Translate

fredag 9 januari 2015

Satir intill döden

Gudinnan Athena
Mycket svårt att förstå fanatiska handlingar som rättfärdigas, baserat på andras satiriska teckningar, som när fyra tecknare och en redaktör, kallblodigt blev nedskjutna på sin satirtidning Charlie Hebdo i Paris. Det är barockt.

Det blir inte minst av allt ett hot mot yttrandefriheten. Tidningen Charlie Hebdo har varit antifascistisk och publicerat många avslöjande artiklar om Nationella fronten. De senaste åren gjort fler granskningar av fanatiska riktningar inom islam, bland annat ett porträtt av en IS-ledare. 

Charlie Hebdo var före Lars Vilks "brottsliga" teckning 2007 när tidningen år 2006 publicerat en gråtande Muhammed på första sidan av tidningen, som böjde huvudet i händerna, suckade och sade "det är svårt att vara älskad av idioter", så det blir ganska  enkelt att förstå att handlingen kan ha provocerat vissa grupper. Teckningen ska ha varit ett svar på den globala ilskan mot danska Jyllands-postens karikatyrer av profeten Muhammed.

Muhammed som är guds sändebud och grundare till Islam betraktas kanske som oerhört seriös och intill vara i avsaknad av humor, eftersom satir kring honom vållar så höga negativa känslor. När det gäller den kristna guden, så skulle jag nog välja att tolka honom som fullt insatt i humor och satir. Hur skulle vi annars stå ut i världen han ska ha skapat. Vissa är ateister, andra tror fanatiskt, medan andra kan tro på lite av varje som Rowan Atkinson med flera.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar