Translate

tisdag 5 januari 2016

Sverigedemokraterna och deras jämställdhet

Googlade runt lite när jag fann Expo:s webbplats och skriften, "Folk, Familj och fosterland", av stiftelsen, Kvinna till kvinna. Gruppen är inga jag sedan tidigare känt till, dock startade gruppen som ett nätverk och är idag en insamlings-stiftelse som startade omkring 1993 under Balkankriget där fler noterade hemskt förekommande massvåldtäkter mot kvinnor och började engagera sig.

Stiftelsens syfte är enligt nedan:
 • att genomföra projekt i krigs- och konfliktområden som främjar kvinnors självtillit och självkänsla, kvinnors psykosociala och/eller fysiska hälsa eller medverkar till att främja kvinnors deltagande i uppbyggnaden av ett demokratiskt civilt samhälle.
 • att främja studier och forskning kring effekterna av krig och väpnade konflikter för kvinnor.
 • att föra ut fakta och information kring krigets effekter och skapa opinion för fredlig konfliktlösning med civila metoder.


De har sammanställt ett häfte på 40 sidor, "Folk, familj och fosterland" där de beskriver nationalistiska rörelser och hur dessa förstör för kvinnor och den jämställdhet de försöker nå i Europa. De beskriver även i slutet av häftet, Sverige och Sverigedemokraterna, där mycket känns igen från deras och de så kallade "Jämställdisternas" åsikter, ur kommentarsfälten, från vilka det även enkelt går att koppla samman med Sverigedemokratiska partiets tidigare partiprogram. 


Några kortfattade punkter ur häftet, Folk, Familj och fosterland och vad som sägs kring Sverigedemokraternas politiska preferenser:
 • De vill införa en föräldrapeng för att föräldrarna ska vara mer hemma under de tre första åren, samtidigt som de motsatt sig en lagstiftning om pappaledighet.
 • Strävan efter ett ökat barnafödande (Läs: Lebensborn under Nazityskland)
 • Ekonomiska möjligheter för arbete i hemmet
 • En politik vars praktiska konsekvens är att hålla kvinnor borta från arbetslivet
 • Partiet är toppstyrt och en enda riksdagslista visas för hela landet till skillnad mot andra partier.
 • Stödjer en starkt konservativ familjepolitik
 • Nationalistisk synsätt, där kvinnan ska föra släkten vidare
 • Konservativ inställning till familjen, hbtq-personer och aborter
 • Sänka sista abortdatum för fria aborter till 12 veckor
 • Stärka familjen, dock reducera anhöriginvandringen
 • Feminismen är ett hot
 • Kvinnor och män är olika och dessa skillnader går "bortom det som kan uppfattas med blotta ögat".
 • Sambeskattningen är något som SD motionerat kring, vilket avskaffades 1971, då det var ett hinder för kvinnor att ta sig ut i arbetslivet. 
 • De vill dubblera vårdnadsbidraget, sannolikt för att modern ska vara hemma med hjälp av ett icke pensionsgrundande stöd där studier visat att den hemmavarande sedan har svårt att komma tillbaka i arbetslivet.
 • SD har motionerat i riksdagen om att bidragen till kvinnoorganisationer ska avskaffas, samtidigt som de själva ansökte om pengar för ett kvinnoförbund.
 • SD:s kvinnoförbund själva är negativa till feminismen som princip och förutom att de vill avskaffa kvinnodagen den 8 mars, vill de motarbeta hedersvåld, vilket de kopplar till andra kulturer än den svenska.
 • De har dock under senare år lockat LO-kollektiva kvinnor för att motarbeta bilden av mansdominans, där de satt Kristina Winberg, vårdbiträde som toppnamn till EU-parlamentet.

Några citat från häftet:

"Vi har jämställdheten med oss från vikingatiden", sagt av Linus Bylund, stabschef till Jimmy Åkesson, som möjligen missat lite kring kvinnliga rösträttsfrågor och dylikt mellan vikingatiden och vår tid.

"Problemet med Sverige och det svenska försvaret är att det är feminiserat, enligt Gustav Kasselstrand.

"Feminismen är en avskumsvidrig ideologi", enligt små nazi...jag menar SDU.

"Halvgamla fruntimmer som inte lyckats få någon karl, twittrades om feminister av Tommy Hansson, Ordförande i SD Södertälje, stått med på riksdagslistan och varit chefredaktör på SD-kuriren.
Han menade även att när nobelpriset delades ut till en kvinna i litteratur var det kvotering.

"Det är viktigt med antifeminism, enligt SDU:s tidigare ordförande Gustaf Kasselstrand


Det framkommer även enligt Kvinna till kvinna stiftelsens skriftliga sammanställning, att de är ett vanligt problem bland nationalistiska partier i Europa att de har svårighet att locka kvinnor. Märkligt. Kvinnliga SD politiker och SD- tjänstemän ska även ha slutat efter att ha utsatts för sexuella trakasserier och i december 2015 ska även en skånsk Sverigedemokratisk sympatisör ha sextrakasserat kvinnliga politiker och blivit dömd till fängelse för det brottet. 

Nu blev studierna lidande - igen. Tyckte dock det varit lite mycket riktad SD- propaganda ute i etern, så det behövde balanseras. Kanske med ett sympatiserande slutligt musiktillägg med låten Ain't No Sunshine med Joe Cocker, som inte tycker det blir något solsken när hon har gått, med tanke på Sverigedemokraternas låga kvinnliga andel.17 kommentarer:

 1. Apropå Joe Cocker, så drar jag mig till minnes en kommentar av en kvinna, boende
  i studentkorridor under tidigt 80tal, som när hon fick se Joe Cocker på bild sade
  "Vad ful han var".

  Hon hade alltså dessförinnan bara hört honom och Jennifer Warnes sjunga ledmotivet
  till filmen "An officer and a gentleman" ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det var sådant som kallas för onödigt vetande..;) Musik handlar ändå inte om utsidan, även om patetiska sångtävlingar på TV idag till 70 % tycks handla om att ha en snygg förpackning.

   Det finns alltid folk som tycker att någon är ful och skulle människor slösa tid på att försöka rätta till eller justera efter varje individs plumpa och kanske ogrundade åsikter skulle mycket energi gå till spillo. Förutom plastikkirurgin som gnuggar händerna åt enskildas enfald.

   Alla som försöker se bättre eller yngre ut genom ingrepp, så huden stramar åt eller läppar som får inflammationer av botox m.m, när det i grunden handlar om att människor söker kärlek och bekräftelse, utan att egentligen först och främst försöka uppskatta sig själva. Gör människan det, så skiter man i vad andra tycker i stort.

   Radera
  2. Tja, det här var ett exempel hämtat ur verkligheten. Och jag har också för mig
   att han hade problem med ryggen och var en smula krökt och nedböjd, åtminstone
   på gamla dar.

   Radera
  3. Ja vem vet när du är runt 70 kanske även du blir krökt i ryggen.

   Radera
  4. Fast han blev nog krökt långt innan dess. Och han blev faktiskt 70, lika
   mycket som Lemmy ...

   Radera
  5. Joe Cocker tycks inte vara din favorit, låten var ändå passande i sammanhanget. Klanka ner på någons yta blir väl lite lågt.

   Du gillar kanske det här kvinnliga Grammy-vinnande soulsångerskan bättre och låten Karma som jag tyckte var ganska häftig. Det finns ett kapitel i min bok, Bakom Dolda Ansikten som heter just Karma

   https://www.youtube.com/watch?v=eZ6xjTA8VoA
   https://www.youtube.com/watch?v=eZ6xjTA8VoA

   Radera
  6. Jag är inte emot Joe Cocker, bl a gjorde han ju en underbar version av Beatles
   "With a little help from my friends" under sent 60tal och detta blev s a s min
   originalversion av låten eftersom jag då inte hört Beatles version. Tyckte de
   gjorde den ganaka mesigt. Idag kan jag se charmen med Ringos sång.

   Men, jag återberättade en "episod", och det första man lägger märke till hos en
   människa är väl utseendet. Gäller nog även för illustrerade bloggare ...

   Har aldrig lyssnat på Joss Stone. Hon lär f ö ha gjort ett "countryalbum" under
   förutvarande år. Låter lite märkligt.

   Igår kväll var det "gratis" konsert med Dolores Haze på Debaser och jag lade
   beslag på låtlistan eftersom ingen annan gjorde det. Fanns f ö människor som
   både såg ut och säkert också var äldre än jag i lokalen. Utseendet nu igen ...

   Radera
  7. Ok, annars är soul mer Joss Stone:s nisch.

   Har inte lyssnat på Haze tidigare, förutom kort nyss och kan förstå att det var gratis ;)
   Nej nu var jag elak, troligen var det en dålig inspelning.

   Där ser man, än är du inte utspelad. Det skrevs om åldersdiskriminering häromdagen och att någon som trotsade den trenden vara Leif GW Persson som var så populär.

   Radera
 2. Vad gäller SD så är det väl så att familjen på mikroplanet för dem är vad nationen
  är i det stora hela. Uttrycktes rätt klart av partisekreteraren Linus Bylund i någon
  riksdagsdebatt jag slötittade på i SvT häromsistens ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De vill nästan backa och få in könsroller från 50-talet, där den kvinnliga majoriteten är hemmafruar, varför de inte heller uppskattar kvinnor som är självständiga eller har någon högre utbildning. De förekom mycket sådan propaganda-lobbying med de riktningarna tidigare, om vad kvinnor "egentligen vill "och passar med biologiskt. Kvinnan sågs ibland som en enda stor livmoder som även på något sätt avbildade enda syftet för kvinnan.

   Kvinnor som inte motsvarar deras syn på hur en kvinna ska vara smutskastade de gärna med hjälp av nickedockor eller anonyma troll. Det förekommer även enstaka kvinnor som gärna vill bli försörjda, som saknar egna mål eller ambitioner som backar upp SD som förstör för kvinnor i stort.

   Jag kan annars förstå, att ingen av dem vågar opponera sig, för tydligen litar de inte ens på varandra utan filmar/spelar in varandras konversationer för att ha som säkerhet mot varandra och journalister. Det brukar talas om ett dåligt företagsklimat och i deras fall med tanke på inspelningarna bör de bli väldigt illa partipolitiskt.

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18600751.ab

   Radera
 3. Snillen spekulerar... //T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja självklart!
   Vad har du för åsikt då?

   Radera
  2. Hur ska vi komma till rätta med den kvinnoförnedring, sexuella anspelningar och våldtäkter som kvinnor i de europeiska länderna och samhällena utsätts för i allt högre grad. Tänker närmast på vad som hände i Tyskland och i Kalmar. Vad beror detta på? Vilka är det som är gärningsmännen? Hur löser vi detta? Kan man inte sanningsenligt svara på de två första frågorna så kan man ej heller svara på den tredje frågan. //T

   Radera
  3. Läste om det som hände i Köln på nyårsafton och även Hamburg där tusentals män ska ha gett sig på och antastat 30 kvinnor i grupp, fy tusan vad vidrigt!
   Dock framgår de inte helt klart vilka dessa män var mer än att de inte ska ha handlat om nyanlända flyktingar.
   http://m.gp.se/nyheter/varlden/1.2947724-vittnen-1000-man-sextrakasserade-over-30-kvinnor-i-tyskland

   Jag kan tänka mig, att det handlar om fler faktorer, som att dessa var mer marginaliserade, män i större grupp ger i vissa fall dåligt inflytande på varandra, kanske i kombination med alkohol och att dessa män hade en generellt lägre syn på kvinnan, som var det enda könet som blev utsatt.

   Alla dessa typer av brott ska givetvis tas på största allvar och straffas, så de inte sker igen. Detta var tydligen en ny form av organiserad brottslighet, där några sköt av fyrverkerier i massan som avledning för stölderna som även skedde och kanske gick det avledande antastande överstyr till våldtäkter. Oavsett var allt fullständigt vidrigt!

   Radera
 4. Hade missat det som sker i Kalmar. Varför sker så många våldtäkter i Kalmar? Hinner inte läsa in mig just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men nu lever inte på 1600-talet. Så häxor tror jag att vi med gott samvete kan lämna därhän. //T

   Radera