Translate

lördag 9 januari 2016

Sexuella trakasserier under festliga sammanhang

Jag blev påmind av en man i det förra inlägget kring det som hänt i Köln på nyårsafton och uppmärksammad över något liknande som ska ha hänt i Kalmar. I förmiddags  läste jag kriminalreporter Lasse Wierup:s analys i DN kring män i grupp som sextrakasserar. Han nämner även att bilden över vad som ska ha hänt på Larmtorget i Kalmar fortfarande är mycket oklar. Dock ska minst 16 tjejer i övre tonåren ha anmält att de blivit sexuellt ofredade men hittills har endast två asylsökande, 18 och 32 år gamla delgivits misstanke. Emellertid förnekar bägge brott.

Wierup beskriver även att under ungdomsfestivalen, "We are Sthlm" i Kungsträdgården i augusti förra året ska stora killgäng kväll efter kväll, passat på att trycka sig mot unga flickor och stoppa in sina händer innanför tröjor och byxor. En av de poliser som deltog i insatsen påstods fått lägga mycket tid på att stötta de drabbade tjejerna. Killarna som skickades iväg bedömdes till "övervägande del" vara ensamkommande nyanlända.

Kan det vara så att det blir en kulturkrock för män, som tidigare levt i länder där kvinnor döljs under Hijab och mer eller mindre hålls instängda, mot Sverige som eventuellt upplevs som ett stort smörgåsbord av "avklädda" kvinnor när så inte är fallet?

Annars är sexuella trakasserier, som avledande manöver vid stölder inte ett helt nytt fenomen i Europa. När jag med fler tjejkompisar i början på 90-talet var i London och tog The underground mot en söderförort för att träffa  vänner, befann vi oss i en glad och lättsam feststämning stående i mittenpartiet av vagnen. En grupp på mellan 6-8 män med afrikanskt utseende omringade plötsligt min syster väldigt, puttande, närgånget, tafsande och obehagligt.

Det hela gick väldigt snabbt och strax före nästa station försvann de och min halvt chockade bestulna syster stod kvar utan plånbok. Beskrivningen är inte en antydan, att alla med ett afrikanskt utseende har det här beteendet, för så är inte fallet. Det förekommer västerländska män som likaså har denna olämpliga förmåga. Och trots "jämlikhetens strävanden" tror jag inte de förekommer tafsande kvinnor i denna grad.


I 2014:års upplaga av den blå Sveriges rikes lag, finns i nära anslutning efter Aktiebolagslagen som jag egentligen borde plugga för tillfället, Utlänningslag (2005:716). I kap. 4 regleras bland annat när en utlänning ska anses utesluten från att anses som flykting eller alternativt skyddsbehövande. Vidare finns i kapitel 5, § 17 bestämmelser som reglerar särskilda skäl mot att bevilja uppehållstillstånd.

"Vid prövning av en ansökan om uppehållstillstånd enligt detta kapitel skall det, utom i det fall som avses i 1,2,3 eller 4 § särskilt beaktas om den sökande gjort sig skyldig till brottslighet eller brottslighet i förening med annan misskötsamhet", 5 kap, 17 §, 1 st. 

Om asylsökande får gratis mat och uppehälle samt 24 kr/dag av staten och sedan missköter sig i form av sexuella trakasserier bör de inte få stanna kvar i landet längre och det helt utan rasistiska motiv. Möjligen kan någon fråga sig, varför vi inte skulle kasta ut svenskar som begår sexuella brott. Emellertid bör dessa svenska människor, placerade under en form av svenskt familjärt och/eller samhälleligt ansvar, om än det blivit misslyckat, bli mer berättigade att stanna i landet eftersom de blev födda här. Dock blir det troligen som i alla övriga sexualmål en rättslig fråga att kunna bevisa när det kommer till sexualbrott och en kostnad att utreda vare sig det handlar om asylsökande eller svenskar.

26 kommentarer:

 1. Här finns mera läsvärt med anknytning till ditt blogginlägg.

  "Vidrig kvinnosyn ska inte sopas under mattan” - Opinion

  http://unvis.it/www.svt.se/opinion/article5762210.svt

  DN ursäktar massofredande

  http://erixon.com/blogg/2016/01/dn-ursaktar-massofredande/

  Lotta Edholm: Skamligt att införa separata bubbelpooler för kvinnor och män

  http://unvis.it/www.expressen.se/debatt/skamligt-att-infora-separata-bubbelpooler/

  //T

  SvaraRadera
 2. Tack för input.
  Tyckte annars att DN inte försökte dölja så mycket när det gällde asylsökande eller olika nationaliteter i de här sammanhangen. Håller annars med Lotta Edholm om att det blir fel med separata bubbelpooler, ut med förövarna från anläggningen istället! Alla tafsar inte och ingen vill nog att det ska bli mer köns-segregerat i samhället än normalt.

  SvaraRadera
 3. Du skriver att DN inte försökte dölja så mycket. Varför ska media överhuvudtaget dölja fakta? Kalla en spade för en spade och inget annat.

  Det är inte första gången som DN mörkar nyheter som inte passar etablissemanget.
  Under festivalen i Kungsträdgården "We are Stockholm" i augusti 2015 utsattes massor av tjejer för grova sexangrepp av unga män varav en stor del av dessa män bestod av ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Enligt en polis var händelserna systematiska och omfattande i antal.
  Detta valde DN att inte skriva om. //T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du länkade till inlägget, "vidrig kvinnosyn ska inte sopas under mattan"- Opinion och ville antagligen påpeka att media försökte dölja händelser. Jag menade att t ex Lasse Wierup de facto tog upp händelser som skett. Min reflektion är att journalistiken mer tycks blivit ett stort tyckande från fler krönikor, än granskande journalistik, snarare än "mörkande". Det är min reflektion.

   Radera
 4. Hoppas att det är ok att jag länkar till detta blogginlägg, som är så jäkla bra skrivet och jag instämmer till hundra procent i det författaren skriver. //T

  http://www.ohrlund.se/blogg/?p=2657

  SvaraRadera
 5. Helt ok.
  Ja han skrev underhållande och vad jag kan se har han en bred journalistisk erfarenhet. Bjuder på sig själv och tycks nästan sakna integritet på ett generöst sätt.
  Gillade bland annat detta stycke från ett av hans inlägg:

  "Jag tycker så här: Att ta emot en människa innebär ett enormt ansvar. När jag och min fru för tio år sedan skulle hjälpa en vän att adoptera ett barn från Asien, förvånades vi över de enorma kraven. Vännen fick betala flera hundra tusen kronor i avgifter, vi fick skriva långa intyg om vilken god och ordentlig människa det här var. Vännen nagelfors in i minsta detalj av myndigheterna både här och i Asien.

  För att ta hand om ett barn.

  Här ska vi ta hand om en hel stad av människor och gör det, utan tillstymmelse till plan eller garantier för hur de här människorna ska få det. Vi låser i dem i träbaracker, stoppar corn flakes i käften på dem och hoppas på det bästa. En väldigt dålig idé."

  SvaraRadera
 6. Med anledning av artikeln du länkade till först, så kan jag dock ibland uppleva att vissa män som tar i för mycket över "kvinnors orättvisor", mer gör det för att själva få pluspoäng.
  Feminismen har olika grenar och vissa av deras förespråkare tycks hellre mer eller mindre omedvetet cementera att kvinnor ska vara i underläge på alla plan. I egenskap av företagare går det emot alla mina värderingar. Du kan inte överleva med en inställning av att du befinner dig i ett underläge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du menar "Vidrig kvinnosyn ska inte sopas under mattan” - Opinion, så är den skriven av en kvinna, nämligen Rebecca Uvell. //T

   Radera
  2. Nej menade denna, du länkade kl.12,29 av Öhrlund.
   http://www.ohrlund.se/blogg/?p=2657

   Han skriver dock bra, menade rent generellt som jag beskrev.

   Vissa Kommentarer under sänker dock stämningen något och jag känner igen fler av skribenterna från SD/Jämställdisterna. Den citerade kommentaren nedan speglar och stärker mitt tidigare inlägg ganska träffande kring SD:s syn vart kvinnan ska hållas och vart hennes roll hör hemma samt att studerande kvinnor inte vet något. Det gör dock denna "Rickard, lärare". Han vet hur "riktiga kvinnor" är, husor, tvätterskor och bondmoror som sköter hem o.s.v. Han menar att det är akademien och deras kvinnor som bär skulden över våldtagna kvinnor i Europa. Oj, vad vi kan få lära oss! :)

   "Mina anmödrar kommer ur folkdjupet i form av tvätterskor, bondmoror, husor, med mera. Kvinnor som skötte hus och gård. Kvinnor som arbetade och vars karlar visste värdet av deras fruars arbete; statyn ‘Arbetets Ära’ av Axel Ebbe på Möllevångstorget i Malmö visar detta väl.

   Den kvinnosyn som är förhärskande bland araber och negroida folk (för att ta ett uttryck från hundra år sedan) kommer till de skandinaviska folken när kristendomen helt och fullt utrotat den gamla folktron, och ersatt den med de semitiska folkens kryperi och underkastelse som slavar åt sin gud. Det närmaste vi kommer i Sverige är de av bibeln inspirerade skam- och pinostraff som infördes under sextonhundratalet då domare ålades att döma enligt Mose lagar.

   Så skulle min invändning, och vad den är baserad på se ut: den sortens kvinnosyn är osvensk som negrer och araber hemfaller åt, och därmed har de att ändra sig om de inte för all framtid skall vara det hot de så ivrigt tycks agera för att vara. Kvinnorörelsen (främst Fi & Rättviseförmedlingen), den allmänna vänstern (S,V,Mp, Researchgruppen/Seppuku Media) och de postmoderna apologeterna (Diana Mulinari & Tiina Rosenberg exempelvis) vid akademierna har en mycket stor skuld gentemot Europas våldtagna kvinnor.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare
   Ps Alternativt kan vi ju skapa ett samhälle där brott & straff sätts efter offrets etniska tillhörighet – trist för kvinnor från Afrika och MENA, men bra för de västerländska minoritetsfolken, såsom svenskar. Ds"

   Radera
 7. Rickard Jomshof från SD:s ledning är lärare och signaturen "Rickard" brukar hoppa runt och peppa deras lobbyister även när det förtalar och lägger ut kvinnors inkomstuppgifter och dylikt i syfte att kränka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syntband var aldrig något som direkt tilltalade mig, dock hängde vi kort på klubben BZ där de spelade syntmusik en kort episod för länge sedan. Ofta var de manliga bandmedlemmarna ganska stylade på ett mer fjolligt sätt.

   http://www.rollingstone.com/music/news/are-depeche-mode-metals-biggest-secret-influence-20150811

   Radera
 8. http://www.ohrlund.se/blogg/?p=2657#comment-27744

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det han beskriver är ju hur det såg i Sverige för bara hundra år sedan.
   Kvinnor som skötte hus och gård, eller jobbade som husor, tvätterskor etc till en usel lön. Så var det ju i många fall i fattigsverige.
   Dock var det väl inte alla män som förstod att uppskatta det hårda arbete som dåtidens kvinnor fick slita med. //T

   Radera
  2. Tyckte det lät en aning romantiserat och lite träffande med tanke på SD:s familjepolitik.

   Lustigt nog missade han att nämna att kvinnor vid industrialiseringen från 1880 och framåt även kunde bli folkskollärare, kontorister, telegrafister, mejerister, gravörer och sättare på tryckerier. Sälja varor i butik blev ett stort arbetsområde för kvinnor. Allt dock som du säger med låga löner och sämre än män.

   Ibland fick kvinnor arbetsuppgifter jämsides med män dock med lägre lön. Staten ska även ha anställt kvinnor istället för män för att spara skattepengar. Deras sämre utbildning var en av anledningarna man uppgav för en lägre lön.

   http://www.ub.gu.se/kvinn/portaler/arbete/historik/

   Emellertid fanns det troligen även många män som fick slita med "dräng-göra".

   Radera
  3. För att anknyta till ditt blogginlägg om sexuella trakasserier så har Marcus Birro skriver en läsvärd text på sin blogg.
   http://marcusbirro.se/sverige-sjunker/

   En hög polischef i Stockholm har yttrat följande angående de sexuella trakasserier som förekommer i landet och specifikt i Sthlm:
   “Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna…”

   Verkligheten måste beskrivas som vekligheten är. Hur ska man annars kunna få ordning på det som inte fungerar? Man kan ju fundera över vilka fler frågor som polisen inte säger något om för att det inte ska gynna ett visst riksdagsparti?

   Vad får vi för samhälle när fakta, sanning och verkligheten mörkas och döljs för medborgarna?
   Är det ett sådant samhälle som medborgarna och väljarna vill ha?
   Jag är övertygad om att så inte är fallet.

   Radera
  4. Jag uppfattade först att det helt enkelt handlade om en försenad rapportering av media, från det som skett i augusti 2015. Idag läste jag i DN att det handlat om två år på raken under festivalen "We are Sthlm", där anledningen uppges vara att polismyndigheten velat dölja nyheten. En flicka på 15 år vittnar om att hon varit med om övergreppen och inte såg till några poliser, dock vissa vakter, som tog bort en del män, som sedan kunde gå in i massan igen.

   Hade jag fått syn på dessa äckel som kladdar på småtjejer..
   I den åldern har du inte mycket motstånd. Till och med tjejer mellan 10-12 år blev utsatta. Det känner man till.

   Radera
 9. DN hade fått uppgifter om vad som hände under festivalen 2015 men valde att inte publicera detta. Anledningen till att de inte publicerade vad som hände, var att de (redaktionsledningen) ansåg att händelserna var påhittade av SD. Detta trots att de fått uppgifterna från en polis och en till polisen närstående psykolog. //T

  SvaraRadera
 10. Vilken källa har du till de uppgifterna då?

  Det låter märkligt att redaktionsledningen då inte kontrollerade uppgifterna med hjälp av de journalistiska resurser de hade tillgodo, för nyheter ska ändå vara politiskt oberoende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på allt som DN skrev i går om detta, så är det klart att de redan satt inne med material om händelserna. Man ska inte tro att de en söndag 10/1 fått tag i allt detta som de skrev i går.

   Händelserna ägde ju rum i augusti 2014 och ett val var nära förestående. Att då publicera uppgifter om att ensamkommande flyktingbarn utsatte svenska unga tjejer för sexuella trakasserier skulle ju kunna gynna SD i valet. Detta var anledningen till att DN valde att lägga locket på. Och nu försöker sagda tidning att lägga all skuld på polisen. Visst polisen är inte utan skuld i detta, men skulden ligger i så fall lika tungt på DN. De drabbade tjejerna ägnade man inte en tanke, allt handlade om att mörka så att SD inte fick draghjälp i valet. Det är inte oskäligt att misstänka att om förövarna i detta fall varit svenska killar så hade det dragits på med stora trumman utan pardon. //T

   Radera
  2. DN utger sig åtminstone från att vara fristående alla partier och betecknar sig som "oberoende liberal".
   http://www.dn.se/diverse/diverse-hem/om-dagens-nyheter/

   När det gäller hetsjakt på män så har en sådan inte synts till vad jag kunnat se de senast åren. Snarare mer om att även män mår dåligt psykiskt, den manliga könsrollen, mäns svårigheter, mäns upplevda krav på sig själva et cetera. Tycker mig även kunna läsa krönikor med värderingar från olika perspektiv.

   Jag har aldrig gillat det uttrycket, men kanske är det så att inget negativt får sägas om individer med annat ursprungsland, för det inte ses som politiskt korrekt. Rikspolishefen ska ha twittrat nedan:

   "Rikspolischefen Dan Eliasson lovade, i ett inlägg på Twitter sent på söndagskvällen, att utreda mörkläggningen av övergreppen i Kungsträdgården."

   http://www.dn.se/nyheter/sverige/overgreppen-pa-festivalen-i-stockholm-rapporterades-aldrig-vidare/

   Är det dock så att något inte skulle ha tagits upp av politiska orsaker av media är det självklart mycket fel om så är fallet.

   Radera
 11. Lite sent men ändå...

  Det förefaller som om pressen och DN i detta fall, haft en speciell agenda. I vilka länder och under vilket styre är detta vanligt förekommande? I diktaturer naturligtvis. Är då Sverige en diktatur? Nej det tycker jag väl inte, men man är inne på en farlig väg när vissa nyheter och viss information undanhålls för medborgarna för att det kan gynna vissa eller ett visst politiskt parti.

  Det tycks mig som om alltför många av dagens journalister har frångått det som är en journalists uppgift, nämligen att redovisa verkligheten som den är oavsett om det gynnar eller missgynnar någon eller några. Media i allmänhet synes ha anammat en agenda att viss information ska undanhållas och stoppas undan även om den borde redovisas öppet. När det gäller invandrare och flyktingfrågan så är det ju ganska uppenbart att det förhåller sig på det sättet. Och nåde den journalist som överträder dessa regler. Den journalisten kan då se sig om efter något annat jobb. Så journalister som vill behålla sitt jobb har bara att foga sig och anpassa sitt skrivande till den rådande agendan. Detta är en farlig och icke önskvärd utveckling i ett land som vill var en demokrati och ett föredöme för andra länder. //T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir aldrig för sent och nu har saken varit uppe i riksdagen och
   partiledardebatten. "Köln, Kungsträdgården och Kalmar" som Jimmie
   sade. Som av en händelse börjar alla på K ...

   Radera
  2. Det här blir ännu senare svar, då jag fokuserat på en tenta i Affärsjuridik, som med allra största förhoppning blev avklarad idag. Frågorna var långa och svaren blev långa. Kruxet var att du uppmanades skriva snyggt och läsbart när du samtidigt hade stor tidspress. Det gick inte att kombinera fullständigt. En av mina uppdragsgivare tycker jag skriver som en läkare vilka generaliserande påstås skriva ganska otydligt.

   Nu vet jag inte vart den här kommentaren hamnar. Blogspot:s portal för bloggar är av mycket enklare mått än Wordpress och har inga finjusteringar, dock mycket enklare att starta upp.

   Nej, då finns det verkliga diktaturer. Sverige är väl snarare lite mer mesigt, där kanske många folkvalda vänder kappan efter vinden, för det handlar ju i första hand om att få väljare.

   Visst är det farligt. Speciellt om det behövs i förebyggande syfte som samhällsinformation. Nu i det aktuella fallet var det troligen många föräldrar, som velat veta vad som pågick, för att inte släppa iväg tjejerna dit lika lättvindigt. Men det är verkligen tråkigt att det inte ska kunna gå att röra sig fritt utan sådant. Det är definitivt nytt och inget som funnits i samma kaliber tidigare. Även om det funnits sexuella trakasserier från enskilda. Jag säger som Amanda Björkman skrev i DN idag, Kultur spelar roll!

   http://www.dn.se/ledare/signerat/amanda-bjorkman-kultur-spelar-roll-bade-for-offer-och-forovare/

   Radera
 12. Jobbar just nu, så jag lyssnade lite i bakgrunden.
  Måste säga att jag spontant håller med Ann Heberlein, där det är ganska uppenbart att Nina Rung, utredare inom polisen och Linnea Bruno, FI trångsynt tycks vilja hävda att allt sexuellt våld som alltid förekommit är i likhet med det som skett i Köln och Kungsan och skulle varit något som skett tidigare av alla nationaliteter på samma sätt, trots att det är ett nytt fenomen och det finns bevis att det inte varit svenskar. Jag är själv kvinna och inte tusan har denna form av gruppövergrepp funnits i samma omfång tidigare. Det är lögner att säga annat.

  Måste säga att jag har lite svårt för Nina Rung:s vilja att föra fram att kvinnor är sådana offer. Hon upplevdes inte som ärlig när det gällde statistiken, vilket rimmar kring mörkläggningen från polisen som inte ville informera kring detta för av politiska skäl.

  SvaraRadera