Translate

måndag 27 februari 2017

Män, gentlemän och skarpa medelålders kvinnor

Fann en blogg för män om att bete sig som Gentlemän som benämns Gentlemannaguiden. Tyckte den var lite rar och passande på nätet där drev, skvaller, förtal och elakheter stundtals kan flyga omkring i vissa mörka-hörn.

Det har även förts och förs en politisk propaganda att män ska och kan vara jävliga mot kvinnor, för det är den riktiga jämställdheten! Ridderligheten ska kastas bort och kvinnor ska behandlas hårt, för det sker ju inte redan idag.

Hörde senast detta av Videbloggaren, Angry Foreigner som skrev illa om feminister och mobbade en ung kvinna via sin blogg på ett elakt sätt genom foton på henne, som han manipulerat och klippt ihop i sin film. Jag har svårt för mobbar-beteende från vuxna människor. Det är liksom inget argument att i jämställdhetens namn så ska alla behandlas illa både kvinnor och män. Ingen ska väl behandlas illa.

Har annars haft erfarenhet av plumpa män, dels direkt och dels genom hörsägen från kvinnliga nära och kära, som varit verksamma på dejtingsajter, där män idag inte tycks veta hur de ska vara mot kvinnor. Det är pang på rödbetan som det heter. Uppvaktning är troligen ett okänt begrepp för en hel del  män idag, för hur naturligt är det att fråga någon okänd kvinna före någon längre konversation ägt rum överhuvudtaget med,

- Ska vi ses, dricka vin och ha sex?

Det är inget som många kvinnor går igång på. Därför tyckte jag den där "Genlemannaguiden" kan vara ganska behjälplig för många män idag som försöker få kontakt med en kvinna och inbillar sig att kvinnor blir intresserade när de direkt frågar efter sex, som istället uppfattas som oförskämt, respekt- och stillöst. När de troligen kanske egentligen velat imponera och få en positiv respons.

Läste igår en krönika av Bengt Ohlsson i Dagen Nyheter, som gav mig en hel del reflektioner, såsom åldersdiskriminerande och till viss del fördomsfulla tankar om kvinnor.

Ohlsson delade in kvinnor i två grupper, dels de skarpa tjejerna som är runt 30 år och flyter omkring med attraherande framgång och därefter målar upp att samma kvinnor efter 20 år plötsligt ska förvandlats till kvinnor vars blickar suger sig fast i andra män "som i panik".

Nu måste nästan Bengt Ohlson projicerat ut sin egen åldersångest på kvinnor som fyllt 50 år, för jag känner till många som är både skarpa, smarta, attraktiva och har mäns blickar efter sig. Dessutom utan något glasartat panikfyllt i blicken.

Madonna Louise Veronica Ciccone, 59 år 
De 50-åldriga kvinnorna tycks dessutom inte vara lika värdefulla som 30-åldringarna, därför att de då enligt Ohlsson ska ha kommit på,

 - Oj, det finns visst en massa andra "skarpa 30-åldringar"så vilken panik alla femtioåriga kvinnor då ska få, enligt Bengt Ohlsson eftersom de tydligen även ska suga sig fast i män av den orsaken.

Samtidigt som han beskriver att män vid 50 är lugna och rycker lite på axlarna över allt som de åstadkommit. De har fixat en hel del mål, framgångar och nått vissa visioner så de antyds mest vara coola utan antydan till någon panik i blicken.

Jennifer Lopez, 44 år
Ohlssons krönika har en del inslag av manschauvinistiskt tänkande, där kvinnor vid femtio ses som desperata med något panikartat i blicken, och män i hans egen ålder bara är allmänt avslappnande och gjort "både ditten och datten".

Hela resonemanget handlar om att kvinnor endast gör karriär bedömda för sitt utseende medan män tar sig fram på andra kriterier som inte handlar om hur de ser ut med några få undantag.

Ganska generaliserande, fördomsfullt och till viss mån nedlåtande, vilket dock är den bild jag delvis har av viss media. Att kvinnor attraherar fler som vill ligga med dem när de är runt trettio än femtio och därmed ges möjlighet att via sin kropp och sitt utseende bli moraliskt berättigad till en form av prostitution, när de inbjudna kan få delta på fler mingel-partyn eller lustyachter tillsammans med tryckande eller strykande äldre män med något vattnigt i blicken är å andra sidan kanske inte mycket att sträva efter.

Många andra kvinnor har hellre som mål att bli självständiga och då har kanske inte en yngre kropp någon större betydelse eller några fler kråkfötter runt ögonen. Snarare har förmodligen de kvinnliga femtioåringarnas trygghet och säkerhet, en avskräckande effekt på vissa män på 50 som föredrar att de kan hävda sig över några med 20 års mindre livserfarenhet.

Demi More, 53 år
Sandra Bullock, 51 år
Samtidigt speglar Ohlsson den typiskt mediala bilden där en hel del kvinnliga synliga journalister är runt 30 år, medan de manliga journalisterna bredvid är mellan 50-60 år.

Det är möjligen Ohlsson och hans kollegor som sprider ut den bilden av medelålders kvinnor, som gör att vi blir jagade av yngre män på 25 som fått för sig via viss media att medelålders kvinnor skulle vara desperata med något panikartat i blicken och därför falla ner på knä av tacksamhet, om en främmande man som är mellan 10-25 år yngre frågar om de får ligga med oss.

Själv har jag ett par år fram till femtio däremot vill jag framlägga att de kvinnor jag känner och mött vid femtio har gett ett fullständigt motsatt intryck och beteende, mot att vara desperata med något panikartat i blicken.

Snarare är de fyllda av trygghet och harmoni där visheten som lyser fram från ögonen får män att bli attraherade som troligen inte skulle dragits till dem om de varit tjugo år yngre. Likaså kan en del bli ganska trötta på småvalpar som frågar om de får ligga med dem och därmed hamnar långt från att vilja suga sig fast vid dem.

Har även svårt att se något panikartat i blicken hos Jennifes Lopez 44 år, Demi More 53 år eller Sandra Bullock 51 år eller varför inte Madonna 59 år. Alla har dessutom skaffat sig eller haft relationer med betydligt yngre män, så kanske är det snarare rädslan att kvinnor i Ohlssons egen omgivning och ålder får män, som drar ifrån honom i "åldersattraktion".


Nedan låten Woman in Chains av bandet Tears For Fears från 1989 vars text får tolkas helt valfritt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar