Translate

onsdag 21 januari 2015

Hämnd - fullständigt mänskligt

Tracys Hämnd - Kär roman under sena tonåren
När jag tidigare i livet diskuterat temat hämnd bland kvinnliga vänner och bekanta, drogs ibland den förnuftiga slutsatsen att det inte är bra att hämnas, för det slår tillbaka mot en själv. Vi ska inte sjunka ner på samma låga nivå som han, hon eller dem.

Expressen uttrycker idag, att en "hämnd" kan hota Sverigedemokraternas topp om Björn Söder sparkas ut från Partistyrelsemötet på måndag. Även inom politiken förekommer vendetta, om än kanske mindre överraskande.

Ändrar vi dock betydelsen av hämnd till det juridiska begreppet rättvisa, så blir det mer hederligt och rumsrent. Speciellt om rättsapparaten eller den polisiära myndigheten inte räckt dig någon hand. Thane Rosenbaum, professor i juridik vid Fordham University i New York har skrivit boken, "Payback: The case for revenge".


Han vänder sig främst mot den nedlåtande överlägsna attityden, som ett samhälle tar när det med betoning tar avstånd från minsta lilla hämndlystna begär hos medborgarna. Thame Rosenbaum menar att hämnden är en ursprungskänsla hos människan, som är lika naturlig som sexualdriften och hungern, och att det är hyckleri att utmåla det som någonting ociviliserat och ovärdigt.

När Usama bin Ladin var tillfångatagen och oskadliggjord sade President Barack Obama att rättvisa hade skipats. Thane Rosenbaum frågar retoriskt varför inte Osama Bin Laden fick dömas inför en domstol. Så visst finns en hämndkänsla, även på högre nivå även om det aldrig uttrycks öppet.

Sedan finns medborgargarden som möjligen inte har samma fingertoppskänsla, som tar lagen i egna händer när polis och åklagarämbeten inte räcker till, vilket kan medföra att de själva får fängelse.

Det finns likaså en touch av hederlig hämnd i den satirpolitiska kriminalthrillern Bakom Dolda Ansikten, som går att läs mer om här och här.

Temat hämnd i filmer blir även omåttligt populära. Vem har inte suttit klistrad framför filmer, där huvudrollsinnehavaren efter lång tid, mycket orättvisor, stora plågor och sorger till slut tar ut den stora rättsförtjänta hämnden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar