Translate

onsdag 2 mars 2016

Guldmjölk

Några kanske kommer ihåg filmen pojken med guldbyxorna. Minns att jag satt naglad framför TV:n när den gick när jag var barn. Den går inte längre, så under tiden får jag hålla tillgodo med Guldmjölk, som en rar vän gav tips om igår, vilken ska ha en stark hälsosam effekt som jag testade ikväll. Den gick ner lika snabbt på samma förrädiska sätt som Baileys kan göra, med den skillnaden att den här gör ingen skada om du tar några extra glas.
Alla ingredienser i Guldmjölk förutom vatten.

Vem har tid och möjlighet att bli sjuk, så allt antiinflammatoriskt full med antioxidanter är välkommet. Huvudingrediensen är gurkmeja, som du börjar med för att göra en gurkmejapasta som du sedan kan spara i kylen ca två veckor.

Gurkmeja skriver bland annat "Kurera"om, där den inte endast beskrivs hindra inflammationer, utan även plack i hjärnan, Alzheimers, förstärka andra vitaminer som D3 och K2, hindra benskörhet, ta bort smärta och blockeringar i blodkärlen m.m. Även de nämner Guldmjölken.

Gurkmejapasta

1/2 dl gurkmeja
1 1/2 - 2 dl vatten
1/3 tsk svartpeppar


Guldmjölk

1 tsk gurkmejapasta
3 dl valfri, osötad mjölk (t ex havremjölk)
ca 1/2 tsk flytande vaniljextrakt (ekologisk vaniljpulver fungerar bra)
en nypa cayennepeppar
en nypa svartpeppar
1 tsk ekologisk kallpressad kokosolja
1/2 tsk honung

Hur gör du?

Börja med att koka ingredienserna till gurkmejapastan på svag värme i ca 10 minuter. Den tjocknar sedan till en aning och du kan dra kastrullen från plattan.


Guldmjölken

Låt 1 tsk gurkmejapasta sjuda i en kastrull ihop med mjölk och kryddor på låg värma under omrörning i någon minut tills drycken börjar ryka. Måttet för kardemumma kan variera beroende på om du maler kardemumma själv eller köper färdig. Ta lite i taget och smaka av.

Ta av kastrullen från plattan och rör i 1 tsk kokosolja samt 1/2 tsk honung. Söta mer efter behag. Drick omedelbart och rör om då och då. Guldmjölk sägs med fördel vara bra att dricka 1-2 gånger per dag och gärna på kvällen.

Skål.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar