Translate

måndag 24 november 2014

Nätmobbning

Internet tycks vara en mörk cirkus idag, när man studerar utlagda Twitter-inlägg på bloggar där de förtalar, hotar och kränker enskilda. Unga far illa av mobbare och de vuxna förebilderna beter sig likadant.


Jag har väldigt svårt att förstå hur vuxna dras in i drev, som får i en flock!?

När jag ser en enskild som blir utsatt av fler, så sammanstrålar jag inte, med övriga som utsätter den enskilda för påhopp. Det finns en broms inuti. Tydligen finns den inte hos alla på nätet. Kan de människorna möjligen sakna empati?

Jag läste gamla inlägg, där Marcus Birro blev taskigt utsatt via Twitter, av en mängd människor med hån och spott. Jag har efter vidare läsning dock konstaterat att han fått bra med uppbackning. Män får i regel mer stöd av både kvinnor och män.

Hur fungerar mobbande människor? Jag ska inte sticka under stol med att jag själv kan känna agg mot dem som utför orättvisa handlingar, däremot skulle jag aldrig komma på tanken att dra samman en pöbel mot individen som hade en annan åsikt.

I den satirpolitiska kriminalthrillern, Bakom Dolda Ansikten, tas även ämnet mobbning på nätet upp i vissa stycken, eftersom boken är en blandning av både underhållande fiktion och fakta.

En av huvudpersonerna, journalisten Lisa Severin har noterat hur inte bara ungdomar, utan även vuxna, mobbar andra vuxna i drev på bloggar och forum, via förtal och uthängningar. Nedan förs Lisas tankar fram:

"Lisa som ofta är ute bland forum och bloggar hade noterat, att det minst är lika mycket vuxna människor som deltar i drev och hänger ut någon vuxen människa de sedan i samlad trupp trycker ner, med nedlåtande okvädningsord, ger lögnaktiga diagnoser och på ett nedbrytande sätt genom att förvränga orden, som den utsatta skriver, sprida ut lögner och förtal, förlöjliga och medvetet missförstå svaren, som individen försöker försvara sig med. 
 Det är något som kan hålla på i en till tre dagar tills den drabbade drar sig undan, utan en chans till möjligt rättvist försvar. Nätet är ett regel- och laglöst land där alla dolda individer ges möjligheter att kränka andra utan hinder. Det var ett himla bra initiativ av Anita Wallstedt att starta organisationen OOM(Organisationen mot mobbning). 
Ny forskning har tydligen visat att de mobbade ofta är duktiga och kompetenta som mobbarna dock uppfattar som ett hot. Ännu värre har studier från Karolinska sjukhuset visat att varje år tar mellan 100 och 300 personer sina liv sedan de blivit mobbade på arbetsplatsen. Vidare att den som utsätts för svår mobbning ibland lider av posttraumatiskt stressyndrom, skador som kan jämföras med följderna av tortyr.
Otroligt pinsamt att de här vuxna anonyma människorna har barn och agerar, som några själva när de istället borde vara förebilder. Dessutom är det ett förbannat, förljuget hyckleri att samma grupper påstår sig slåss för mäns rättigheter, tänkte Lisa hånfullt."

Idag förekommer vuxen nätmobbning lite varstans och människor "krigar" mot varandra genom att kränka den ena värre än den andra, helt utan hänsyn att den smutskastning de lägger ut kan förstöra någons sysselsättning.

Hur ska yngre tonåringar förstå vad som är rätt och fel beteende på Internet, när de sitter vuxna och mobbar andra!? När de lägger ut förtalsfulla lögnaktiga texter om andra i syfte att misskreditera och samvetslöst förstöra någons liv? - Ett psykopatiskt beteende!

Det är märkligt att åklagarmyndigheten bedömer att endast förtal mot dem under 18 år har betydelse att tas upp som allmänt åtal. Samtidigt som mobbande vuxna förväntas agera förebilder för yngre, kränker och mobbar de andra fritt, vilken utveckling ger det på nätet, när vuxna tillåts kränka och mobba andra, om inte den drabbade själv som offer, får dra hela lasset och ta upp det som enskilt åtal?

Varför inte ändra så att grovt förtal läggs under allmänt åtal? Nu sänds signaler ut att det är fritt fram för anonyma och samvetslösa synliga, att skriva ut texter, som den drabbade inte kan ändra, eller dementera på plats, om hon inte vill ge forumet, den anonyma kackerlackan eller bloggägaren gratis marknadsföring. Det eftersom lagen är utformad, så polis och åklagarmyndighet inte ser ärekränkningar gällande vuxna som anmärkningsvärt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar