Translate

söndag 21 juni 2015

Blöt midsommar..

Massage, bastubad, utomhus-varmbad, bubbel-pool och ett par dopp i kallt hav medan duggregnet föll blev årets midsommarafton.

 - Man kan det där med vanlig midsommar redan, sade jag till mannen och kvinnan bredvid mig i bastun när vi blickade ut mot havet från panorama fönstret.

- Jo och det var fullbokat överallt på alla herrgårdar vi ringde runt till, sade mannen och kvinnan bredvid nickade instämmande.Något jag inte hade besvärat mig med.

Strax före midsommar hade jag intuitivt valt bort att inte följa med till vännernas lantställe. Istället bokade jag in en spa dag med sill och grill-buffé. En bastant kvinna förde in mig i ett rum med utsikt från fönstren mot det intilliggande havet, där jag ombads klä av mig morgonrocken och lägga mig på mage med bikini. Massören berättade att hon såg kliniskt och medicinsk på alla kroppar och blev nyfiken på historien bakom varje litet ärr hon såg på dem hon mötte.

Det knäppte och knölade från huden när hon drog och tryckte med händer som glatt följde med av oljan hon använde, över spända muskelknutor och senor. Spänningar i nacke, rygg och armar knådades bort. Massage ska enligt forskning minska stress, oro och ångest. Besviken över att timmen gick så snabbt gick jag sömndrucken ut mot bubbel-poolen, där jag dåsigt sjönk ner.

När jag simmat runt tog jag mig ut mot den varma utomhuspoolen och sedan till ångbastun, där den sista ångade lite på halvfart. En vanlig vedbastu är ändå ganska skönt. Klockan var omkring fyra på eftermiddagen och ölglas och drinkar tömdes och fylldes i takt med en ökad grad av simmiga ögon, högre röster och fåniga leenden, från guppande huvuden som stack upp från den uppvärmda utomhuspoolen. Utomhus var det 13 grader. Havet kändes isande kallt när jag klättrande ner i det från träbryggan.

Bastubad ska förlänga livet för män med 40 % har en studie visat som utförts under en tjugoårsperiod. Det krävs dock att mannen bastar 4-7 gånger i veckan. Ingen studie hade ännu gjorts på kvinnor vilket var på gång. Jag växte upp med bastu och minns hur jag satt och sjöng högt, ohämmat och klart i bastun under den lyckliga fasen jag var barn med övriga familjen.

I baren på kvällen efter middagen stod en muskulös och storväxt kosovoalban som berättade att han kunde ta stress och människor, på grund av det han varit med om. Han var uppmärksam och vänlig. I andra ändan stod en grupp ganska berusade svenskar och vill ha fler och starkare drinkar, eftersom de första varit för svaga. Alkohol och spa matchar kanske inte riktigt tillsammans, samtidigt som alkohol och midsommar kan vara en svår traditionell kombination att bryta.4 kommentarer:

 1. Ja alkohol och midsommar verkar, som ler och långhalm, intimt förknippade med varann.
  Dock synes mig spa och alkohol ha en viss diskrepans.
  De lirar så att säga inte i samma division.

  Bada bastu och förlänga livet? Har finnarna 40% längre livslängd än t.ex. svenskarna?
  Tillåt mig tvivla. //T

  SvaraRadera
 2. Nej alkohol och spa har ingen riktig kemi..

  Det framgick inte vilken nationalitet männen skulle haft..men badar alla finnar bastu?

  SvaraRadera
 3. Ja men det vet du väl att "alla" finnar är bastubadare och sedan så är de ena hejare med kniv också... ;-) Vad då? Jag? Fördomar? Nää...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla har nog fördomar mer eller mindre, kanske baserat på vad vi varit med om tidigare.
   Om det fortfarande räknas som fördomar då eller kunskap..(?)

   Men det är klart alla känner väl till "Knivsöder" och vet hur alla slåss med kniv här...;)

   Radera