Translate

lördag 14 april 2018

Blå penisar är inte stilfullt

Det ska vara Liberalerna som slåss för en blå erigerad penis, målad som ett konstverk på en husvägg, som de menar är yttrandefrihet och konstnärskap. Anser att en uppställd penis är stillöst i ett konstnärsperspektiv, där uppförandeplatsen har betydelse. Många kvinnor, som har ett gott minne från när de var barn, tonårstjejer och uppåt kan säkert vittna om ett flertal penisar de fått framställt, utan förfrågan när de tagit t-banan, gått på en promenadväg eller åkt en buss, av de så kallade blottarna. En grupp som enligt vissa sakkunniga inte alltid är så ofarliga. Idag skickar även vissa män utan mottagarens önskemål, så kallade "Dickpicks" - den digitala blottaren.

Jag har inte tagit någon politisk ställning för något särskilt parti, även om jag har mina politiska värderingar, däremot har Sverigedemokraterna tagit ställning mot denna typ av konstverk, enligt Dagens Nyheter idag. Jag delar annars inte fullt ut SD:s politik och har upplevt hur de med andra lobbyister, beter sig när de ska smutskasta folk på nätet, dölja andras åsikter, som inte är i samklang med deras åsikter i kommentarsfälten, på diskussionsforum, bloggar och på andra sätt försöker misskreditera någon via tekniska graderingar av kommentar och dylikt.

I denna fråga delar jag dock SD:s åsikt. Yttrandefrihet som liberalerna menar att de här handlar om, kan inte vara att påtvinga andra människor sina synpunkter, som den erigerade blå penisen och konstnärskapet, "Fuck the World" gör på husväggen.

Yttrandefrihet är enligt grundlagen och regeringsformen 2 kap. 1 §, att i tal, skrift eller bild, eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor. (Lag 2010:1408)

Grundlagen säger vidare enligt regeringsformen 2 kap, 2 §, 2 st, Inte heller får någon av det allmänna tvingas att delta i sammankomst för opinionsbildning, eller i demonstration eller annan meningsyttring (Lag 2010:1408).

Konstverket "Fuck the World" har sitt politiska budskap, om att öppna upp för samtal kring sexualitet, som påtvingats andra, samtidigt som det på ett sätt kan upplevas som ofredande av många, vilket i sin tur strider mot brottsbalken 4 kap, 7 §, som beskriver: " Den som handgripligen antastar eller medelst skottlossning, stenkastning, oljud, eller annan hänsynslöst beteende eljest ofredar annan, döms för ofredande till böter eller fängelse.

Anser inte att konstnären, Carolina Falkholt, ska dömas för ofredande eller något brott överhuvudtaget, men anser att konst såväl som politiska åsikter inte ska påtvingas andra. Konst är något som skapar olika preferenser och känslor. Vad någon ser som vackert och meningsfullt kan en annan se på med avsmak beroende på hur det framställs. Ska vi dela offentliga utrymmen, så måste de preferenserna balanseras lite bättre. Könsorgan överlag måste väl ändå vara något som inte ska kastas i ansiktet på betraktaren.

Håller även med om att konsten i t-banan av menstruerande kvinnor ståendes bredbent är fullständigt smak- och stillöst, även om typen ingår i en ny-trendigt politisk budskap, där vissa politiska grupper anser att vi ska lyfta fram menstruationen. Själv anser jag det otroligt larvigt.

Tydligen ska den blå jättepenisen nu målats över, enligt fastighetsägaren vilket bör tyda på att allmänhetens röster ändå vann.

Musik är något som ändå kan stängas av om de inte tilltalar någon i det offentliga rummet med vissa undantag. Fann i sammanhanget gruppen, Liqvid Tension Experiment spelandes i Los Angeles, som åtminstone till en början snyggt spelar låten, Freedom of Speech - Yttrandefriheten.

1 kommentar:

  1. Fan den här låten blir bara sämre och sämre..

    SvaraRadera