Translate

onsdag 28 december 2016

Julslut och kontraproduktiv godhet..

En nära äldrebekant började fråga mig redan i somras, vad jag skulle göra till jul, trots att hon visste att jag inte skulle spendera den vid ett långt vackert långbord med massor av släktingar och kärleksfull trängsel i likhet med julen i filmen Fanny och Alexander i regi av Ingemar Bergman.

En film som hade biopremiär 1982. Förvisso fanns en del otrohet och en del barnmisshandel och annat elände bakom den vackra fasaden. Kanske som mycket annat i samhället. Skenet bedrar.

Vissa människor får annars energi om de kan trycka fram vemodiga känslor hos andra, för då kan de själva känna, - Jo visst jag har det ganska bra, så de kanske ges möjlighet att trösta den andra, eller bara av möjligheten att någon annan känner sig lite övergiven, för då känner personen att hon blir lite starkare av tanken på att någon kanske tillfälligt är svagare än henne. En form av energivampyrer, som överför sina egna olyckliga känslor mot någon annan, för att själv få i sig mer positiv energi.

I fredags åt jag lunch med en kvinnlig vän som vid samtalet om julen rynkade pannan och tittade medlidsamt mot mig när jag sade att jag inte skulle fira med mina kvarvarande levande släktingar i år utan själv, så jag sade till henne,
- Nej, du behöver inte tycka synd om mig och skakade bestämt på huvudet.

Faktum är att människors medlidande hjälper inte alltid målpunkten för deras bekymrade ansiktsuttryck, utan kan ibland mer skapa en form av känslomässig misär. Och eller ibland till och med en bevärande känsla att man måste lugna den "bekymrade".

Kan annars nämna att jag haft en lugn och behaglig jul, där jag med många andra aktiva faktiskt hunnit med ett par träningspass, lagat nya maträtter, tittat på Kalle Anka, mediterat. Det sista ska bygga upp vår grå hjärnmassa och ska vara den enda metod, som förstärker och bygger upp hjärnkapaciteten efter vi fyllt tjugo år. Det kan inte skada. 20-minuter om dagen ska vara en bra dosering enligt de lärda. Inget jag själv fullföljt. De sista dagarna har jag faktiskt även byggt upp en egen webbshop - charlottalenabloggar.se. Tyckte namnet ändå var lite inarbetat och kunde fungera att koppla ihop med denna blogg.

Webbshoppen är i stort färdig att börja användas, för dem som är nyfikna att läsa den satirpolitiska kriminalthrillern, Bakom Dolda Ansikten till ett lägre pris och göra sig en egen uppfattning bakom skvaller och förtal. Tycker det är dumt, att ett förlag ska sitta och sälja och ta en del av den lilla intäkten, när jag kan få in den direkt, trots att böcker mycket sällan blir en försörjningsmöjlighet och knappt täcker en bråkdel av självkostnaden.

När det kommer till det känslomässiga medlidandet över andras situation skapar det i likhet med det fysiska medlidandet, som sker när människor slänger i en peng hos de permanent sittande tiggarna utanför flertalet affärer en lika kontraproduktiv situation. Flertalet av de tiggare jag sett på senaste tiden ser friska ut och skulle troligen må bättre av att kämpa för sin överlevnad genom egna tjänster, än att bara sitta och inte göra ett dugg i väntan på att någon slänger i en peng i deras pappersmuggar.

Samla tomburkar, sopa gator, tälja smörknivar och sälja på julmarknaden. Vad som helst mer än att bara sitta. Om vi ser till den biologiska begynnelsen, så jagade människan i jakt på mat och föda, för att sedan börja odla, och driva sina egna små verksamheter i form av t ex skräddare, skomakare eller bagare. Inte var det några som slängde pengar åt dem, eller andra sittande. Övrigt lärande kring det destruktiva av att tycka synd om andra kan läsas här.

Tiggeriet blir en permanent situation då vissa människor vill känna sig goda genom gesten av att slänga i en femma i bägaren, vilket får individen att sitta där ännu längre i en meninglös tillvaro. Amanda Björkman på Dagens Nyheter menar ändå i motsats till Ann Heberlein att skänka en slant ändå är ett försök att hjälpa och inte, som Ann Heberlein menar en gest från "moraliskt överlägsna". Amanda Björkman har möjligen missat den långsiktiga risken med att skänka pengar till tiggare i form av en cementering av deras livssituation.

Den så kallade godheten som sker av att slänga en krona eller två till en tiggare är egentligen en ganska nedlåtande syn på människors, sedan begynnelsen, förmåga att själv kunna överleva utan allmosor. Jag tycker det är ganska bra att vissa romer åtminstone börjat sälja en egen tidning på gatorna även om de numera konkurrerar med de bostadslösa som säljer tidningen Situation Stockholm.

Sverige var annars ett u-land på 1870-talet där de flesta svenskar var fattiga, dock sysselsatta med något. 100 år senare blev Sverige ett av världens rikaste med hjälp av uppfinningar och smarta entreprenörer. Jag kan ibland få lust att höja rösten och säga till tiggaren att resa sig upp från sin förnedrande situation och göra något.

Avslutningsvis tänkte jag hedra George Michael som endast 53 år gammal somnade in av hjärtsvikt på juldagen och nedan sjunger den populära, dock så uttjatade balladen, Last Christmas.


3 kommentarer:

 1. Ja ”regeringen” funderar uppenbarligen på en slags licens för tiggare. Sic! Därmed kan man konstatera att de vill befästa tiggeriet. Vill svenska folket ha kvar tiggeriet? Har man ens frågat? Nä och nu kan jag låta kall och cynisk måhända, men det enda rätta är att förbjuda tiggeriet. Det åligger varje land att sörja för de egna medborgarna och detta gäller i synnerhet Rumänien och Bulgarien. Om man till äventyrs lever i den villfarelsen att zigenska tiggare ska anpassa sig till det svensk samhället så är man vilse i pannkakan. Zigenare har vi haft i landet i 500 år och det är få som anpassat sig.

  Nå, nog om detta. Låter lite spännande Charlotta att du provat lite nya maträtter, kan man kanske få några exempel och recept? Kanske är det rätter som skärper sinnet och trimmar intellektets labyrint en smula? //T

  SvaraRadera
 2. Licens-diskussionen hade jag missat.
  http://www.svd.se/oppnar-for-licens-for-tiggeri-maste-fa-ett-stopp

  Så Löfven funderar på om det kan upprättas någon form av licens för den här typen av verksamhet.

  Personligen anser jag inte att tiggeri kan jämföras med verksamhet om inte, tiggarna även ska redovisa inkomst av näringsverksamhet och betala skatt till staten som andra näringsidkare. Idkar människor handel på offentliga platser som torg m.m., krävs tillstånd av polisen, enligt ordningslagen, så kommer vi till att licens ska upprättas bör tiggarna betala skatt som andra, om de ska ta del av övrig offentlig omsorg. Jonas Sjöstedt vill ju höja skatterna ännu mer, så att de orättvisor som finns, enligt honom försvinner.

  Vad som är egentlig orättvisa kan diskuteras. Jag är själv ingen höginkomsttagare, trots all tid jag lagt på högre studier m.m. Men vi gör alla egna val i livet som vi själva måste ta ansvar över. Mitt val var att få mer frihet och bli egen, hellre än dirigeras under någon annan.

  Sjöstedt menar idag, enligt DN att vissa människor inte kan studera, för de har en lägre inkomst, vilket är ganska falskt, då alla människor har rätt att få studielån och studiebidrag idag i Sverige. Vi har även daghem, förskolor, så det handlar om vilja.

  Frågan är istället hur rättvist det blir, för de människor, som under många år studerat, skaffat sig yrkeserfarenhet och kunskap som de via tjänster förmedlar till andra och därför ska betala mer för dem som inte lagt ner den förekommande tiden eller energin.

  Människor är inte dumma men vissa kan möjligen vara mer bekväma och finns ett system när andra ska betala så är det så klart skönt att utnyttja.

  Så du gillar matlagning? :)
  Det var ingen jätte avancerad kost. Prövade t ex att göra egna chips av Grönkål, som läggs sköljda och rivna i lagom bitar på en plåt och över strör du en 0,5 dl olivolja, en tsk vitvinsvinäger och flingsalt. Rosta i ugn i 150 grader under 20 minuter. Rör om någon gång i mitten av tiden Mycket gott!

  Annars har jag lagat baconlindad prinskorv, där en äppelklyfta blev grädde på moset. Allt hålls ihop med en tandpetare, som sedan steks ett par minuter. Det var gott att servera till spenattortilla och som lite tilltugg fyllda ägghalvor med egenkomponerad aioli rörd med räkor, urgröpta ägghalvor och en skvätt tabasco samt några kvistar dill över halvorna.
  Mer tveksam till om just den maten skärpte intellektet.:)

  SvaraRadera
 3. Äsch, allt den där Sjöstedt vill är ju att alla ska ha det lika dåligt, förutom han själv då. Om man lever i den tron att höjda skatter är lösningen på allt så har man föga kontakt med verkligheten. Och som du så riktigt skriver, alla kan faktiskt studera, men det fordrar ju förstås att viljan finns. Sverige är väl det land där de allra flesta har mycket stora möjligheter att förändra sitt liv i positiv bemärkelse. Om viljan finns förstås… En del tycks föredra att försörjas av den arbetande befolkningen, frågan är hur länge den arbetande befolkningen står ut med detta, om det därtill kommer höjda skatter?

  Gillar matlagning? Nja… man måste ju äta för att överleva och kan man äta gott så är det inte att förakta. För min egen del så är en av favoriterna stuvad vitkål med knaperstekt bacon och rotmos och fläsklägg är ett annat. Vanlig husmanskost ska man inte förakta. Sedan finns det förstås en hel mängd andra rätter som kan intagas med förtjusning. Tack snälla Charlotta för dina recept, ska provas vad det lider. //T

  SvaraRadera