Translate

fredag 26 december 2014

Twitter - ett medel för att sprida skvaller och förtal


Är nog en usel användare av Twitter, delvis för jag har svårt att få till någon vettig kort text, delvis då jag inte gripits av den typen av hobby. Jonas Andersson Schwarz, lektor vid institutionen för kultur och lärande, Södertörns högskola Johan Hammarlund, M-Brain Magnus Kjellberg, Retriever Stefan di Grado, Retriever, menar att de traditionella medierna bör ta ett ansvar för att sociala medier inte ska bli en förlängning av sensationsjournalistiken.

Jag har själv noterat att Twitter används av extremistgrupper för att sprida missaktning om andra. De skapar först inlägget själva med hjälp av inklistrade fotografier av någon de anser/inbillar sig har hög status och med en kort text nedanför med förtal om någon de vill stöta ut eller smutskasta. Inlägget sprids sedan vidare till den inre gruppen av extremister, kopieras och läggs upp på bloggar eller forum. Ett Twitter-konto kan på samma sätt läggas upp falskt med någon annans ID, liksom för Facebook-konton.
Skvaller från forna dagars byhålor har ersatts av twitterinlägg från mindre belevade, hederliga och anonyma lobbyister. Den ena kommunikationen är inte bättre än det andra, mer än att det sista är en utvecklad teknik för skitsnack.

Och som jag belyser i min bok, Bakom Dolda Ansikten, används ibland sociala forum av extremistgrupper, för att ge en falsk bild av att deras åsikter anammats av många fler än vad som är fallet, eller för att sprida skvaller och förtal från ett fåtal om någon enskild. Den typen av åsikter går knappast att jämföras med statistik och fakta. Dock blir det inte mindre obehagligt och kränkande, för den som råkar ut för dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar