Translate

onsdag 24 februari 2016

Anekdot om naken pinsamhet

Vår lärare på universitetet tycks ha ett förråd med underhållande anekdoter som är ganska roande att lyssna till. Var i valet och kvalet om jag skulle hoppa denna föreläsning, då mina uppdrag låg på kö på ett stressande sätt. Men jag kunde missa något avgörande, så jag tog mig dit. Området idag berörde bland annat, förbjudna lån och alla dess former från den enskilda bolagsägaren till koncernförhållanden. Det är inte tillåtet att ta ut pengar ur ett aktiebolag hur som helst, så han gav oss en lustig berättelse som hade hänt på riktigt med en klient han hjälpt en gång i tiden.

Den vanligaste företagskonstellationen idag är fåmansbolagsägare och småföretag som utgör 73,81 % av alla företag i Sverige. Historien handlade om en småföretagare som var på affärsresa i New York och hamnade på något galej, där festen sedan fortsatte på mannens hotellrum. Både portieren nere i hotellvestibulen och grannarna i rummen intill har bankat och ringt, för att be honom och de gäster han hade att skruva ner volymen.

När han vaknade upp dagen efter, ser han någon tavla med något märkligt motiv han inte minns sedan tidigare och när han tittar runt, ser han att ingen av hans resväskor eller några kontanter finns kvar i rummet. Den öppna garderoben gapar tom och öde utan några som helst kläder kvar. När han lyfte på lakanet, så upptäckte han att han, än värre låg komplett naken utan något alls på sig.

Han hade väldigt svaga minnen av kvällen före. Han letar runt efter några tillhörigheter och slår en signal ner till portieren och berättar halvt i panik att han är komplett utan kläder och behöver hjälp. Han har ett bokat affärsmöte senare på eftermiddagen. Portieren skakar på huvudet och tycker han får skylla sig själv. När mannen stöter till telefonen ser han dock glädjande hur företagets visa-kort ligger instucket under telefonen. Med förnyad kraft ringer han ner igen och lovar rikligt med betalning om portieren nu kan hjälpa honom.

- Ja kom ner och ta med dig kortet, så kan jag hjälpa dig till en vän med en luxuös butik.

-Men jag har inga kläder, säger mannen.

- Svep om dig ett lakan och kom ner bara, svarar portieren.

När han har smugit sig ner till vestibulen omsvept i ett lakan förs han, till slut vidare och blir visad in genom personalingången till ett stort varuhus, med de dyraste designmärkena. Mannen får snart smak på de flotta kostymerna och köper inte endast en utan sju uppsättningar, ett tjugotal slipsar, flera par skor m.m.

Skatteverket får sedan reda på detta och anser att det var ett förbjudet lån. Uttag ur bolag måste alltid ha en koppling till verksamheten vara affärsmässigt och allt som kan användas privat, riskerar att bli förmånsbeskattat. Slutkontentan av detta fall blev dock att vår lärare kände sympati med den nakna mannen och fick honom ur denna skatterättsliga anklagelse av att ha gjort sig skyldig till ett förbjudet lån, eftersom mannen befunnit sig i en synnerligen besvärlig situation.

Kanske hade mannen festat till under tonerna av den omskrivna låten, "Jag klär av mig naken", framförd av Lena Philipsson, där originalet skrevs av Eva Dahlgren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar