Translate

måndag 13 juni 2016

Det här med mobbning och psykopater

Ofta kan vi läsa och höra om mobbning som förekommer i skolor och på nätet, dock aldrig att det faktiskt även förekommer från vuxna.

Nu när jag hunnit bli så pass vis och mogen, så ser jag att mobbaren är mest liten och har troligen skapat sig en skyddsbarriär mot omvärlden sedan länge i form av en utåt tuff och skrattande mask.

Samtidigt funderar jag över om inte även mobbare kan ha en bristande funktion i amygdala i hjärnan som styr känslocentret och förmågan till empati. Det är den främsta och bristande egenskapen hos psykopater, dock finns inget exakt spektra kring antingen eller, utan istället gäller mer eller mindre starka psykopatiska drag, enligt Karolina Sörman som ses i nedan klipp.

.


Jag såg även reportageserien ,"Det handlar om dig" som handlar om mobbning, där Musse Hasselvall är programledare. De första tre avsnitten var faktiskt väldigt bra och i det sista avsnittet erkänner Musse själv att han varit och fortfarande ibland kan agera som en vuxenmobbare. Kanske var det ett smart drag att ta till i förebyggande syfte, så inte han själv hamnade i klorna på dem han någon gång jävlats med. Musse som kan ses lite var stans på nätet. Tycker ändå det är starkt av honom, att kunna analysera sig själv och vara självkritisk samt stå till svars inför dem han mobbade i grundskolan och senare.

Jag tror förvisso att det kan finnas en blandning av bristande empati, omognad och en dold inre osäkerhet hos alla mobbare. Spotta på andra kan ju alltid dölja den egna mindervärdighetskänslan.

Det finns väldigt många mobbare som framkommer på nätet just för att de har möjlighet att vara anonyma och ges möjlighet att i skydd av det dolda säga det som de behagar.

Personligen blev jag inte alls frekvent mobbad som barn, trots att vi hamnade i situationen, där vi fick bryta upp och förlora tryggheten i nya skolor några gånger med allt vad det innebar. Vid ett av dessa byten hamnade vi på en skola på Lidingö och en dag satt en kille bakom mig och mässade, "Hora, hora, hora" och vad svarar man som tjej på 12-år över den benämningen när man inte ens kysst en kille.

Det värsta var inte killens mässande, strax bakom mig, utan den kvinnliga lärarinnans passiva och ignoranta beteende som satt nära mitt framför oss vid sitt bord. Hon sade ingenting till killen, som kallade mig hora. Jag tror fler lärare idag är lika usla och handlingsförlamade när det kommer till vakenhet över sin omgivning. Precis som det framkommer i reportageserien där Musse Hasselvall är programledare, så är den största medaktören inte den mobbade eller mobbarna, utan de som skrattar med eller tyst tittar på.

Fler år senare var jag och ett gäng tjejkompisar på Tivoli, en krog på Södermalm, då jag ser den här mobbar-killen. Jag ser även att han spanar in mig, så jag går fram till honom och frågar om han inte känner igen mig. Han blir lite osäker och säger att det gjorde han inte och förklarar sedan ursäktande att han själv blev mobbad på den tiden. Något jag inte alls tyckte mig se. Senare på kvällen blir han lite rädd när jag berättat för mina kompisar och de tittar efter honom. När vi går från stället och ska ta t-banan vid slussen, ser vi hur han springer ifrån oss. Mobbaren i gemen är troligen mest en liten rädd skit innerst inne. Samtidigt ska man nog försöka vara överseende och tänka att de har inte mer resurser inom sig.

Ett väldigt bra verktyg hade de börjat använda sig av i Finland vid namn KIVA, som framkom i reportageserien, där eleverna fick leka mobbare, tittare och den mobbade och sedan byta roller och försöka försvara och byta mönster i den situationen som framkom. Något även elever och vuxna lärare i Sverige borde få öva sig på.

Min smak är inte riktigt den här typen av hårdrock, däremot skriver gruppen Shinedown, ibland ganska passande texter, som låten, Bully (Mobbare) som kan ägnas dem som råkat på elaka nätmobbare.


6 kommentarer:

 1. "Jag tror förvisso att det kan finnas en blandning av bristande empati, omognad och en dold inre osäkerhet hos alla mobbare. Spotta på andra kan ju alltid dölja den egna mindervärdighetskänslan.Jag tror förvisso att det kan finnas en blandning av bristande empati, omognad och en dold inre osäkerhet hos alla mobbare. Spotta på andra kan ju alltid dölja den egna mindervärdighetskänslan."

  Så sant som det är sagt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yepp! :)
   Ja det gäller att trycka ner någon annan före övriga kan avslöja den egna litenheten.

   Det var så många söta unga människor i reportaget kring mobbning och en söt tjej som blivit dåligt behandlad av de andra tyckte det var så skönt att umgås med sina hästar och jämförde djurvärlden med människorna, som hon menade aldrig frös ut någon. Tyckte så synd om henne.

   Tycker lärarna på skolorna är skrämmande menlösa och lama i sin handlingskraft när, vilket framkom i reportaget, de t ex bara gått förbi när ett par elever blev misshandlade av några mobbare i korridoren.

   Radera
 2. Mmm... mobbning i alla dess former ska motarbetas med alla till buds stående medel. Absolut!
  Se på våra riksdagspolitiker. Finansminister Magdalena Andersson drar ner persiennerna för att slippa se
  SD. Politiker från de andra partierna kan inte använda samma kopiator som SD. Lars Ohly kunde efter valet
  2010 inte sminka sig i samma rum som Jimmie Åkesson osv.
  Och så undrar man varför det förekommer mobbning på våra skolor - sic!
  Goda förebilder - not. //T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag har hört att det förekommit mobbning i riksdagshuset. Dock inte bara mot SD, utan vad jag hört från en annan kvinna för något år sedan som bytte parti från M till C, eftersom hon berättade att det var så mycket mobbning i det första partiet, så tror jag det förekommer mot fler än bara SD.

   Det är ganska låg nivå om det varit på det sättet. Idag får väl dock SD synas och höras även i debatter och program.

   Det är en speciell hierarki och kommunikation inom partier, där det tycks vara att agera ja-sägare till de som först nått upp. Gästspelade lite på försök i ett parti tidigare och upplevde att det handlade om att fjäska för rätt personer. Vet inte om det gäller i alla partier. Men jag gav det kanske inte tillräckligt med tid.

   Radera
 3. Hejsan!
  Du har blivit nominerad till årets mindre blogg 2016. Den 16juni kl 12.00 startar omröstningen på http://daysbyjohanna.blogspot.se.
  För att underlätta kommer din länk följas av en siffra. Skriv med den siffran när du ber dina läsare rösta så hittar de dig lättare bland alla som är nominerade.
  Man kommer kunna rösta 1 gång per dag!
  Jag önskar dig stor lycka till i tävlingen!

  SvaraRadera
 4. Hej Johanna!
  Oj, spännande, nu blev det lite nervöst..:)

  Tack!

  SvaraRadera