Translate

fredag 20 maj 2016

Sadelfetischer?

Sadeln - Inte bara en sadel för somliga
Finns sadelfetischer? Ni vet individer med fetischer, en ofta avvikande icke normativ dragning mot ting eller kroppsdelar och i detta fall mot cykelsadlar? Jag upptäckte igår kväll när jag var nere och slängde soporna i vårt nya soprum som finns mitt emot vårt cykelutrymme att min cykelsadel åter igen var bortskruvad och stulen. 
Sopluckorna i trapphuset är förseglade sedan flera år och syns som en förgången utsmyckning av något som förr fanns lämpligt nära till hands. 

Idag måste vi ta oss ner i källaren och in i ett soprum som är låst. När vi slår upp dörren slås vi av en stark och kraftig illaluktande odör av husets samlade avfall som de flesta redan från dörrposten intill soprummet ofta kastar mot en av de ofta öppna soptunnorna, utan att stänga dörren bakom sig, för att snabbt hinna ut utan kväljningar. 
Denna sadel är inte på något sätt mer exklusiv än andra sadlar, har inget känt sadelmärke eller är utsmyckad med specialattiraljer ändå väljer denna individ med möjlig sadelfetisch att skruva av just min sadel, som står trångt i mitten av övriga cyklar som blänker med sina svarta och oberörda kvarsittande cykelsadlar. 

Sur över denna kränkande stöld av min måhända icke exklusiva sadel, dock ändå min egendom skriver jag argt med en penna jag hittar i min väska några välvalda icke barnanpassade haranger, på lappen som fortfarande finns uppsatt på dörren sedan förra stölden med uppmaning om att hålla dörren stängd. 
När jag sent igår gjort den slängande soppåse-manövern, stängt dörren bakom mig och vänt mig om, så ser jag alltså med förvåning och sedan ilska att någon åter igen, med viss ansträngning måste varit tvungen att skruva av min sadel med någon form av verktyg. 

Jag tar sedan hissen upp i den mer insomnade fastigheten och funderar på vem jag kan attackera med någon form av förhör inför denna händelse. Lugnar mig dock med tanke på att klockan är strax före 22. Inne i bostaden börjar jag skriva ett brev till grannarna för hand, som jag snart slänger bort och tar den mer seriösa vägen att skriva via Word,
”Hej kära Grannar,

Skulle vilja be alla om en tjänst att stänga dörren i cykelrummet ut mot gatan, så det inte ges möjlighet för skrupelfria att plocka på sig det som inte tillhör dem.

Jag skulle bli tacksam om vi även kunde kasta ett öga kring skumma typer i trapphus och i cykelrum, eftersom jag ikväll för andra gången blivit av med en ny cykelsadel som de med viss ansträngning fått skruva av för att stjäla.

Tydligen finns det folk som är så förbannat snåla, så de kan inte köpa en egen cykelsadel. Väldigt märkligt att det även väljer att skruva av just min med mindre än ett års mellanrum efter att den förra blev stulen. Före det blev jag av med en splitterny låst cykel inne i cykelrummet efter en vecka.

Uppenbarligen finns det ohederliga typer i eller rännande i huset, så kanske kan vi hjälpas åt och hålla ögonen öppna.

P.S. För er som känner er drivna att riva ner lappen eller rita nakna kroppsdelar på lappen i protest försök att hejda er någon dag eller två, så hinner alla läsa och den blir trevligare att titta på.

Tack på förhand!
Med vänliga hälsningar,
Charlotta på 4 trappor”


Fäster sedan upp lappen i hissen och även en som jag byter mot den argsinta harangen i källaren med den nya texten. Kanske satt det i morse en tillfredsställd individ vid köksbordet, som sovit tätt in-snusande mot min svarta besuttna cykelsadel. Eller var min cykelsadel kanske placerad hemma hos någon manisk samlare av stulna cykelsadlar som han gjorde sadelkonst av.

Kanske hade han byggt upp en ställning full med cykelsadlar, eller smyckat upp hela väggen full med tätt stulna svarta cykelsadlar från damcyklar, finansierat med statlig kulturbidrag, så där massivt som skildras i thrillerfilmer, där FBI kommer in i den ytligt välartade mannens bostad och hittar ett dolt rum längst bak, som sedan visar sig var överöst med fotografier överallt på väggarna, av en enda idag mördad kvinna i olika vinklar, tagna av någon som maniskt fått henne på hjärnan.

Den ytligt välartade mannen visar sig sedan vara en stalkande seriemördare som först fotograferade sina offer. Min cykelsadel finns kanske idag uppspikad på väggen i ett rum längst in i en bostad, hos en man med en väldigt förvirrad världsuppfattning kring vad sadlar ska användas till. Vi får hoppas att den typen av sadelfetisch som denna individ möjligen kan lida av blir en botbar diagnosticerad sjukdom, så inte fler tvingas leda sina sadellösa cyklar till cykelaffären upprepade gånger, för att få nya sadlar hårt fastskruvade på sina cyklar.

Ilska och cyklar uppkommer inte bara av stulna cyklar och cykel-delar utan även när vissa är ute och cyklar, vilket kan höras i nedan klipp av Ricky O med remixen, Kan du inte cykla, som återfinns på Spotify. Varning för eventuellt känsliga öron..

11 kommentarer:

 1. Varför tror du att det är en man? Kanske är det en kvinna..? /T

  Katie Melua - Nine Million Bicycles

  https://youtu.be/eHQG6-DojVw

  SvaraRadera
 2. Kvinnlig intuition..:)

  Tack för melodin - fin röst.
  Har hört mig för kring kameraövervakning. Kanske får jag gehör och då får vi vetskap vilket kön sadel-tjuven kan ha om det händer igen. Även om det självklart inte är omöjligt att det även kan vara en kvinna.
  https://www.youtube.com/watch?v=GugsCdLHm-Q

  SvaraRadera
 3. https://mitti.se/oskars-cykel-stals-i-trapphuset/?tag=sodermalm

  http://mitti.se/basta-tipsen-sa-skyddar-man-sig-mot-cykelstold/

  Du läser väl lokaltidningarna ? Eller har du satt upp en "INGATIDNINGARTACK"skylt
  på brevinkastet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst. Det här blogginlägget skrevs dock den 20 maj och artikeln i Mitti, om vart flest cykelstölder sker skrevs den 24 maj.
   Alla stölder som skett mig har varit av en låst cykel i ett låst cykelrum, dock med viss genomgång av bland annat sopgubbar som hämtar sopor och tidningar samt folk från två bostadsfastigheter med låst genomgång ut mot gata och fastighet. Många som har nyckel.

   Radera
 4. Sedan händer det ju en del saker även i bortre änden av "din" långa gata. Förutom
  den stora branden för någon helg sedan (nog inget brott) så äger det rum ett otäckt
  mord på en gatuadress strax innan den numera brandskadade fastigheten i en känd
  deckare.

  SvaraRadera

 5. Bondegatan's a long street, there must be a thousand people living there.
  Livstid

  https://books.google.se/books?isbn=9164241033

  "Liza Marklund. torsdag juni anropet kom klockan 0 . . det gick ut från länskommunikationscentralen till samtliga radiobilar i stockholms city och var kort och intetsägande. – Alla enheter från 70. vi har en misstänkt skottlossning på Bondegatan."

  "A Collection of Excerpts Liza Marklund ... cars in the center of Stockholm and was short and lacking in detail: “Control to all units, report of shots fired on Bondegatan. ... Bondegatan's a long street, there must be a thousand people living there."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tycks lite låst vid Liza Marklund har jag sett med tanke på din blogg.
   Det kan väl inte kännas så lyckligt eller sunt..?

   Radera
  2. Jag känner mig lite låst vid ägerskan av den här bloggen också. Ju mer
   hon skriver, desto mera att fundera över ...

   Vad säger du annars om det uppgivna invånarantalet ? Själv kan man göra
   en enkel kalkyl på hur det är "därhemma" baserat på det ringa antalet
   lägenheter. Knappast ens tresiffrigt ...

   Radera
  3. Inte bra att bli för låst. Det är dock en bra början, att fundera.

   Jag har fullt upp att pränta in olika typer av beräkningar inför tentan i beskattningsrätt som infaller inom mycket snar framtid. Tyvärr får inga skatteprogram medtas..

   Radera
  4. Är alltså egen dator ett tillåtet/nödvändigt hjälpmedel på tentan ?
   Kan personalen enkelt och snabbt kolla det där med skatteprogram ?

   Drar mig själv till minnes den tid då s k elektronräknare inte var
   tillåten på matte- och fysikprov. Uppgifterna konstruerades förstås
   därefter ...

   Radera
  5. Nej, ja skrev "tyvärr får inga skatteprogram användas" som finns utanför universitetet.

   Vi får ha ett exemplar av någon form av lagbok och en icke programmerbar miniräknare av den enklare sorten. Det handlar kanske inte så mycket om avancerad matematik, utan mer att hitta tillåtna lagrum och paragrafer som gäller för olika fall. I lagen finns inte alltid beskrivet så tydligt hur du exempelvis beräknar utdelningar enligt fåmansbolagsreglerna eller vad som som gäller för olika skattesubjekt under olika omständigheter internationellt som nationellt för fysiker som för näringsverksamhet, så konsten blir att att kunna hitta, strukturen snabbt och rätt utan att missa diverse undantag eller räkna fel.

   Radera