Translate

lördag 10 oktober 2015

Vem är du?

Studier kring människor och psykologi är intressant. Det kan vara både underhållande och lärorikt att observera människor och lista ut vilka de kan vara och varför de agerar som de gör ibland.

Det har hänt ett par enstaka gånger att jag tidigt någon lördagsmorgon slagit på TV:n för att se någon av Dr Phils olika debattprogram, där det ena par- eller familjeödet efter det andra slås upp och ofta lyckas intressera eller förvåna mig. Det kan vara par där mannen är otrogen eller där kvinnan får aggressiva utbrott, eller där tonårsdottern hotar modern med kniv, eller mer tragiska öden där styvmodern skickat iväg dottern utan pass till ett annat land för att bli av med henne.

Hittade ikväll ett par olika personlighetstyper från samma psykolog som håller i ovan nämnt program på Dr Phils hemsida, som beskrivs nedan. Kanske känner du igen dig själv i en eller flera av dem, eller möjligen hos någon omkring dig?

Igelkotts-personlighet 

Denna typ av personlighet går in i varje situation och förväntar sig att bli förolämpad. De är fast beslutna att hitta fel i någonting och allting som finns runt dem. Det har ingen betydelse vilken situation, utan de är snabba att ta varje handling och uttalande känslomässigt personligt. De har taggarna utåt. Om du försöker komma dem nära, så är det som att krama en igelkott. Det får personer omkring dem att hålla ett avstånd från denna personlighet. Omvärlden har upptäckt att en interaktion med dessa typer är en lose-lose-situation. Typiskt nog brukar denna personlighet klaga över att andra omkring dem är kyliga och de blir förbryllade över andras avståndstagande. Igelkotts-personligheten förstår inte att människor omkring dem svarar på deras eget beteende.

Om du vill veta om du är en Igelkotts-typ ska du svara på nedan frågor:

1.) Går människor på äggskal omkring dig, för att försäkra sig om att du inte får något ilsket utbrott?

2.) Känner du dig ofta defensiv oavsett vad andra försöker framföra till dig?

3.) Tycker du inte att din partner/vän kan göra någonting ordentligt?

4.) Hälsar du din partner/vän med problem vid dörren före ni hälsat?

5.) Är en kram av dig som att krama en igelkott?


Liten kyckling - personlighet

Världen går mot sitt slut och det vet dessa människor. Oavsett om de är på arbetet, hemma, i en relation eller det gäller ekonomin eller vädret - så är en kollaps överhängande.

Dessa människor är stressade och oroliga. De lever livet med svettiga handflator och går från den ena föreställande krisen till nästa. Andra finner deras drama tröttsamt och irriterande.

Finn ut om du är en liten kyckling-personlighet genom att svara på nedan frågor:


1.) Vaknar du upp flera gånger varje natt för att kontrollera ditt barn?

2.) Känner du att domedagen lurar runt hörnet?

3.) Föreställer du dig alltid värsta möjliga sceneriet?

4.) Irriterar din oro andra omkring dig?

5.) Känner du att du alltid har en kris att hantera?


Posera-/modell-personligheten


Denna personlighet skulle gärna kunna bli skyltdocka i ett butiksfönster. De agerar på det mest ytligt tänkbara sätt. De beter sig som om dumhet vore en dygd och ytlighet en gudomlighet. Deras mål är att se bättre ut än dig och låta dig veta det.

De spenderar den mesta tiden med att ställa sig i vinnande poser och använda falsk självkritik för att få komplimanger. Försöka få Modell-personligheter att känna sig säkra är som att fylla en bottenlös grop, eftersom de insisterar att greppa världen ytligt. Denna personlighet skapar en upplevelse av att de totalt saknar äkthet och närhet.

Svara på nedan frågor, för att finna ut om du är Posera-/modell-personlighet:

 1.) Använder du alltid make-up när du lämnar bostaden?

2.) Är din garderob endast full av märkeskläder?

3.) Försäkrar du dig om att hålla ut märket på din handväska eller märkesklocka hela tiden?

4.) När du går in i ett nytt rum - kontrollerar du då att du ser bättre ut än alla andra?

5.) Skulle du hellre dö, än bli upptäckt med kläder som har köpts i en billig affär?

6.) Skaffar du vänner, baserat på deras pengar, kontakter och prestige för att få dig att se bättre ut?


Gnäll-personligheten

Ingenting är bra för denna personlighet. Det är antingen för varmt eller för kallt. Det är för långt eller så de är för trötta - ja allt är för arbetsamt och som ordspråket (eng) säger, så skulle dessa människor, "Klaga om de blev hängda med ett nytt rep". Ingen bryr sig om eller uppmärksammar dem tillräckligt mycket. Livet är inte rättvist.

De har aldrig fått samma förutsättningar eller lika behandling som alla andra. Gnäll, gnäll, gnäll. Dessa människor upplever världen som väldigt plågsam och som en personlig prövning. Upplevelsen från människor runtomkring dem blir en känsla av att vilja slå till denna typ och skrika, - Håll tyst, och hantera det bara! Men allra mest - håll käften!3 kommentarer:

 1. Jag är inte så förtjust i den där typen av tester. Men känner mig ofta som en åsna ...


  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska du väl inte göra heller! Det här inlägget var mer lättsamt.
   Människor tycks i gemen inte orkar med att diskutera mer än lättsamma saker, om du ser t ex programutbudet på TV4 morgon kring kakrecept och att det är utsvängda jeans som gäller numera.
   Eller på Facebook, där 30 stycken tummar upp att någon bytt ansiktsfoto eller tagit en bild på middagstallriken. :-)

   Här har du däremot en cyklist som är envis som en åsna..
   http://charlottalenabloggar.blogspot.se/2015/10/envis-som-en-asna.html

   Radera
 2. Lite lustigt att ditt nästa inlägg hade en åsna i rubriken och en hund som illustration ...

  SvaraRadera