Translate

lördag 30 maj 2015

Mingel, champagne och socialansträngning

Jag var på invigningsfest på Juristklubben i torsdags, vars ändamål är att främja ett nätverk och en mötesplats. Solen sken starkt över Stockholm när jag tog en taxi till klubben, till skillnad mot i kväll när regnet faller dystert och hårt mot marken. Värd för kvällen var den trevliga franska konstnären Vincent de Montleau, som förövrigt tyckte att även jag såg ut som en konstnär. Jag valde att ta det som en komplimang. Det finns så många andra som brukar stå för den negativa kritiken så balansen får ibland ordnas själv. Eller som min pappa sade när han levde,

- Är det ingen som ger dig komplimanger får du ge dem till dig själv.

Alla nya medlemmar kunde valfritt ta med sig någon vän. Egentligen blir det ett hinder, för du står och prata med någon du redan känner istället för att anstränga sig och mer aktivt mingla. Ungefär samma fördelar ges av att resa utomlands själv - du möter andra du aldrig skulle ta kontakt med annars. Började trots sällskapet ändå tala med fler nya intressanta människor, både jurister, utbildningskonsulter och civilekonomer. En civilekonom frågade mig kryptiskt om jag var entreprenör eller bara en konsult, möjligen med tanke på att jag inte expanderat mera.

Richard Ryan
Han hade själv vad jag förstår fler företag, köpte och sålde bolag. Jag sade att jag inte trivdes med chefer över mig och han sade eventuellt skämtsamt, att det bara skulle bli han som blev min chef. Vet inte om det skulle varit någon god idé. En diskussion som annars troligen kunnat utvecklats mer om det inte var så hög volym. Det bjöds på champagne och underhållning av konstnären Richard Ryan som var i full aktion vid ett långbord mitt på golvet.


Vi fick även lyssna till jazztoner av Amazing Duo från scen. På mingelgolvet syntes även den före detta åklagaren och chefen för ekobrottsmyndigheten Bodil Borisson och strax bakom mig skrattade en glad Lena Stenberg som från år 2000 byggt upp kvinnohemmet Rosen. Jag frågade en manlig jurist om det stämde, som jag läst från några kvinnliga skribenter, att juristbranschen kunde vara ganska macho. Han sade att i rättssalen kunde det nog stämma där advokaterna kunde gå ganska hårt åt mot de kvinnliga juristerna och ombuden. Jag sade att det lät ganska osportsligt och han höll med.

Själv hade han startat eget som ung jurist (35 år idag) och då fått parera "klapparna på huvudet", troligen i likhet med vad kvinnor kunde få utstå berättade han. Jag undrade om det inte kunde vara en generationsfråga. Han menade dock att det istället handlade om kultur. Jag tyckte annars att "uppläxning" kan komma fram i alla branscher, vilket inte minst jag själv fick uppleva som ung 18-åring arbetandes på ett akut-barnsjukhus. Även tikarna läxar upp valparna, så egentligen borde inte en ung ålder vara jämförbar med sexistiska erfarenheter baserat på att du är kvinna. Det vill säga när någon uttrycker sig nedlåtande om din förmåga baserat på din kön.

Mannen som hade fler bolag ville sedan efter ett par timmar att jag, vännen, juristen och en rysk kvinna i kommunikationsbranschen som haft företag i nästan hela sitt liv, som jag började tala med därinne, skulle hänga med vidare till ett internationellt nätverk där de flesta talade engelska. Vi bytte både visitkort och en del handskrivna papperslappar. Vännen och icke medlemmen ville istället gå ut och äta, så hade jag inte haft med mitt sällskap, hade jag nog följt med de andra vidare till nya äventyr. Det kommer fler tåg. Förövrigt kring juridikklubbar och juridik, så fixade jag min juridiktenta från 6 maj utan krav på omtenta vilket fick mig att må bra, kanske som Jennifer Hudson sjunger i låten, "Feeling Good" som kommer från en sång från 1965 av Antony Newley och Leslie Bricusse. 


13 kommentarer:

 1. Det värsta med jurister är att så många är bedragare.Ja, så många är de att man inte törs anlita någon. I varje fall inte jag. Törs du lita på dem?

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig blivit lurad av någon direkt. Det finns någon enstaka jurist som anlitat mig för mina tjänster och han blev kanske inte direkt ruinerad efteråt. Men det var inget lurendrejeri däremot en sämre affär.:) Ja har annars anlitat en jurist i samband med ett tvistemål och det gick ganska bra.
  Vilka erfarenheter har du?

  SvaraRadera
 3. "Jag frågade en manlig jurist om det stämde, som jag läst från några kvinnliga skribenter, att juristbranschen kunde vara ganska macho. Han sade att i rättssalen kunde det nog stämma där advokaterna kunde gå ganska hårt åt mot de kvinnliga juristerna och ombuden. Jag sade att det lät ganska osportsligt och han höll med."

  Tja, fast rätt nyligen har vi t ex haft ett fall där dom fallit mot en känd manlig advokat (Hitlerhälsning m m) och där
  målsägandena företräddes av den kända kvinnliga brottsmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz och hon lär ha gått
  ganska hårt åt honom. Hanna Lindblom är en annan ganska tuff kvinnlig försvarsadvokat.

  Själv har man ju tvingats försvara sig själv ibland ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag betvivlar inte att kvinnliga advokater kan vara tuffa. Tror mer att oavsett bransch, så ger en låg ålder med den därtill av naturliga skäl mindre erfarenheten, en orsak att vissa kan bli mästrade. Elisabeth Massi Fritz är inte direkt en gröngöling så det blir ju mer naturligt att hon har lite skinn på näsan..
   Hanna Lindblom hade jag inte hört något om men googlade nu och såg att hon stått modell för MQ.Kanske inte lika tufft men ändå.

   Radera
  2. Varför behövde du försvara dig själv?

   Radera
  3. Tja, jag blev stämd av en dåre med en nättidning och ett utgivningsbevis och han anlitade
   en expert (självutnämnd men ändå). Och min s a s ordinarie advokat ansåg sig vara mindre
   vetande vad gäller upphovsrätt och ville därför inte åta sig uppdraget. Experten, jur kand,
   hade också med sig ett biträde.

   Så där satt vi i ett litet rum (inte riktigt en sal), 6 st människor och jag var den i särklass
   minst juridiskt bildade. Gissa hur sådant känns !

   Radera
  4. Det låter inte roligt!
   Märkligt att inte den advokat du anlitade hänvisade dig någon annan?

   Radera
  5. Nja, han kände kanske inga inom det området. Faktum är att upphovsrätt (och säkert ett antal
   områden till inom juridiken) är lite speciella. Och min s k motparts ombud kallar sig alltså för
   Bildombudsman och har synts i några uppmärksammade fall så du kanske kan tänka dig att
   man kände sig liten.

   Men saken togs alltså, mest på pin kiv, till ytterligare 2 instanser utan framgång för plågoanden.
   Och själv försökte jag googla fram någon att ta tillvara mina intressen men jag har en känsla av
   att den s k service på nätet som finns vad gäller olika advokater och deras specialiteter inte är
   så värst uppdaterad.

   Radera
  6. Nej, du kan ha rätt. Det är ett område som fler borde bli specialiserade inom idag när det gäller vad som sker på Internet.
   Var på ett frukostseminarium för ett par år sedan där boken, "Immaterialrättens gränsland" presenterades som tar upp bland annat upphovsrätt, vars 11 verksamma på advokatfirman Fylgia skrivit olika avsnitt. Ännu inte läst igenom hela, dock behandlar den upphovsrätt, journalistik, PR eller reklam, exploatering av kändisars ansikten skydd för varumärken, sponsrade länkar m.m..Möjligen är de mer inriktade mot företag.

   Tufft för dig och nu vet du att du var stark nog att klara även den biten.

   Radera
  7. Efter att ha läst tingsrättens dom (sedan blev det bara resultatlösa överklaganden) känner jag mig
   ungefär lika ovetande som tidigare. Men jag försökte alltså dra ut på förloppet så långt det gick
   innan en tredskodom skulle ha fallit. Rätt eller fel ? I vart fall nödvändigt känns det som ...

   Radera
  8. Ja tredskodom, blir bara till den kärandes fördel och yrkanden, vilken kan tillämpas om du som tilltalad inte är aktiv.
   Hade en tredskodom meddelats skulle du haft rätt att söka återvinning inom en månad som jag förstått det.

   Undrar vad det kan ha stått i den domen..

   Radera
 4. Vem som helst kan kalla sig jurist. Det är ingen skyddad titel. Precis som journalist. Och det är det ju många wanna-beeeezz som gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är sant! Det blir nog upp till den som anlitar en jurist att kolla upp att byrån är seriös. Kan inte tänka mig att seriösa byråer anställer någon utan juristutbildning. De måste nog kunna lägga fram en registerutdrag på en fullständig examen.
   Journalister borde ha samma rutin. Ni som är äkta journalister borde lägga fram beskrivning vilken skola ni gått, så särskiljs ni från wanna-beeeezzz...:)
   De sistnämnda kanske kommer ha svårare att lägga upp ett kursintyg från en kvällskurs, komvuxbetyg eller dylikt och samtidigt fortsätta påstå att de är journalister..

   Radera