Translate

torsdag 5 januari 2017

100 år sedan - 5 januari 1917

Protesterande mödrar på väg till mjölkcentralen i Sthlm.
Sökte och läste från Dagens Nyheter:s arkiv där inget gick att spara ner i fil eller kopiera på ett läsbart sätt, så jag fick notera för hand.

När det gällde sökordet Jämställdhet, så fann jag en artikel från den 5 januari 1917, vilken kan jämföras med dagens debatt kring jämställdhet, där det talas om "mansplaining" m.m.

"Vid stadsfullmäktiges sammanträde den 20 sistlidna november tillsattes en kommitté..(...)

Från kommittén:s förslag uppkom en artikel med rubriken:

"Dyrtidshjälpen i Stockholm 
  Detaljerat förslag"

Underrubrik löd:

"Billig närande middagsmat åt arbeterskor, affärsanställda m.fl.

"Största möjliga rabatt på ett begränsat antal livsmedelsråvaror, främst potatis."

Rabatten skulle ligga på 35 öre /portion.

"Tillhandahållandet av billig mat skulle ske dels genom middagsbespisning för ensamstående fabriksarbeterskor, affärsanställda och med dem jämställda"
"Att möjlighet finns för att en anordning som den föreslagna skulle kunna verka nedpressande arbeterskornas löneförhållanden anser kommittén icke uteslutet, men håller dock före att ett försök bör göras att på ett föreslaget sätt bringa hjälp åt dem som för närvarande säkerligen få otillräcklig näring." 

Frågan är om det kvinnlig biståndet kanske bidrog med en nedlåtande syn kring kvinnors egen kompetens att försörja sig eller öka sina egna löner.

Vidare sökte jag i arkivet på orden "invandrare" och "invandring" och fick inte fram någon träff från den dagen. Däremot hittade jag en artikel från den 5 januari 1917 när jag sökte på ordet  "flykting", som återges nedan:

"Elva finska flyktingar över Bottenhavet!
Haparanda, fredag. Idag anlände hit 11 finska flyktingar, som rymt från Uleåborg till Seskarö över Bottenhavet och därvid begagnat sig av häst och släde. Deras mening är att emigrera till Amerika"

Därefter sökte jag efter ordet "Upplopp" och "Brand", för att se om det var några gatupplopp eller bränder som vi haft den senaste tiden av olika orsaker. Inget liknande framkom, förutom annonser om "Brandförsäkringar", noterade jag en annorlunda form av kontaktannonser, där några delges nedan.

Troligen hade män lättare att finna en kvinna på den tiden där fattigdomen var högre, vilket möjligen framkommer i nedan annons:

"Två Flickor"
Önska genom korrespondens bekantskap för ev. Äkt. med var sin allvarlig, karaktärsfast man i 80-årsåldern. Svar till (var för sig)"Sympati", "Förtroende". Dagens Nyheters Huvudkontor, f.v.b."

Kanske ett par lycksökerskor på den tiden, med tanke på önskemål  om mannens ålder och deras ungdom.

Nedan syns ytterligare en kontaktannons från 5 januari 1917:

"Äktenskap
Medelålders, energisk och skötsam ogift, ensamstående, kraftfull byggmästare med framtid för elektriska arbeten som ovillkorligen skola lämna lönande förtjänster, söker sig en husfru, allvarlig flicka, eller änka, även om hon har barn, som vill lära sig ett lönande arbete. Den som fullt intresserar sig för honom väntas tacksamt som godhetsfullt under brevsvar till "Skötsam byggmästare", Dagens Nyheters huvudkontor, Stockholm, f.v.b."

Annonsera om äktenskap var tydligen vanligt på den tiden och inte alls förekommande idag. I de flesta kontaktannonser fanns benämnt att de sökte "Äkt" en förkortning av äktenskap.

Lika ovanligt idag är att läsa om en så engagerad advokat att han söker vittnen till en händelse, enligt nedan annons från den 5 januari 1917:

"De personer
som sågo bilolyckan på vägen vid Dragon Kasernen nyårsnatten vid 1-tiden bedjas vänligen meddela sig med Adv.W. Hellberg Drottninggatan 38. Riks o allm. 75 34."
Vi kan fundera över vilka svar som kom in och sedan hur trovärdiga de kunde varit.4 kommentarer:

 1. Du bor ju i de gamla arbetarkvarteren där de lägst stående i samhället bodde både illa, fattigt och kallt med löss, råttor och elände. Nu är situationen den omvända. Nu bor den rödvinspimplande vänstern där, en vänster som är vid stadd kassa och som knappast har något till övers för de första bosättarna. Det är märkligt hur tiderna förändras och folket med dem. //T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en fördomsfull kommentar i likhet med det som spridits runt under flera år utan källor av SD-lobbyister i kommentarsfälten gällande feminister.

   "Rödvinspimplande vänstern" låter som en skröna och eventuellt förekomst från 70-talet.

   När det gäller partitillhörighet är den mycket mer utspridd och blandad än att den är sorterad efter stadsdel.
   Lite fakta från SCB:
   http://www.scb.se/sv_/hitta-statistik/artiklar/nya-kartor-visar-politiskt-monster-i-storstaderna/

   Om du klickar på den andra kartan uppifrån, så den blir större, motsvarar varje röd prick 25 röster och varje blå prick 25 röster och i området mellan Solna och Nacka är det åtminstone bildligt minst 50 % blått och 50 % rött i området.

   I alla storstäder som Malmö, Göteborg och Stockholm är det väldigt blandat och går inte att specifikt säga att en del av staden väljer något specifikt parti.

   Det är ett typiskt karaktärsdrag i större städer att här behöver vi inte vara likadana eller tycka likadant och du kan få ha dina åsikter och förehavanden i fred, så har det åtminstone varit tills alla fick fri lejd på nätet att sitta och skvallra om andra människor på Internet hänsynslöst samtidigt som de själva håller sig anonyma.

   Fattigdomen var annars stor i hela landet i slutet på 1800-talet då vi benämndes som ett u-land. Vid 1917, 1918 var det fattigt i hela Stockholm även på Norrmalm.
   http://www.minnenasjournal.nu/hunger-misar-i-u-landet-sverige/

   Hade du som man velat leva i början på 1900-talet?

   Radera
 2. Och hur vet du vart jag bor? Det är inget som jag uppgett på den här bloggen.

  Det är så typiskt med anonyma individer som jämställdister och sverigedemokrater som talar en massa om andra människors privata områden, som inkomster, adresser, kontakter m.m samtidigt som de själva inte har ryggrad att visa upp sin egen identitet.

  Många tycks även uppleva att de är väldigt häftiga trots att de sitter bakom en anonym signatur och lägger ut förtal och lögner om andra.

  SvaraRadera
 3. Kan säga att jag inte tänker publicera din ytterst korkade kommentar som verkligen tycks vara ljusår från någon som helst raketforskning.
  Bara att sitta och berätta vilken metoder du sitter och snokar genom känns ganska stört. Varför kommer du inte hit och kollar igenom brevkastet på en gång.

  SvaraRadera