Translate

onsdag 3 februari 2016

Ensamkommande med sim- & gymkort

Det känns lite trist att Eriksdalsbadet dit jag själv med kompisar var ganska mycket när vi var i tonåren har blivit så obehagligt. Vi plankade faktiskt till utomhusbassängen på natten en gång en kortare stund som unga tonårsbarn, vilket bör vara preskriberat idag. Inträdet var så lågt på den tiden.

Då fanns inga gäng som kladdade, eller gloende grupper som hängde efter, mer än några retsamma killar i klassen som började upptäcka oss tjejer. Det var ändå på en annan nivå. Det förekom inga fingrar som stacks in på förbjudna ställen eller annat obehagligt kladd från okända.

Även om ett par killar i klassen fann det underhållande att i bassängen knyta upp en varsin sida på mina bikinibyxor, så jag fick trampa vatten och hålla fast byxorna vid ett tillfälle. De var dock snälla nog att dyka ner och knyta fast dem snabbt igen utan större insyn. Ett grabb-streck helt enkelt som inte gjordes om.

Nu har tydligen det offentligt finansierade Attendo som blivit börsintroducerat kostat på sig ett sim- och gymkort till 150 stycken ensamkommande barn, i Stockholmsstad, som tydligen är flest killar. Går man in på Stockholm kommuns sida och söker priser för kommunala bad, så går ett årskort inklusive gym för ungdomar på 2600 kr, så totalt har vi betalat 390 000 för att 150 grabbar ska få en kulturell kullerbytta av alla baddräkts och bikinitjejer inom räckhåll. Förvisso är jag själv starkt för att ungdomar ska idrotta, som det bästa alternativet, dock krävs respekt och fostran kring vilka seder som gäller mot tjejer.

Är det vi som indirekt står för finansieringen, så borde alla killgrupper som åker till badet, där några
betett sig illa leda till att hela gruppen utestängs från att åka dit igen. Inte som i Kungsträdgården att killarna puttades ut från folkhavet en stund för, att sedan fritt få gå in igen och tafsa runt.

Rent allmänt kan jag tycka att alla verksamheter som drivs av skattefinansierade medel inte är riktiga företag, då de aldrig behöver kämpa för att få in pengarna, utan de rullar bara in efter beställning indirekt från skattebetalarna. Kanske borde vi ändå köpa lite aktier i Attendo, som ligger på 68,50 ikväll när den gått med 1,80 % idag, så får vi kanske själva lite utdelning av de skatter vi ger den börsintroducerade koncernen, när aktien sedan stiger.

9 kommentarer:

 1. Ja vart är detta land på väg..? //T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är pågående förändringar.

   Tror ändå på att hjälpa människor, däremot ska man inte blunda för att det finns kulturella skillnader. Vi blir inte finare av att inte våga erkänna att det finns andra kulturer. Det gör inte heller någon till rasist. Ska de här killarna klara sig framöver så är även de hjälpta av kunskap kring vad som gäller.

   Radera
 2. Visst finns det kulturella skillnader och man ska inte tro att bara för att dessa personer passerar gränsen till Sverige så ger de upp sin egen kultur. Svensk lag ska gälla i Sverige för alla invånare oavsett kulturell bakgrund. Dock ställer jag mig tvivlande till att det förhåller sig på det sättet.

  Polisen hinner med stölder och snatterier...

  "Här snattas för 40 000 i veckan – Polisen: Tala tjuvarna till rätta"
  http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/har-snattas-for-40-000-i-veckan-polisen-tala-tjuvarna-till-ratta/aRKpbb!pNbNvGN7MhbE0ZN7MtPlA/

  Angående barnäktenskap och månggifte

  "Det slutar alltid med att någon kommer på att politikerna själva har bakbundit oss och landet med lagar och förordningar som tvingar oss att godta det otänkbara."
  "Alla har i stort sett en del av den kraschlandning vi nu ser, men ingen vill ta ansvar för den. Istället får vi höra att det otänkbara har blivit tänkbart och det ofattbara än mer fattbart. Godnatt Sverige!"
  https://lojesguiden.wordpress.com/2016/02/03/vi-ar-nog-for-naiva-for-detta/

  //T

  SvaraRadera
  Svar
  1. God kväll T,
   Har följt debatten lite kring barnäktenskap och trots vissa ivriga anonyma förespråkare, så finns dock hinder i lagen:

   Det ljusa segrar alltid och vi ska vara positiva så går det bra.:)
   http://www.dagensjuridik.se/2016/02/replik-debatt-bergquist-fayad-%20barnaktenskap-ii

   Radera
  2. "Det är av betydelse att åldersskillnaden beaktas vid ordre public-prövningen i sådana fall då det varit svårt att få fram konkreta bevis på tvång (om sådana bevis finns, kan äktenskapet underkännas redan med stöd av 1 kap 8a § IÄL, även i de fall makarna saknade anknytning till Sverige när de gifte sig)."
   http://www.dagensjuridik.se/2016/02/replik-debatt-bergquist-fayad-%20barnaktenskap-ii

   Radera
  3. Go afton Charlotta,

   Nå vad är din mening vad gäller hur Sverige ska ställa sig till äktenskap mellan minderåriga som ingåtts i ett land där sådant är en sedvänja och godkänt enligt detta lands lag.

   Jag för min del tror dessvärre att Sveriges rättsväsende kommer att vika ner sig och erkänna sådana äktenskap för de som ankommer landet. Fel eller rätt? //T

   Radera
  4. Personligen kan jag tycka att det är en katastrof med småtjejer som börjar livet med att gifta sig. Dessvärre anser jag förutom vissa äldre män, att det är ännu värre när det handlar om större åldersskillnader.

   Det är faktiskt inte helt fel med viss moral, då det finns en del anledningar varför de finns.

   Dock tycks det vara på modet för vissa, att vara så liberala som möjligt kring det mesta in absurdum, som är olämpligt, supa på sjön, legalisera knark, ligga med minderåriga och så vidare. Ju värre desto bättre.

   I Lag (1904:26 s.1) om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap. står att det är lagligt om äktenskapet har ingåtts utomlands.

   1 kap. 7 § "Äktenskap som ingåtts utom riket enligt främmande lag
   anses giltigt till formen, om det är giltigt i den stat där
   det ingicks."

   Emellertid hittas vissa begränsningar även i första kapitlet,

   8 a § Ett äktenskap som har ingåtts enligt utländsk lag
   erkänns inte i Sverige

   1. om det vid tidpunkten för äktenskapets ingående skulle ha
   funnits hinder mot det enligt svensk lag och minst en av
   parterna då var svensk medborgare eller hade hemvist i
   Sverige,

   2. om det är sannolikt att det har ingåtts under tvång,
   eller

   3. om parterna inte var närvarande samtidigt vid äktenskapets
   ingående och minst en av dem då var svensk medborgare eller
   hade hemvist i Sverige.

   Första stycket gäller inte om det finns synnerliga skäl att
   erkänna äktenskapet. Lag (2014:379).

   Jag vet inte riktigt vad de "synnerliga skälen" skulle vara för att bryta mot hindret i svensk lag.

   Om det kan vara någon som är underårig, alltså under 15 år, så är det inget bra.
   Det är det som kallas för "Ordre Public" t ex när enligt lagen ett barn är under 15 år, tillåts ingen sexuell aktivitet.

   Dock menade Bergkvist och Fayad i ovan inlägg att det är viktigt att beakta åldersskillnaden vid Ordre Public, eftersom det enligt lagförarbetena till ordre public-regeln ska det utländska äktenskapet underkännas om det leder till stötande resultat enligt grundläggande svenska värderingar.

   Högst sannolikt är en större åldersskillnad troligen stötande för många svenskar åtminstone när den ena parten är 15 och den andra mycket äldre.

   Till skillnad mot Caroline Saf som ansåg att bara barnet uppnått 15 skulle allt vara frid och fröjd.

   Med tanke på att det förekommer tvångsäktenskap, så krävs en form av bedömning kring en förbindelse. Om barnet är 15 år och sedan kanske mannen är 15-35 år äldre kan man ju dra öronen åt sig. Troligen är det mer troligt med tvångsäktenskap när mannen är mycket äldre, dock finns säkert undantag där föräldrarna tvingat bägge att gifta sig.

   Jag är övertygad om att det inte finns barn som naturligt vid 15 vill gifta sig, om det inte är av starkt religiösa skäl, för att som Unicef menar att det handlar om, att snabbt skydda flickans oskuld och snabbt gifta bort henne.

   Nej, det sker tydligen redan, dock är det väl någon myndighet som prövar äktenskapets lämplighet antar jag..
   Hur det nu går till väga mer exakt kan man undra?

   Radera
 3. Jag håller fullständigt med dig Charlotta, att det är en katastrof när minderåriga gifter sig. Även när det gäller stora åldersskillnader så bör man nog dra öronen åt sig. Sedan har vi ju det här med kusinäktenskap vilket i förlängningen inte leder till något gott, för att uttrycka mig milt. //T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kusiner får faktiskt gifta sig med varandra i Sverige.

   Sedan vet jag inte hur vanligt det är men inte förbjudet enligt lag. Dock får inte syskon eller släkt i rakt upp eller nedstigande led gifta sig.

   Radera