden för sig, men vilka människor är inte en plåga att lyssna till ibland.

Själv köper jag inte bacon längre och har aldrig tyckt om julskinka speciellt mycket och för deras skull ska jag nog fortsätta bojkotta den handeln. Martin Ragnar skriver om, "Grisens historia - Så mycket mer än fläsk" och han beskriver deras blickar som något som belyser deras skarpsinnighet.

Det är väl lite som människor att vi kan fånga in mycket vad som egentligen sägs i andras blickar. Något som inte syns alls när vi kommunicerar med människor på nätet, som beskrivs i boken, Bakom Dolda Ansikten.  Istället borde det inte finnas något behov av att springa och gömma sig som Katie Melua sjunger i låten, Wonderful life", som får bli en avslutande peppning för alla grisarna i samhället som egentligen borde få släppas ut i det fria.
6 kommentarer:

 1. Vi har ju redan grisar i det fria, nämligen vildsvin. De har blivit alldeles för många och orsakar stor skada på grödan. Dessutom är de synnerligen svårjagade, men för att underlätta jakten så är det tillåtet att lägga ut åtel. Det förekommer även avarter där de parat sig med tamgrisar. //T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de stämmer tydligen att vildsvin orsakar skada.
   Tänkte mer att tamgrisarna kunde få vara ute i friska luften med större inhägnad, istället för trånga minimala boxar där de inte får röra sig fritt, kanske i syfte att bli feta för att människan i sin tur ska få en fet gris på julbordet.
   Tydligen är ärtor något man bör undvika för att slippa vildsvin och älg på grödorna.
   På vilket sätt har det blivit avarter?

   Radera
 2. https://www.youtube.com/watch?v=fxtIwh1Nz0k

  We are the pigs med Suede och den karismatiske sångaren Brett Andersson ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han sjunger:
   "I say we are the pigs, we are the swine. We are the stars of the firing."

   Radera
 3. Och i det uppmärksammade målet ansågs inte Kristianstads lilla tingsrätt vara
  stor nog utan det blev till att åka tvärs över SKÅNE för de inblandade. Pratar
  du någon skånska förresten ? Kan du tex säga Rullebör (med rullande r) ?

  SvaraRadera
 4. Ok, det har jag missat.

  Nej jag skulle troligen bli underkänd av en äkta skåning. Det var ju ganska många år sedan. Men just "Röllebör, gräbba, pära, tösa, påg låter lite som en förfluten tid. Minns att på vissa platser förstod jag ingenting av vad de äldre sade till mig..ett helt annat språk, som danska.

  Vi svenskar förstår ofta inte danska, dock förstår de oss.

  Jag jobbade med en dansk kille på en stor koncern tidigare och han blev väldigt irriterad när jag inte förstod vad han sade.

  Har aldrig varit den som anammat dialekter direkt som vissa kan göra. Jag tycker det kan låta ganska larvigt när de som inte talar en viss dialekt ska försöka efterlikna för att anpassa sig. Jag är möjligen dålig på det sista -anpassa mig.:)

  SvaraRadera