Translate

tisdag 18 november 2014

Finns civilkurage på nätet?

Hans Runessons foto
Hans Runessons foto från 1985 till höger, av Nordiska Rikspartiet marscherande i Växjö, där en kvinna drämmer till en av nazisterna med sin handväska.

Det speglar kanske en form av spontant  civilkurage, även om det består av fysiskt våld. Hon vågar ändå uttrycka öppet vad hon känner, om än handgripligt. Sedan må det kanske inte vara helt rätt gjort enligt etikens alla regler.


Handlingen går att jämföra med den internationella hackergruppen Anonymous, som mindre modigt och olagligt protesterar anonymt.

De hyllar Wikileaks och har hackat sig in både hos mindre bolags och mindre organisationers sidor, för att sabotera som hos Visa och Sony.
Samtidigt beskriver de sig själva som "Hacktivister" och ger sitt stöd för yttrandefriheten, skriver Dagens Nyheter.

Idag slår sig ganska många anonyma på bröstet, när de sitter i kommentarsfälten och verbalt ger sig på andra, som inte är anonyma. Ibland kränkande genom att nämna den offentligas (icke anonymas) arbetskunskaper, intelligens, utseende o.s.v i förtalsfulla ordalag i bästa fall.
Blomsterbud från ångerfylld kommentarsherre

Sverigedemokraternas kommentarssoldater kan ofta använda den metoden, när de anonymt krigar i kommentarsfälten, som beskrivs något i boken, Bakom Dolda Ansikten. Bland annat har det skett under artiklar på Svenska Dagbladet, när de ska få bort någon, som stör deras budskap och propaganda kring invandringen.

Vid den senaste verbala nedskjutningen för någon månad sedan, kom efter ett par dagar ett blomsterbud, med en hälsning skriven från en anonym signatur med ett mobilnummer. Jag kände igen signaturen som en av dem som hade likartade åsikter som Sverigedemokraterna, sände honom ett vänligt tack för blommorna och sade skämtsamt,

- Nu förstår jag hur Sverigedemokraterna värvar nya medlemmar!

Han svarade dock, att han inte var Sverigedemokrat och tyckte själv, han varit så otrevlig mot mig i kommentarsfälten och ville be om ursäkt. Det var både trevligt och exotiskt för att komma från denna dolda ofta aggressiva nätvärld.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar