Translate

torsdag 13 november 2014

Dataintrång

Dagens IT samhälle och möjligheten till intrång kan möjligen liknas vid gränsen före romarna sägs uppfunnit nyckeln och därmed säkerheten kring vår privata sfär, eller tidsepoken, då ett skynke kunde hängas framför ingången till bohuset som gräns för mitt och ditt område.

Cool dock föga säker ytterdörr. Bild från Emdi.se
Vem skulle våga sova utan att låsa ytterdörren idag? It-säkerheten är uppenbarligen inte så bra, vilket uppdagats mer och mer. Ändå oroas inte så många för de olåsta hålen.

Fick höra idag av en företagare att han förra sommaren fick information via e-post, om att hans varor fanns att hämtas. I perioder av mycket arbete och vanliga beställningar är det inget märkligt, att få den typen av information. Problemet var att han klickade på länken som kom med e-posten, vilket smittade datorn med något som kunde läsa av konton och annan information.

Han tvingades lämna in hela datorn för genomgång. Det är svårt att förstå varför inte dessa kreativa människor kunde skapa något, som hjälper andra människor istället för, att sabotera och förstöra för andra. Alla sådana intrång skapar stora problem för småföretagare och i längden samhället.

Ett annat företag som dock tagit sig an att hjälpa till vid händelser av dataintrång är bolaget Sentor. I likhet med den satirpolitiska kriminalhistorien, Bakom Dolda ansikten, där bland annat dataintrång och hackare beskrivs, samt hur vissa politiker inte räds, att ta till ljusskugga metoder för att själva ta sig till toppen, har Sentor skaffat fram tekniskt underlag åt Socialdemokraterna, om information som ska ha stulits via dataintrång hösten 2006 av Folkpartiet, vilket ledde till åtal. Kan tänka mig att Sentor möjligen förlorade några borgerliga kunder i det slaget, även om ganska många medborgare är svagt engagerade i politiken.

Ja vem kan vi egentligen lita på, som Lena Philipsson undrar?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar