Translate

tisdag 28 juni 2016

Det här med att bryta mot FN:s mänskliga rättigheter

Jag har ibland funderat över hur vissa människor kan arbeta inom kriminalvården eller på polishäkten, där det faktiskt handlar om att kraftigt kränka andra människor, oavsett om det kan anses ha förtjänat det hela eller inte, vilket oftast inte avgörs under tiden i häktena.

Vem vill göra något sådant? Likaså de som i krig eller i konflikter kan utsätta andra människor för tortyr, trots att de som utsätter andra annars inte har något våldsamt eget förflutet.

Intressant nog har det framkommit att det är två personlighetstyper, som är mer framträdande och mer benägna än andra, att både förespråka tortyr mot krigsfångar och terrormisstänka och själva kan tänka sig att tortera, enligt en artikel av Anders Bolling på Dagens Nyheter.

Dessa typer är,
  1.  de som är auktoritetsbundna => villiga att lyda ledare och följa ledare. 
  2. de som är social dominans orienterade => gruppen anser att det finns en social hiearki, där den egna gruppen ses som högt placerad.
Ovan båda grupper ska även överlappa varandra, dock inte helt. Enligt Magnus Lindén, lektor i psykologi vid Lunds universitet ska dessa människor toppa dåliga psykologiska egenskaper, som har kopplingar till sexism, rasism, pro-krig-attityder, psykopati och machiavellism.

Den sista karaktäristikan är att de kyligt och skrupelfritt manipulerar andra i syfte att påverka och kontrollera dem. Det värsta blir väl när psykiskt svaga och eller sjuka hamnar i klorna på den typen av människa. 

Ett tidigare känt experiment kring människors lydnad av någon överordnad när det gäller tortyr av andra människor är Stanley Milgrams experiment redan på sextiotalet, som syns nedan.




Därefter har det förts teorier, om inte alla människor egentligen kan blir sådana som accepterar tortyr eller torterar andra, dock visar nu de senaste rönen att det inte är fallet, vilket kanske inte direkt förvånar mig så mycket.

Annars minns jag när jag för fler år sedan läste en ledarskapskurs på universitetet och det från en av litteraturböckerna exemplifierades hur människor kunde ta fram egenskaper som krävdes för att de skulle överleva. Historien beskriver en flygplansolycka i Anderna bland höga berg och där hjälpen inte kommer förrän långt senare efter 2 1/2 månad.

Under tiden har någon tagit befälet bland de överlevande, som utåt annars inte var den typiska ledartypen och fått övriga i brist på föda, att äta av någon av dem som hade förolyckats i kraschen, vilket medförde att fler överlevde. Troligen något ingen av dem hade kunnat tänka sig att de skulle kunna göra före planets krasch. Jag fann historien igen via Wikipedia. Det blir ändå inte detsamma som att låsa in och tortera andra utan egen vinning, som att äta andra för att överleva hur barockt det sista än låter.  






15 kommentarer:

  1. Egentligen är alla människor presumativa mördare. Blir en människa tillräckligt pressad så är människan i stånd att döda/mörda för att freda sig själv. Detta gäller även de som sagt sig att aldrig kunna skada någon annan människa.

    Kommer det bara någon karismatisk och styrande ledare som har ett budskap och ett löfte om förbättring så följer de flesta människorna i dennes spår och gör vad denne ledare ber dem om. Minns Norrmalmstorgsdramat där gisslan fattade tycke för gisslantagarna och inte för polisen. Eller ett annat exempel - Jesus. //T

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo i nödvärn kanske..

      De som torterar andra befinner sig dock inte i någon mer press än att någon överordnad sagt till dem.

      Ja Stockholmssyndromet, där blev väl någon kvinna till och med förälskad i en av rånarna/kidnapparna? Påminner lite om misshandlade kvinnor.

      Radera
    2. Men rånarna var kanske inga karismatiska ledare? Utan de skapades kanske mer någon form av psykologiskt makt genom hela kidnappningsdramat.

      Radera
    3. Visst befinner sig de som torterar andra i press. Tortera eller bli torterad...

      Rånarna var måhända inga karismatiska ledare men det var ändå de som bestämde och hade makten i den för gisslan rådande situationen.
      Kanske har det med självbevarelsedrift att gisslan då fattar tycke för gisslantagarna och inte för ordningsmakten? //T

      Radera
    4. Uppenbarligen har psykologiska studier, enligt Magnus Lindén ändå (se ovan inlägg) visat att de även handlar om vilken personlighetstyp individen har som utsätter andra för tortyr, mer än att det handlar om någon press.

      Alla människor har väl alltid ett val, oavsett om någon säger till dig vad du ska göra?
      Tjatar någon på dig att du ska bränna någon på armen med ett strykjärn har du väl ändå vissa spärrar även om det blir tjatigt, så gör du din egen bedömning?

      Radera
  2. "Jag har ibland funderat över hur vissa människor kan arbeta inom kriminalvården eller på polishäkten, där det faktiskt handlar om att kraftigt kränka andra människor, oavsett om det kan anses ha förtjänat det hela eller inte, vilket oftast inte avgörs under tiden i häktena."

    Det där med att sitta i häkte är inte så farligt egentligen, åtminstone
    inte så länge det inte blir alltför långvarigt ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tydligen är fler andra t ex FN själva av en annan åsikt, som anser att t ex häktestiderna kan likställas med tortyr i Sverige.

      Radera
    2. Vill du Verutschkow verkligen att den kommentaren ska publiceras, som ännu inte blivit publicerad? Det har väl inte andra med att göra ?

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    4. Nej inte ovan, vilket framkommer i min fråga. Det räcker med ett ja eller nej.

      Radera
    5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  3. Intressant och läsa. Jag tänker att om man jobbar i häktet och är våldsam mot dem, kanske man begår samma brott som den häktade gjort, då är man ju inte ett dugg bättre själv. Alla är oskyldiga tills dom fallit, det bör de som jobbar inom sånt tänka lite extra på och inte nyttja sin maktposition!

    Kul du gillade min idé om gästbloggning :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Kloka ord!
      Det är det som ibland kan bli farligt när människor med mindre kunskap får för mycket makt. Det gäller väl förvisso inom många andra områden som t ex politiken.

      Radera
  4. Det finns tyvärr alldeles för många människor med "makt" som är villiga att missbruka den! :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så sant! Ibland kan befogenheter stiga vissa människor över huvudet. Det är inte alla som står stadigt på jorden.

      Radera