Translate

fredag 16 oktober 2015

Ovärdiga handlingar, gruppdynamik och entreprenören

Jag studerar omvärlden
När jag idag kom ut från Skanstull:s T-bana, uppgång Allhelgonagatan och såg ut mot Götgatan stod brand-, polisbilar och ambulans vid en vit skåpbil och bakom den låg en mörkblå personbil kraschad och vält på sidan, så hjulen låg i luften. Utmed asfalten låg mängder av krossat glas som en man höll på att sopa upp. Gatan var blockerad av polisbilar åt bägge hållen.

Ambulanspersonal stod på skåpbilen och lyfte ut en skadad individ på bår från den mörkblå omkullvälta personbilen. Runtomkring stod människor och flera med stora kameror och sina Iphones och tryckte av fotografier. Det kändes lite ovärdigt och respektlöst. Skulle de lägga upp fotona på bloggar eller Facebook efteråt och låta något trafikoffer, utan egen medvetenhet bli granskad och diskuterad av okända människor på nätet. Påminde om filmscener där gamar kretsar i luften över någon döende människa i öknen.

En annan form av mänskligt agerande är när vissa individer väljer att handla i en
grupp utifrån gruppens preferenser, samtidigt som de utesluter sitt eget sunda förnuft. Det sista avgör när vissa människor gör sina val och kan ses på olika platser och områden, t ex hur människor agerar på Internet i kommentarsfält och på olika forum i samband med t ex politiska diskussioner.

Det är något som socialpsykologen Salomon Asch experiment redovisar. I experimentet får en försöksperson se en linje med en viss längd, för att strax därefter visas tre andra linjer. Av dessa är en lika lång, en är kortare och en är längre.

http://www.psykologifabriken.se/
Försökspersonen ska sedan berätta vilken, av de tre linjerna som är lika lång som den första. Först ska dock två andra ge sitt svar, därefter får försökspersonen säga sin mening. Det försökspersonen inte vet är att de två före är från forskarteamet och ljuger genom att peka ut fel linje.

Det anmärkningsvärda som påvisar grupptrycket är att försökspersonen i 75 % av fallen tvivlar på sig själv och gissar fel. Det är alltså normalt att överge sin egna åsikter när övriga gruppmedlemmar har en annan åsikt.  Det här fick journalisten Christoffer Ahlström förklarat för sig av psykologen Oskar Henriksson, när han fann att han i kommentarsfälten gav upp sin egna åsikter och istället anammade andras åsikter, kring hat mot damfotboll, politisk korrekthet och att Julian Assange utsatts för en häxprocess. Människans drift att passa in i mönstret och gruppen är starkare än att behålla de egna åsikterna för somliga.

När jag istället läser kring entreprenörer och deras vanligt förekommande egenskaper, så avviker de tydligen hellre, än följer strömmen på olika sätt. Författaren Grant Cardone har i över 25 år studerat entreprenörer och letat efter deras gemensamma egenskaper, vilka inte alltid ses positiva.

Är du en "Följa-John-typ"enligt Salomon Asch-experimentet ovan, som påverkas av gruppen åsikter, eller en med entreprenörsegenskaper enligt Grant Cardones 25-åriga studier, vilka kan vara enligt nedan och följande:

1) Du uppskattar inte status-Q och avskyr när inget nytt händer. Du har svårt att se varför saker och ting alltid ska göras på samma sätt, utan att någon ger dig en vettig förklaring.

2) Du blir lätt uttråkad och andra kan se dig som ett problem. Det är dock inget fel på dig, mer än att aktiviteter som inte motsvarar din potential inte blir tillräckligt utmanande. Bill Gates hoppade t ex av college och blev istället än av de rikaste.

3) Du har fått sparken. Att bara vara en liten del i systemet eller en kugge i hjulet blir svårt för dig, eftersom du vill skapa något som andra kan inspireras av och bidra till.

4) Du har blivit stämplad som rebell. Du vet att storhet ligger utanför linjerna av likformighet och tycker inte att politik, lagar och förordningar gäller dig.

5) Du har svårt för auktoriteter. Du har hela ditt liv stått emot auktoriteter som dina föräldrar, lärare och chefer.

6) Du vill förbättra allt. Du tittar alltid efter hur du kan göra saker och ting bättre. Vidare är du påstridig och delar fritt ut dina tankar och idéer till förbättring, trots att du inte blir tillfrågad.

7. Du är dålig på att kallprata. Det känns som ett slöseri med tid och gör dig bara obekväm.

8. Du har haft en jobbig uppväxt. Du kan ha fått mycket kritik, retats och även mobbats som barn eller tonåring. Detta har fått dig att vilja bevisa för världen att du verkligen är en kraft att räkna med.

9. Du kanske har blivit stämplad som besatt, eller med tvångsmässigt beteende eftersom, när du väl påbörjar något har du svårt att släppa taget.

10. Du har svårt att varva ner. Du kan inte sova på natten eftersom du inte kan stänga av dina tankar. En affärsidé kan även visa sig i drömmen. Nästa morgon finner du dig fortfarande slukad av tanken vilket distraherar dig från jobbet du ska utföra.


Möjligen blir de människor som inte anpassar sig efter andras åsikter, utan mer litar på sig själva, dem som blir mest påhoppade i kommentarsfält. Framförallt kvinnor som enligt normen för vissa även bör hålla sig lite tyst i bakgrunden, om de inte håller med övriga. De riskerar troligen fler blåmärken i kommentarsfälten. Men "tårarna torkar av sig själv" som den fantastiska sångerskan Amy Winehouse sjunger som tragiskt gick bort alldeles för tidigt vid en ålder av 28 år.9 kommentarer:

 1. http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/krock-pa-gotgatan-bil-valte/aRKojp!9Wi7o14ZdXcNiRsuvFVPfA/

  Tyckte först det lät märkligt med en så pass kraftig krock på Götgatan, där ju bilfälten halverats men där
  ser man. Dock inget om detta i pappersupplagan av lokaltidningen.

  SvaraRadera
 2. Ja beskrivningen av händelsen gjordes från andra sidan, där du kan se den vita skåpbilen sticka fram framför pressbyrån.

  Tycker annars att det ganska ofta, både syns och hörs någon fartdåre möjligen påverkad av något, eller i flykt från något trycka gasen i botten och överskrida de flesta hastighetsgränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast när det är stillastående köer på Götgatan så kommer man ju ingenstans såvida man inte kör upp
   på trottoaren eller den nu ganska breda cykelbanan. Har dock sett den senare användas för parkering
   ibland ...

   Radera
  2. Ja det är sant.

   Vad tycker du om Salomon Asch experimentet då? :)
   Det kanske även kan förklara människors bristande civilkurage. När jag hade skrivit klart det här inlägget i torsdags natt, så såg jag TV-debatt kring exakt samma ämne där de hade bjudit in ambulanspersonal som fick berätta om sin situation i dessa idag vanliga lägen av filmande och fotograferande av trafikoffer.

   De hade även bjudit in en flicka som varit med om en trafikolycka och fick berättat för sig efteråt hur de fotat henne dock hade ingen försökt hjälpa henne förutom en annan som var skadad själv.

   I första filmsekvensen syns någon stå och filma en man som blir svårt misshandlad utan att hjälpa till, så vidrigt!

   http://www.svtplay.se/video/4136979/debatt/debatt-sasong-14-3?start=auto


   En annan man berättade hur han vid en brygga försökt hjälpa en människa som höll på att drunkna och under tiden stod folk och filmade och fotade, dock var det ingen som erbjöd sig att hjälpa den här mannen som dök och dök efter den sjunkande individen.

   Radera
  3. Jag är väldigt feg, konflikträdd och saknar civilkurage, Numera ...

   Radera
  4. Kan bero på allt jag blivit utsatt för ...

   Radera
 3. De diskuterar även huruvida en civilkurage-lag ska stiftas. Frågan är hur människor ska kunna dömas, om de inte ingriper..
  Men varför inte?

  SvaraRadera
 4. Maria Abrahamson (M) som tycks samla poäng av att motarbeta moral i samhället vill givetvis inte lagstifta kring en civilkuragelag.:)

  SvaraRadera