Translate

söndag 8 maj 2016

Borde falla under nödvärn..

Han fick vad han förtjänade kan jag tycka. Ungefär som en fluga som irriterat återkommer surrande för att sätta sig på huden, utan att förstå när man irriterat viftar bort den.

Brottsbalken 24 kap. 1 §,

" En gärning som någon begår i nödvärn utgör brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna  i övrigt är uppenbart oförsvarlig. Rätt till nödvärn föreligger mot,
1. ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom,
2. den som med våld eller hot om våld eller på annat sätt hindrar att egendom återtas på bar gärning.
3. den som olovligen trängt in i eller försöker tränga in i rum, hus, gård, eller fartyg, eller
4. den som vägrar att lämna en bostad efter tillsägelse."

Vidare säger Brottsbalken 29 kap., 3 §, p.1, att som förmildrande omständigheter vid bedömningen av straffvärdet ska vid sidan av vad som är föreskrivet för vissa fall, särskilt beaktas,
1. om brott föranletts av någon annans uppenbart kränkande beteende.


5 kommentarer:

 1. Lite övervåld då eller ska hens närmanden ses som jämlikt med hens sparkar..

  SvaraRadera
 2. Det är ett You-tube klipp som haft 3 473 395 besökare och 5 550 har tummat upp filmen på en vecka. Det står att hon är flickvän till kick-boxaren Xu Yan, om det är sant vet vi inte.
  I filmen vid 0,19 smyger han sig på henne bakifrån, efter att hon tidigare flyttat sig från hans närmanden. Hon lyfter armbågen snabbt och slår bort hans hand, han tar då ett litet steg fram mot henne igen, då tar hon handflatan och smäller till honom på vänstra kinden 0,22.
  Hon befinner sig i en trängd situation inuti en hiss i dubbel bemärkelse, där hon riskerar att bara reta upp förövaren med en örfil, varför hon möjligen känner sig tvingad att slå ner honom helt. Hans beteende är ju inte normalt, att gå fram bakifrån på en okänd kvinna och försöka tafsa henne på brösten.

  SvaraRadera
 3. "http://www.civilekonomerna.se/medlemskap/arjagcivilekonom"

  Har du gått på Handels eller kallar du dig civilekonom ändå för säkerhets skull ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Vad har det med inlägget att göra? Känner du dig stött av innehållet? Känns det jobbigt att en tjej försvarat sig mot närmanden? Vågar du inte fråga det utan att vara anonym? :-) Precis som du länkar till, finns det andra säten än Handelshögskolan som uppfyller kriterierna för en civilekonomexamen och jag har utöver det en magisterexamen i ekonomi. Vad nu det är värt? Ju mer man studerar desto mer förstår man hur mycket man inte kan.

   Radera