Translate

lördag 10 januari 2015

Ålder, normer, sexbrott och feminism.

Läser om den 114 år gamla damen Anna Stoehr som är mer aktiv på Facebook än jag varit i närheten av som dessutom ser knäppandet, av en "Selfie" lika naturligt som att inta föda. När hon först skulle registrera sig på Facebook fungerade det inte eftersom ingen kunde vara född före 1905.

Anna Stoehr uppgav därför en ålder av 99, så hon fick lite mer tidsfrist. De flesta av hennes vänner är yngre män och de är "mycket heta". Hon kan tänka sig att ha en relation, om det inte vore för att hon är mycket kräsen. Hon började dejta redan 1916 och har lärt sig mycket på vägen, som att de flesta män är som Rudolp Valentino. De gillar mig bättre tyst än i ljudfilmer.

Den sista sorten känns igen inte minst bland förekommande mansrättsaktivister på Internet i tolkningen av deras tidigare propaganda och beteende mot kvinnor som syns, hörs eller "olydigt" säger emot i kommentarsfält, krönikor, artiklar eller på webbforum.

Annars är åldersnormer ganska intressanta. Det finns en informell osynlig ålders-hierarki för kvinnor i viss media, där kvinnor under 30 snabbt och enkelt lyfts upp utan vidare meriter. Inte sällan av män 20-35 år äldre som gärna uppskattar kvinnor med mindre erfarenhet, smalare kunskap och bristande skinn på näsan. Kanske ungefär som Anna Stoehr noterat efter 114 år, att män  hellre vill se kvinnor i stumfilmer.

Jämför vi med kriminalromanen, "Män som hatar kvinnor" av Stieg Larsson, så ska huvudrollsinnehavaren Lisbeth Salander framstå i en ålder runt 25, självmant hoppa i säng med en man på 50 plus. Dessutom måste hon ha någon form av påmålad asperger för att som kvinna vara trovärdig i sin roll som mycket smart IT-kunnig, MC-åkande och självständig.

I den satirpolitiska kriminalthrillern, Bakom Dolda Ansikten har jag "förbjudet" framställt de kvinnliga huvudrollsinnehavarna i en ålder som annars ses som utgången eller passerat förfallodatum för en normativ berättelse.

Stockholms Stadsmuseum: Stadens dåtida liberala miljö 
Det finns även fler män, som istället för livserfarenhet och kunskap lär sig av skvaller på internet, som att medelålders kvinnor dras till mycket yngre män. Det måste ändå finnas en viss skillnad mellan könen, för till skillnad mot fler av dem som ser fräscheten utåt, som fullständigt avgörande, så tror jag inte flertalet kvinnor gör samma enkla bedömning omvänt, gällande en man. Det måste finnas någonting mer även innanför pannbenet.

Förövrigt hade Stockholms Stadsmuseum extra öppet idag, eftersom de stänger den 12 januari för renovering. De visade Stockholms historia samt en del kring brott och straff bakåt, allt från häxprocessen från 1600-talet till sexhandeln fram till mitten på 70-talet. I den första epoken kunde vi  bland annat via film se Jan Guillou berätta om "Gävlepojken" som vilt angav kvinnor som häxor som sedan fick sluta sina dagar oskyldigt dömda.

1964 slopas lösdrivarlagen. Prostitution avkriminaliseras. Vidare framkom att en sexualbrottsutredning från 1976 hade lagt fram ett förslag om mildare straff för våldtäkt, slopat incestbegrepp, och avkriminalisering av sexuella handlingar mot barn över tio år. I Stockholm finns vid tiden omkring 200 kända sexklubbar och bordeller. Samtidigt växte ett feministiskt motstånd.

Vid den tiden fanns inte samma synlighet på Internet kring dagens likartade dylika preferenser, som framkommer bakom anonyma signaturer, vilket är något som speglas i den satirpolitika kriminalthrillern, Bakom Dolda Ansikten. Nedan ett ytterligare utdrag ur boken, där fler ur en dold organisation nyss träffats på strippklubb:

 "Kvällen fortsatte på Club Linné och en yngre strippa hade nu ställt sig med ben och stjärt särade mot stången klädd i en kort skoluniform. 

– Nej se på fan, där kommer Bertil Torstensson och Sverker-Olof Nilsen med en iPad i handen, sade Rickard Björk skrattande och nickade mot de anlända.


– Jaså det är här ni sitter och myser. Vad tycker ni om den här bloggen, Marias små rosa moln? Ny skapelse, som ska visa flickorna hur världen vill ha dem, sade Bertil som stirrade lätt med blicken och utstrålade ett kallt leende.


– Inte alls illa, så ni ger henne alltså manus eller skriver ni all text åt henne, sade Rickard Björk frågande.

– Nej hon vet inte ens om, att hon finns på en blogg på nätet. Hon skickade själv fotona till mig, eftersom jag sade mig tråna så mycket efter henne. Fotona är det enda kopplat till henne så att säga. Allt annat sitter vi smarta män bakom, sade Sverker-Olof Nilsen skrattande.


Displayen visade upp bloggen med den lättklädda brunetten Marcella som tidigare sänt foton privat till Sverker-Olof Nilsen, då hon ganska snart fallit för hans smicker. Någon som gav henne den bekräftelse hon ständigt sökte. Marcella hade normala bröst men ville ändå skaffa sig ett par större för det var något män tycktes vilja ha, så det var högprioriterat eftersom det gav henne mer uppmärksamhet.


Vem säger nej till en man med stor plånbok? Det ger så mycket som smycken, restaurangbesök och nya kläder, så himla lätt att linda gubbsen runt lillfingret, tänkte Marcella fnissande och knäppte en bild på sig själv med mobilen när hon plutade lite med läpparna.

– Ja chansen att någon ska ifrågasätta den där uppdiktade Marcellas åsikter när hon själv ser ut att skriva allt är nog ganska liten, sade Patrik Svensson leende.

– Ingen ger sig heller på kvinnor eller unga tjejer, därför är det supereffektivt att mala propaganda genom den här typen av tjej bloggare, sade Bertil Torstensson som kom av sig för att stirra på strippan med skoluniform som kråmande började dra av sig kjolen."

Stockholms Stadsmuseum: "Kopparmatte"

Uppdatering 11 jan.
Brotten i Stockholm kanske skulle minska om vi satte tillbaka "Kopparmatte" som var uppförd i  avskräckande syfte för Stockholmarna mellan 1647-1776 på Stortorget. Den stränga gestalten med sitt bödelsvärd och ris påminde Stockholmarna om de hemska straff som väntade dem som begick brott i staden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar