Translate

lördag 27 juni 2015

Narcissister

Tänkte byta tråd med koppling till en ibland förekommande personlighet på nätet, nämligen narcissisten. Det förra inlägget skrevs som en konsekvens när jag märkte att vissa manipulerat fram en bloggerskas förtalsinlägg, så de kom fram högt på söklistorna när människor googlade mitt namn.

När jag sedan läste igenom de Printscreens jag tog över bloggerskans förtalsinlägg med grova lögner, från april, vilka blev uppbackade av de suspekta anonyma individerna som ofta sitter på hennes blogg blev jag förbannad. Jag hade när det skrevs fullt upp med jobb, studier och annat och inte tid att försvara mig mot alla lögner. 

Om någon för att ta ett enkelt exempel får p-böter, trots att individen parkerat riktigt och därefter försöker påpeka detta, ändå påtvingas böter infinner sig säkert en känsla av ilska över den orättvisa individen upplever. Får individen sedan extra böter när han vill diskutera och dementera böterna med lapplisan som istället visar sitt maktmissbruk, gör det människan givetvis än mer provocerad och förbannad.

Är det något som gör mig väldigt upprörd så är det lögner, falskhet och orättvisor. Hur kan en människa sitta på en blogg och fullständigt smutskasta en annan människa utan vett eller sans och hur är människor skapta som backar upp detta? Hur kan fullvuxna individer delta i drev, om de inte saknar empati. Finns möjligheten till att psykopater kan dras till samma grupp kan man fråga sig.

Förövrigt finns 6 vanliga tecken som kännetecknar en ”narcissistisk personlighetsstörning”och en sådan individ ska vara olidlig att leva med. Jag citerar från tidningen "Må bra" från den 8 oktober 2014:

"1. De kräver bekräftelse hela tiden
En narcissist behöver ständigt boosta sitt eget ego och mer eller mindre kräver komplimanger och uppskattning från andra, men verkar ändå aldrig bli nöjd.

2. De överöser dig med uppmärksamhet (…i alla fall till en början)
Narcissisten tar dig med storm, det kan vara svårt att värja sig mot den charmoffensiv som en person med narcissistisk personlighetsstörning öser över dig. Att bli uppvaktad i början av en romans är naturligtvis välkommet, men om personen i fråga blir nästan obehagligt enträgen och översvallande kan det vara läge att börja dra öronen åt sig.

3. De saknar riktiga vänner
Långa och djupa vänskapsrelationer finns knappt i narcissisternas värld. De är istället duktiga på att utnyttja människor och ser alltid till vad andra kan göra för dem. Deras vänner är ytliga och utbytbara, berättar den kliniska psykologen Albert Bernstein, som skrivit boken Emotional Vampires, för Women’s Health Magazine.

4. De har aldrig fel
Narcissister har en grandios självbild och överdriver ofta sin egen betydelse och kompetens. Att de skulle ha fel finns inte på världskartan och en narcissist ber i princip aldrig om ursäkt eller erkänner ett misstag.

5. De är själviska
Liksom psykopater har narcissister svårt för empati. Deras egna behov står ständigt i centrum och de bryr sig väldigt lite om andras önskemål.

6. De är lättsårade
Trots att de verkar så självsäkra är narcissister otroligt lättstötta. De tenderar att ta allt personligt och är dåliga på att acceptera ett nej. Narcissistens charmiga framtoning kan snabbt bytas ut mot ett enormt vredesmod om du trampat honom på tårna."


Lite mer medicinsk beskrivning framställs från Wikipedia:

Till diagnosmanualen finns kriterier för diagnosen som ofta används vid diagnosticering, i bilagan Diagnostic criteria for research.[3] Dessa överensstämmer ordagrant med kriterierna i den amerikanska diagnosmanualen DSM-IV-TR. Dessa är:
 1. Har en grandios självbild (till exempel överdriver framsteg och talanger, förväntar sig att bli betraktad som överlägsen utan lämpliga meriter)
 2. Är besatt av fantasier om obegränsad framgång, makt, briljans, skönhet, eller perfekt kärlek.
 3. Tror sig vara "speciell" och unik och bara kan bli förstådd av, eller bara borde umgås med, andra speciella eller högstatuspersoner (eller -institutioner).
 4.  Kräver stor beundran.
 5.  Har oresonliga förväntningar på speciella förmåner eller omedelbar respons på egna förväntningar.
 6.  Är manipulativ, det vill säga utnyttjar andra för att uppnå sina egna mål.
 7.  Brist på empati; är ovillig att känna igen eller identifiera sig med andras känslor och behov.
 8.  Är ofta avundsjuk på andra eller tror sig vara föremål för avundsjuka från andra.
 9.  Uppvisar arrogans, hotfulla beteenden eller attityder.
2 kommentarer:

 1. Jag tycker du är modig Charlotta. Har inte följt varken narcissisterna eller något annat. Det finns bättre saker att göra, som du säger. Denna sörja på internet blev jag indragen i för länge sedan. Det går inte att göra något åt på riktigt. Det spelar ingen roll för narcissisten om den får uppmärksamhet av fel sort: för att den befinner sig i utkanten av samhället. Bara den får uppmärksamhet är det bra. Det är sorgligt att det inte går att komma åt. Ännu. Men som Annelie Babitz har sagt: det kommer.

  SvaraRadera
 2. Tack för den vänliga kommentaren. Du har inte missat något. Ja det finns absolut bättre saker att rikta energin mot och jag förlitar mig på att de flesta människor, som träffat mig och andra i verkligheten slås av skillnaden mot förekommande spritt förtal och den verkliga bilden. Även att de flesta människor är intelligenta och inte köper allt som står om andra som råkat i klorna på narcissister.

  Ja det är lite sorgligt. Det verkar som en del lever på Internet och där skapat sig egna lagar och regler, där de ser människor ute i samhället som sina fiender.

  Karma det som går ut kommer tillbaka.

  SvaraRadera