Translate

lördag 18 november 2017

Nu blir alla kontrollerade

- Du är bevakad.
Tog mig ut i  det grå regnvädret för någon timma sedan för att handla på Konsum. Oftast slipper man kö av att gå genom snabbkassan och dra varorna på egen hand med vissa kränkande inslag och undantag.

När jag närmade mig kassan stod en man med luva på huvudet och vissa spretande mörka lockar hade smugit sig ut vid sidan av ansiktet.

Han hade valt en av kassorna mot väggen och stod vänd vriden ut med hjälpsökande blick då hans skärm larmade med heltäckande röd färg och stoppade hans köp-process. Mannen hade råkat ut för det som jag själv råkat ut för ett flertal gånger både på Konsum och ICA. Nämligen en "Tjuv" eller "Ålderskontroll".

Kassabiträdena har numera breddat sin yrkesroll till att även fungera som en form av säkerhetsvakt. Så fort du står vid en obemannad kassa och drar dina varor känner du deras blickar bakom ryggen där de ofta gör sig ett ärende precis bakom dig. Men så fort en skärm blinkar och lyser röd på ett uppseendeväckande sätt, syns inte ett kassabiträde i närheten.

- Jag har åldern inne, säger Magnus Uggla högt med en välkänd röst som hörts från låtar som dunkats ut från högtalare både här och där genom åren.

Handlar någon t ex energidryck, så stoppas köp-processen och någon kommer och kontrollerar om du har åldern inne, eller om det enligt Konsum sker en teknisk slump-kontroll, då måste alla varor slås om av ett biträde, som du redan plockat ner i en påse. Kanske för att kontrollera om det finns andra varor som inte slagits in och smugit sig ner i din väska.

Det har hänt mig 3-4 gånger, så jag frågade vid ett tillfälle, om personalen kanske satt i fikarummet med en övervakningskamera och kanske valde ut.
- Henne stoppar vi hon verkar så jäkla snorkig där hon går omkring. Eller, - Han ska vi stoppa, så får vi kolla vad som köpts som han inte tar i en bemannad vanlig kassa. Kassabiträdet intygade dock att dessa kontroller endast skedde slumpartat. Lite skeptisk blir jag nog ibland.

Snart kom ett biträde som snabbt loggade in i systemet och godkände att Uggla hade åldern inne, så han kunde ta sina varor med sig och gå hem genom regnet. Kanske borde våra myndigheter istället ta efter ICA:s och Konsums kontrollsystem när det gäller våra skattepengar. Miljontals kronor till assistansersättning ska bland annat ha betalats ut helt utan kontroll.

Även Magnus Uggla, som många andra, har mötts av livets oväntade käftsmällar vilket bland annat hörs genom låten, "Jag och min far", där de flesta som mist sin pappa kan känna igen sig med vemod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar