Translate

lördag 22 juli 2017

Reflektioner en solig lördag

Inte bara hundar kan tigga mat, även gräsänder
"Jag brukar hålla en aggressiv approach" sade mannen högt och bromsade in framför bryggan där jag låg i eftermiddags. "Jag har faktiskt bokat den där bryggan idag", fortsatte mannen och började kliva av cykeln samtidigt som han tittade mot mig, där jag låg på mage med fötterna ut mot vattnet ensam på den långsmala bryggan och läste.

"Eh,vad" sade jag och tittade forskande upp från boken och undrade om mannen var frisk, påverkad av någon kemisk stimulantia, vid sina sinnes fulla bruk eller kanske lade in en modig stöt.

Han var brunbränd, ganska stor, muskulös, lång, mellan 35-40 år och bar en kortärmad orange tröja. Mannen tycktes tveka och fortsatte, "Okej, vi får prata mer om det där sedan", lyfte över benet över cykelstången och tittade mot mig för att sedan fortsätta promenadvägen cyklandes utefter Årstaviken.

Jag återgick till läsningen och fem minuter senare hörs en man högt ropa cyklade nu åt andra hållet ovanför mig med vridet huvud åt mitt håll,

"Vi får prata mer om det där senare" syftande på hans fiktiva bokning av den brygga jag lagt mig tillrätta på.

Har annars sedan fler år ibland tagit mig till ett mindre klippbad vid Årstaviken, där det numera kommit så mycket folk och blivit så smutsigt av fimpar och kapsyler, så denna lilla oas kändes ganska lyxig i jämförelse.

Ett par av de senaste gångerna jag lagt mig på det andra stället på berget för att sola har någon man kommit ganska ofta med utländskt utseende och börjat grilla, nära och tätt bredvid övriga solande människor.

Möjligen ett tecken på att det kommit inslag av andra kulturella normer än den svenska. I vanligaste fall brukar annars människor avvakta grillning och tändning av eld tills ganska sent på eftermiddagen eller kvällen och framförallt inte bland sol- och badande människor och lekande barn.

Annars fick jag ligga fredad på bryggan förutom av att ett par gräsänder som kom på besök, där honan hoppades på brödsmulor av något slag. Hon fick simma tomhänt därifrån. Det ska tydligen ändå inte vara bra för gräsänder att få brödsmulor, utan hellre ska de ha majs, havre, vindruvor eller sallad. Vitt bröd och kaksmulor kan tydligen ge dem problem att flyga, så vingarna kan bli deformerade av den onyttiga kosten, enligt brittiska organisationen Royal Society for the Protection of Birds, RSPB.

Förövrigt är brödsmulor generellt och bildligt inte mycket att sträva efter, utan brukar ofta ge mer olycka än lycka även för människor.

Annars har jag som nämnts tidigare ett utrensningsprojekt, där garderober och hyllor skurats rensats och kläder samt prylar givits bort eller slängs i grovsoporna. En sak hade jag dock svårt att slänga och det var alla vykort och brev som samlats på hög genom åren, vilket tog projektet en aning längre tid, då jag förvånat var tvungen att läsa och funderade över vem signaturen ibland var som skrivit så kärleksfulla brev eller vykort.

Det här var på hedenhös tid, då ingen mejlade eller sände sms, utan antingen ringde direkt eller talade in ett meddelande på telefonsvararen, eller uppenbarligen skickade uppvaktande vykort och små brev. Dessa brev i kombination med läsning av mina dagböcker jag fann och skrev på den tiden gav en större bild av kärlekens mysterium. Även vänner skrev brev både från utland och från samma stad till och med. Kanske blir jag mer redo så även detta åker i soporna vid nästa utrensningsprojekt.

Nedan sjunger det engelska bandet, Nothing But Thieves, låten Sorry från deras singel släppt i juli månad 2017, kanske har även de läst gamla vykort.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar