Translate

söndag 14 juni 2015

Dödsstraff - borde avskaffas globalt

Bildkälla: Amnestys hemsida
Läste artikeln av Sanna Torén Björling om dödsstraffen i USA, som skonar människor med de rätta kontakterna och arkebuserar övriga inom samma grupp av skyldiga mördare. 

Det vanligaste argumentet för dödsstraff i USA ska, enligt artikeln vara att skydda samhället mot de värsta, mot en fysisk ondska. Samtidigt är dödsstraffet så långt från all humanitet du kan komma.

Bara tanken att ta livet av en annan människa och den ångest den dömda individen måste ha den sista tiden, före verkställandet är inte värdigt ett civiliserat samhälle. Ett mer mänskligt alternativ vore istället att låsa in de skyldiga. Jag förstår inte riktigt hur individerna som dömer ut eller verkställer ett dödsstraff mot en annan människa fungerar inombords.

I Sverige skedde den sista avrättningen den 5 januari 1910 mot en Johan Alfred Andersson Ander som dömdes till döden av Stockholms rådhusrätt, där Svea hovrätt fastställde domen den 1 juli samma år.  Han fick sitta i en cell på Långholmen i Stockholm, där han ska ha skött sig oklanderligt. En giljotin fick köpas in från Frankrike och tullas som jordbruksredskap före det gick att få in den i landet.

Med 1864 års strafflag ersattes dödsstraffet  för många brott med livstidsfängelse och 1877 beslutades att alla offentliga avrättningar skulle upphöra. Det sista kom av att skarprättaren Petter Steineck  träffade snett och fick hugga tre gånger före huvudet kunde avlägsnas från kroppen mot en Konrad Tector 1876. Året efter avskaffades därför de offentliga avrättningarna i Sverige. Mellan 1800-1865 avrättades  drygt 600 personer i Sverige.

Alfred Ander ovan blev den sista som avrättades i Sverige 1910, dock inte den sista som dömdes till döden. Hilda Nilsson även kallad "Änglamakerskan dömdes i juni 1917 till döden av Helsingborgs rådhusrätt för åtta barnmord. Hon tog dock livet av sig i sin cell På Landskrona Citadell före domen kunde verkställas. Den 3 juni 1921 avskaffades dödsstraffet i fredstid i Sverige och 1973 även i krigstid.

I moderna tider har dock Sverigedemokraterna velat återföra dödsstraffet, även om den motionen från Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot i Uppsala, Joakim Larsson fick avslag, så hävdar han själv att fler av dem vill införa straffet.

Det är kanske inte så överraskande, med tanke på att partiet ändå har rötter från nazismen och en ganska kylig inställning mot vissa människor. Politiska antagonister är välkomna att försvara sig, dock brukar just den gruppen föredra att hålla till i kommentarsfält i grupp, där de även kan vara fler mot enskilda individer. 
1 kommentar:

  1. Hur har du gått till väga när du raderat rösterna på undersökningen till höger!? Om jag inte missminner mig var det åtminstone 18 stycken som röstat från början. Jag lät tabellen ligga kvar, eftersom temat på bloggen, trakasserier på nätet är fullständigt aktuellt. Nu syns endast fem röster kvar?
    Det är samma individer som besöker bloggen varje dag och lite skumt beteende är det när folk går in här varje dag utan att säga någonting. Påminner lite om fönstertittare som smyger omkring.:-)

    Det är tillåtet att yttra sig härinne, eller vågar inte fullvuxna individer säga något? :-)

    Gick det inte att fåm bort bloggen med hjälp av Cattan och Co förtalsinlägg, så nu ska ni sabba lite på bloggen istället.

    SvaraRadera