Translate

lördag 23 januari 2016

Behov och begär


Glädjens hus
Det var titeln på Nick Alms konstutställning som jag och en väninna gick till på eftermiddagen. När vi kom in i den lilla ljusa lokalen Galleri Agard & Tornvall på Sibyllegatan 65, kunde vi betrakta vackra målningar av unga människor från ett tidigare sekel, där en röd tråd kunde skönjas i målningarna med fest, urdruckna vinglas, tomma flaskor, närhet, åtrå, lust och ouppfyllda förhoppningar och ibland syntes en trött baksmälla kanske med en förundran över det som hade hänt.
Couple

Vi möttes i entrén av målningen Champagne breakfast och
Glädjens hus, där den sista förmedlade en målning av tre lättklädda kvinnor i röd spets vars miner gav allt annat än glädje, omgivna av nakna, hopslingrade kroppar på golvet nedanför och målningen Couple, där den sista vibrerade av lätt åtrå som bara en nyförälskelse med viss passion kan göra.

En trappa ner var två bag-in-wine med rött vin uppställda på ett litet bord bredvid några burkar starköl och flera plastglas. Den 30-åriga långa, gängliga, blonda konstnären Nick Alm syntes i rummet en trappa ner, bärandes en ryggsäck på axeln med en öl i handen och ett halvt generat leende på läpparna.
Nymf and Satyr

Han observerade oss besökare som studerande hans skapelser av en den ena och en den andra, vackra avmålade kvinnan som blickade ut mot oss i rummet.

I kortändan av rummet syntes en av de mer iögonfallande bilderna av en buren naken kvinna, upplyft av satan själv med en enda arm, stående med ryggen mot oss, där vi kan skönja två horn längst fram i pannan på mannen. Kvinnan var blek, naken och lyfter armen som i en skål hållandes ett vinglas. I rummet runt paret sitter svartklädda människor som demonstrativt tittar ner i bordet. Målningen har fått namnet Nymh and satyr.

Amazoner
I det inre rummet hängde en målning där en kvinna med rak rygg stod upp bakom ett bord med en lite ilsken blick mot en man som hänger hukande mot bordskanten, vars bord är fyllt av tre tomma vinflaskor några snaps- och vinglas.

Firmafesten
En ytterligare kvinna sitter vid samma bord nonchalant vänd från mannen som hänger mot bordet. Målningen har fått namnet Amazoner.

På väggen mitt emot hänger en man avmålad med en trött blick, halvt gapande mun och slipsen knuten runt huvudet med ett tomt vinglas i handen. Målningen hade döpts till Firmafest.

I inbjudan från Galleriet citeras Nick Alm:
"Min strävan är att förmedla vad som är universellt mänskligt, oberoende av kulturella koder och trender. Jag tolkar det i min omgivning som väcker något extra, från sammanhanget i sig till detaljerna, den psykologiska spänningen mellan människor, ett sinnestillstånd, en stämning eller möjligheten att uttrycka målerisk glädje. Det är inte mitt mål att kritisera eller förändra samhället, mitt arbete vänder sig främst till individens inre värld."

En annan artist som det varit tyst om ganska länge är sångerskan Sade som har, för att koppla till det mer lustfyllda temat, en ganska sensuell röst och framtoning, där hon i en av sina sista låtar sjunger att hon är en soldat i kärlek. Möjligen är det en konst som kvinnor är lite mer duktiga att vara, på ett mer eller mindre destruktivt sätt, beroende på hur man ser det hela.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar