Translate

söndag 6 mars 2016

Ikea, hemmets vrå och bostadslösa ungdomar

Muehlenbeckia 35 kr/st.
Fick en känsla häromdagen, på samma sätt som infann sig kort när jag var runt tjugo och ville fixa i min första bostad - lite som en vårkänsla. Därför ville jag köpa lite nya gröna växter och nya stolsdynor, så jag åkte kollektivt ut till Ikea vid kungens kurva, där jag styrde stegen mot valda köpmål.

När man slutligen närmar sig kassan måste Ikea valt strategiskt att bygga små labyrinter eftersom, före du hittar fram till kassan, tvingas du runt i cirklar ett tag, så du ska fastna vid allting som kan
Sittbehaglig stolsdyna 39  kr
köpas i storpack som egentligen inte behövs dock är så billigt och bara finns till det priset på Ikea, så du slänger i en storpack värmeljus och några extra gröna örngott för grönt kändes lite fräscht. När jag kryssar mig framåt med vagnen styr en ung kvinna ganska snett med sin vagn framför mig och blockerar på så sätt vägen. Hon har likaså tagit en storpack av Ikeas värmeljus. Hur skulle man annars klara sig.

Jag kör snart om henne och gör det hela till lite prestige att ta mig fram till en kassa snabbt och ut så snart som möjligt. Vid busstationen får jag trängas med flera andra under taket på busskabyssens väntrum. Ute är det grådaskigt och kallt duggregn träffar våra ansikten, blåa IKEA-påsar och paket. En söt liten flicka med bruna lockar runt tre år sitter bredvid sin blonda mormor, som kan vara runt 60 år. 

Dracaena 12 kr och Hedera Helix 29 kr
Hon är kort i tonfallet, retlig, lite kylig mot den lilla flickan och höjer rösten flera gånger om, att hon ska sitta i vagnen istället för på bänken, trots att hon sitter på bänken snällt och fint. När bussen kommer hetsar hon fram med barnet i vagnen till trottoarkanten och kör nästan ner i gatan för att, som hon säger högt, komma först in på bussen med barnvagnen. Flickan sitter oskyddad längst fram och tippar nästan ur vagnen. Jag går på längst fram. I mitten på bussen ser jag hur flickan får sitta i vagnen och mormodern har gått och satt sig snett bakom. Flickan ser liten och orolig ut och vill inte sitta där själv och jag tycker lite synd om henne. 

Väl hemma sitter de nya vit-beigea stolsdynorna perfekt och de fyra nya gröna krukväxterna planteras ner med ny blomjord i krukor och ställs upp på bokhyllan. En tillfällig materiell tillfredsställelse infinner sig av det nya, dock det lilla och allt till en ganska billig penning.

Läste vid köksbordet om Caroline Hansen Åhlberg, 25 år, i Södermalmsnytt, som tvingats flytta tre gånger med sin son på 3 år, som i sin tur ryckts upp från dagis lika många gånger. När hon frågade socialen i Stockholm om hjälp, blev hon hänvisad till härbärgen. I den situationen kan man tycka att det låter idiotiskt att regeringen vill satsa på nya bostäder på grund av alla flyktingar. 

Även om de likaså behöver bostäder, så borde de gjort något åt bostadssituationen för alla infödda ungdomar tidigare, som tvingas bo hemma till de är runt 30 år, om de inte har mycket välbärgade föräldrar som kan betala en kontantinsats på 600 000 kr för en bostadsrätt och sedan gå i borgen för ett bostadslån. Läser vidare kring synpunkter i kommentarfälten under artikeln kring den bostadslösa kvinnan. Typiskt elaka anonyma män som sitter och pikar den här ensamstående mamman, på nätet med att hon är en "Offerkofta" och "Sluta gnäll". En Sven D säger, 

"Offerkoftan är på. Sju år i bostadskön räcker till förstahandskontrakt på lägenhet, men det är klart att hon får söka sig till kranskommunerna. Sluta gnäll och börja pendla som vi andra."


Caroline Åhlberg pendlar redan idag mellan arbete, jobb och dagis och nyproduktioner med en hyra på 12 000 kr /månad klarar inte alla människor att betala, som hon försöker förklara. 

Vissa anonyma män på nätet är så empatilösa och så korkat provocerande. De kan inte leva sig in i hur olika människors livsöden kan vara, utan de kör sitt spår med en blandning av avundsamma fördomar kring vad de tror om andra, för dem okända människor utan att de vet ett dugg. 

Jag samtycker med Katarina Gospic, hjärnforskare som idag i DN säger, att den största orsaken till varför anonyma kan agera hur som helst på nätet är att det inte finns någon konsekvens

Hon menar att vi människor är ögontjänare som vill bli accepterade av vår sociala grupp, vilken den än är. Turligt nog finns flera undantag från dem som inte följer fårflocken utan egen bedömning. 

Det finns en förklaring till sådana som "Sven D". Orsaken till varför vissa inte kan diskutera politik, eller hantera kvinnor som tar plats på nätet utan, som Kataria Gospic uttrycker, 

"helt blåsa topplockspackningen beror på att du inte har lärt dig att hantera hästen som styr ditt beteende. Du är inte en tillräckligt kapabel ryttare". 

På nätet kan vi gömma oss bakom våra datorskärmar och låta "hästen skena" som Katarina Gospic uttrycker det hela. Sven D, skulle troligen i verkligheten framför Caroline Hansen Åhlberg och hennes son varken vågat lyfta ett ögonbryn eller öppna munnen, andra visor blir det dock när Sven D skriver anonymt i kommentarsfälten. 

Sven och hans gelikar borde istället vidga sitt perspektiv och inse att om bostadsproblemet uppdagades så skulle kanske även hans eventuella söner få hjälp. Han skulle kunna var en kvarleva av en flerårig propaganda som förekommit på nätet, där män menar att alla kvinnor är offerkoftor. En totalt meningslös och destruktivt förd politik, av flera lobbyister, för alla parter. 

Någon annan som nämner hästar på språng är Mick Jagger från Rolling Stones med låten Wild Horses, vilka dock inte skulle kunna få honom att dra iväg. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar