Translate

söndag 18 oktober 2015

Brister kring Sveriges religionsfrihet

Moské i Botkyrka
Talade med en kurdisk man idag som kommit till Sverige år 2003 och idag arbetade med undervisning med en utbildning i botten som matematiklärare och radiojournalist samt erfarenhet som chef över en radiostation i Kurdistan, där de fått utstå hot när de förde ut vad som hände vid demonstrationer och dylikt bland folket.

Flera kurdiska  journalister, författare och verksamma politiker har gripits av bland andra irakisk, iransk, syrisk och turkisk polis och därefter fängslats, torterats och avrättats.

Mannen var varken muslim eller kristen, utan sade sig vara ateist och att han motarbetat islam. Han berättade att moskéer i Sverige borde förbjudas, för där planerades och värvades det till IS.

Jag frågade om det inte bara var rykten och om han hade bevis för detta. Han visste att det skett i Moskéer i Botkyrka och Kista. Han hade talat med en Imam, som berättat att detta varit ett problem.

Jag frågade om han visste hur många som åkt från Sverige till IS och han sade att det varit 300 stycken, dock var dessa enligt honom inte svenskar utan utländska män.

Vi samtyckte att IS-soldater som åkt iväg från Sverige inte skulle få komma tillbaka till Sverige och få bostad och hjälp med uppehälle när de åkt över dit en gång. Rasmus Persson (C) kommunalråd i Örebro förslår i stället både terapi samt hjälp med arbete för hemvändande från IS. Den kurdiska mannen antydde även att det blev fel med Sveriges religionsfrihet när det gällde denna typ av islamister.

Det kan ju bli så att det blir en principsak och för att inte framstå som rasist, får inget negativt uttryckas kring något som har koppling till en främmande religion. Det blir förbjudet att uttrycka något negativt kring islam, för att inte kränka någon. Han berättade att kurtisaner hade demonstrerat mot Sveriges generositet kring tillbakavändande IS-terrorister och blivit ivägkörda av polis.

Han berättade att kvinnorna idag var starkare än männen i Kurdistan och varje våld mot kvinnor blev hårt bestraffat och att kvinnojourerna var mycket starka i landet.

I Svensk Tv-debatt berättar Rashid Musa, ordförande för svenska unga muslimer att det endast varit 80 som åkt iväg till IS för att delta i deras terrorism. Kristina Hedberg, programledare i svensk TV-debatt svarar att det ändå varit 50 stycken bara från Göteborg med 16 döda och 18 som kommit tillbaka och att det finns ett stort mörkertal. Rashid Musa svarar dock att det här inte har med islam att göra, utan att terrorister även finns i andra grupper och exemplifierade när européer åkt för att hjälpa till i kriget i Palestina. Något som Per Gudmundson protesterar mot och menar är en dålig jämförelse.

Hanna Wigh (SD) frågar Ashid med sin runda dialekt, - Fördömer du dem. Fördömer du dina medlemmar som åker? Ashid svarar att han fördömer all form av terroristbrott och svarar anklagande att hennes uttalanden är islamofobiska.

Åker män över till IS bör de ha förverkat sin rätt till plåster på såren och återinträde i Sverige baserat på lag om straff mot terroristbrott, med tanke på deras grova gärningar mot barn och vuxna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar