Translate

söndag 10 maj 2015

Belåtenhet och andra visdomar


Nu ska vi känna in ordet belåtenhet, sade yoga-instruktören med stabil röst och  sexton års erfarenhet inom området när vi idag satt på en varsin yogamatta i salen.

Det kan vara smart att ägna någon stund för oss själva för att få ro och kraft. Söndagarna har jag därför vigt åt yoga. Vi är inte mer än människor och det gäller att hjälpa oss själva. Ett par gånger har jag kommit till yogan med frustration, irritation, stress och troligen spridit runt den negativa energin till känsliga individer omkring mig.


Det är de gångerna vi behöver yoga som mest. Likaså när vi under övningarna inte hittar balansen utan snabbt vinglar när vi står upp och ner, eller på ett ben, vilket ger signaler om att tankarna fladdrar omkring och vi saknar fokus på andning eller stunden just där. Idag var jag lugn och kunde få ut mer av klassen. Yogan bygger upp vighet, muskelstyrka, stretchar muskler, skapar fokus, masserar inre organ och skapar harmoni.

Det finns olika former av yoga och den kan skifta något beroende på vilken instruktör som har passet på gymmet där jag går.


Ashtanga Yoga är en form av yoga och betyder 8 steg eller den åttafaldiga vägen på sanskrit.
Dessa steg består av


Yama - 5 moraliska etiska principer

Niyama - 5 principer om självstudier och självrening

Asana - kroppsställningar

Pranayama - kontroll av andningen, andningsövningar

Prathyara - tillbakadragande av sinnena från sina objekt

Dharana - koncentration

Dhyana - meditation

Samadhi - djupgående meditation

Hittade förutom åtta steg ovan, från hemsidan "Ashtanga Yoga Shala", mer information kring fem livsinställningar hörande till första steget Yama:


Yama innefattar både självkontroll och etiska inställningar.


1.Ahimsa är att respektera allt liv genom en attityd av ickevåld, vänlighet och accepterande av livets skillnader(religion,hudfärg,utseende,politisk åsikt, social ställning mm.)


Till dess läror hör också ödmjukhet och förlåtelse, vilka ökar den fredliga energin i oss själva och vår omgivning. Ahimsa innebär att man inte skadar eller förorsakar någon olycka- varken människor, djur, naturen eller världen- med ord, tankar eller gärningar.2.Satya betyder tankarnas, talets och gärningarnas sanningsenlighet.

Det innebär att tala angenäm sanning, men att aldrig ljuga även om det skulle behaga andra.3.Asteya lär ut en inställning om att man inte ska stjäla. Stjäl inte någon annans egendom och utnyttja ingen. Asteya är att bete sig vänligt, ärligt och osjälviskt. Avundsjuka och förtal är jämförbara med att stjäla.4.Brahmacharya

Definieras oftast som avhållsamhet eller celibat men också som måttlighet av bla det sexuella.

I Brahmacharyans djupare betydelse är just att rikta själen inåt och förena sig med Brahman, det vill säga den universiella anden som är källan till den rena insikten och sanningen.


5. Aparigraha

Aparigraha är tankar och gärningar utan vilja att äga, med rent hjärta och återhållsamhet samt att vi utestänger allt onödigt, sådant vi inte förtjänar, från våra liv. Vi bör få det som tillhör oss och ta emot det som är korrekt, samt undvika belöningar och tack vi inte förtjänar. Vi bör också undvika sådan njutning som är skadlig och onödig för vår kropp och själ."Niyama
I andra steget Niyama finns fem regler eller riktlinjer för den yttre och inre reningen. Den andra riktlinjen av dessa är Santosha som är förnöjsamhet, livsglädje och förståelse oavsett yttre faktorer.


Det ska vara resultatet av att man okuvligt riktat sinnet inåt mot förståelsen av det högre jaget. Vi ser misstag, besvikelser och förtvivlan som lärdomar och att man ständigt omfattar tanken om belåtenhet. Man är nöjd med det man har och det som man inte har.Mer att läsa kring yoga finns i boken, Kraften bakom Yoga av Petri Räisen.


5 kommentarer:

 1. Kan inte låta bli att citera den gamle busringaren Kalle SÄNDARE : "YOGA och andra kampsporter" ...

  SvaraRadera
 2. Det var en ny stjärna för mig.:)

  Hur gick det sedan med "och andra kampsporter"?

  Det ingår förvisso fokus även i kampsporter.

  Hittade några klipp av honom via YouTube:

  En äldre man som upptäckt barnet inom sig..:)

  https://www.youtube.com/watch?v=j8vdiTv3ntQ

  SvaraRadera
 3. Nja, det där ett citat som finns i en av hans sketcher och inget han s a s går vidare med. Det går nog bara ut på att
  förvirra den som är i andra ändan av luren. Prova själv att i samtal med någon du inte känner säga något medvetet
  obegripligt och hör hur personen reagerar. Fast det kanske inte är så bra om man vill ha en tjänst utförd !

  Visste f ö inte ens att han fanns i bildversion på Youtube !

  SvaraRadera
 4. Ja vissa kan nog ibland skriva kommentarer medvetet obegripligt det kanske blir samma sak.

  Påminner lite om filmen. "Vuxna människor", där Felix Herngren i rollen som jurist och sambo, säger, - Tänk om andra skulle höra vad man går omkring och tänker varje dag..

  Jag får testa det experimentet mer på privat basis istället..:)

  SvaraRadera
 5. Finns det någon som känner en "Eva", eller heter "Eva" som vill ha en signerad bok av, Bakom Dolda Ansikten tillägnad det namnet, så finns den att köpa till rabatterat pris hos mig! :-)

  Exemplaret hämtades aldrig ut, så jag fick tillbaka den via posten. Hon köpte den via nätet istället, ett litet kommunikationsmissförstånd.

  SvaraRadera