Translate

söndag 27 mars 2016

Häxor, skvallertanter och divor

I år kom inga barn och ringde på dörren målade till påsk-kärringar och frågade efter godis eller pengar. Troligen för människor rent generellt känner sig lite trötta på det dagliga tiggeriet, så den påskaktiviteten ligger fel i tiden. Föräldrar uppmuntrar antagligen inte deras småknoddar att ringa på hos folk utklädda till småhäxor, med en mässingskanna i handen och rödmålade kinder i samma grad idag på grund av samhällsutvecklingen.

Inga tiggare på gatorna blir heller på lång sikt hjälpta av en slant slängd i den framsträckta pappersmuggen, bättre vore både för deras hälsa och välmående, om de kanske istället rörde på sig, sopade gatorna, plockade upp fimpar, tvättade bort allt fult klotter och fick en intäkt för den insatsen, för så vitt jag kan se är de inte sjuka. 

Från påskhäxor som flyger till Blåkulla och tiggeri, finns andra former av processer vilket Johan Hilton i Dagens Nyheter beskrev från Salemprocesserna 1692 , där flickor påstods festa med Hin Håle på nätterna, så kyrkan till slut grep in och omkring tjugo människor hängdes dinglande i sina rep, till dagens smutskastningsprocesser på nätet, där skvallret går från vår tids både manliga och kvinnliga anonyma skvallerkärringar, samt en och annan offentlig och mindre empatiskt utvecklad individ, som lägger ut smutskastande inlägg uppbackad av skrattande uppmuntrande tillrop kring dennes förtal om någon annan, för att försöka förstöra livet för andra människor - så gott som helt ostraffat, om inte egna större insatser läggs ner. 

Ute i samhället kan en tonåring på 15 år som kallat någon ett grovt skällsord bli dömd för brottet, på nätet spräcks dessa barriärer långt vida av fullvuxna brådmogna individer som sjukligt lägger ut grova lögner om andra som så enkelt och brett sprids till folk och fä, eller som Johan Hilton så riktigt reflekterande jämför 1600-talets häxprocesser med det som sker på sociala medier idag,  

"Det är något besynnerligt bekant över själva smutskastningsmekanismerna, i hur kontrollen över det som sägs så svindlande fort glider folk ur händerna. Den påminner om mobbildningen på sociala medier. Men där det förr i tiden åtminstone krävdes en fysisk insats av skvallertanterna som sprang mellan gårdarna räcker det numera med ett tryck på Twitters publiceringsknapp för att smutskastning, lögner och förtal på några sekunder ska förvandlas till sanningar."

Jag beskrev en form av häxprocesser redan den 13 januari förra året i ett inlägg, så fenomenet är inte nytt. Idag finns dock så många anonyma, fullvuxna en del även högskoleutbildade som själva inte råkat ut för något, måna om att få kunna sitta kvar på Flashback eller andra forum anonymt och skvallra om andra, genom att lägga ut integritetskränkande information och förtal. Idag finns ändå insikten att det inte är några människor, som är speciellt smarta, intelligenta eller empatiska, som köper all smutskastande text rakt av, utan egen eftertanke eller analys. När jag var barn och läste något undrande som stod i tidningen, fick jag lära mig att inte tro på allting som står. Idag tycks många fullvuxna människor inte ens läsa tidningen, utan de hänger på nätet och läser vad anonyma eller vad lekmän tycker, utan kunskap om att det mesta bör ifrågasättas.

Vidare från häxor till divor, så kan det sista ibland ses bland vanliga människor genom att de kräver särskild uppmärksamhet och omtanke. På det gym där jag brukar gå, finns en del skådespelare, journalister och författare. När jag var på yogan idag, för att söka harmoni eller kanske bibehålla en sådan bland många andra sökande, så satt vi till en början lyssnande på vår instruktör när en kvinna hastigt gick snett framför och klagade över något högt, vilket visade sig vara hennes yogamatta, som hon trodde inte låg där den skulle.

Lite gnällande som ett barn som struntade i alla andra, som satt lyssnade till instruktören. Sedan var det dessutom för tätt mellan mattorna där hon lagt ut sin matta. Under andra träningspass så har det varit volymen som ska sänkas eller någon maskin, som varit felinställd och behöver någon special-inställning före den kunde beträdas av henne.Vår buddistiskt leende instruktör jämförde då med hur yogaklasserna såg ut i New York, där alla hade sina mattor tätt, tätt invid varandra. Det kan ibland även bli en kulturkrock, som när en del folk på den svenska landsbygden gnäller att det kommer för många flyktingar och då finns dessa flyktingar flera mil från deras egna stora husboenden på landet, medan de i städerna blir människor du får mer jämsides.

Den här diva-personligheten kanske ibland uppträder hos någon som fått synas i TV några gånger och fått göra sin röst hörd. Ofta bottnar dock irritation och ilska i någon form av sorg, så kanske är det istället någon medial uppmärksamhet som fattas och inte längre ges på samma nivå. Hur som helst så är vi alla i grund och botten vanliga människor som försöker ta oss framåt i tillvaron.

Divor är dock inga häxor, vilket 1 000 nordiska kvinnor blev anklagade att vara på 1600-talet, som även skildrats i nedan dokumentärserie baserad på boken, Häxornas försvarare, av Jan Guillou.

Häxornas tid, del 1

 

Häxornas tid, del 2Häxornas tid, del 3Häxornas tid, del 4Häxornas tid, del 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar