Translate

söndag 24 juli 2016

Blev det inte lite väl tråkigt nu..

Såg för några veckor sedan ett morgonavsnitt av TV4-Morgon där de bjudit in Elaine Eksvärd, retoriker, som tycks vara en av TV4:s favoriter, där budskapet av ämnet satir och ironi var, att det var felaktigt. Min satirpolitiska bok, Bakom Dolda Ansikten som jag även skickade ett gratisexemplar av till bland annat TV4 är just en satirpolitisk kriminalthriller. Alltså delar jag inte deras åsikt. Både svart humor, ironi och satir är överlevnadsknep, som enligt mig bör vara fullt tillåtna för varje individ att fritt kunna uttryckas via konst eller text.

Jag har läst en del av Eksvärds böcker bland annat Vardagsmakt och gick även på en av hennes föreläsningar. Hon gick ofta tidigare ut med att hon blev "klappad på huvudet" för att hon var en yngre kvinna. Nu när jag passerat "yngre kvinna", så kan jag informera om att det är en myt att yngre kvinnor alltid har det sämre. Istället fick vi ofta mer hjälp som yngre kvinnor mestadels av män faktiskt. En yngre kvinna är inget handikapp. Tvärtom. Även om det krävdes vissa duckningar och styrningar från vissa individer.

Vi kan dock se att även media köpt paketet att yngre kvinnor behöver lyftas upp mer än yngre män. Varför ska yngre kvinnor lyftas upp, som har kortare livserfarenhet knappt flyttat hemifrån och som fortfarande är tonåringar? Det är larvigt!  Se bland annat på Zara Larsson som får sitta som "sommarvärd i P1", lyfts upp i större tidningar, där de får föra fram sina "budskap" om att alla män är dumma och kvinnor förtryckta. Är hon förtryckt? Hur lång erfarenhet har hon? Jag menar inte alls att yngre killar istället skulle lyftas upp. Kan dock tycka att individen på en sådan position ändå bör förtjänas av några fler hundår, än att ha suttit på nätet och skrivit ilskna kommentarer om män.

Eksvärds föreläsning var inte alls min grej, eftersom det var ungefär,
- Vänd er nu mot er granne och fråga honom vad han tycker om ditten och datten ..

Som sagt inte alls min typ av pedagogiskt "Cup of Tea". Grupparbeten, gruppövningar och allt sådant är inget som jag någonsin funnit tillfredsställelse med i studiesammanhang. Tyvärr något som alla idag får genomlida ännu mer, eftersom det tycks vara något som är mer regel, än undantag på högskolor och universitet idag, vilket ofta leder till att vissa åker snålskjuts på andra. Alla människor passar inte att arbeta på ett sådant sätt. Alla vill inte heller bo i kollektiv. I övrigt tycker jag mestadels Elaine Eksvärd är en cool föreläsare med skinn på näsan.

Något som även saknas idag, när det gäller förekommande härskarteknik och bemötandet av sådant, är hur det ska bemötas på Internet, som är en väldig vanlig social plattform för många idag. Hur bemöter man nedlåtande, förtalsfulla och falska insinuationer samt skrivna kommentarer mot sig på nätet?

Det svaret har ännu ingen formulerat i någon typ av lärobok.

Annars lånade jag nedan seriestrip av Dagens Nyheter den 24 juli med Kapten Klara av Johan Wanloo, som jag tyckte var ganska lustig i sin överdrivna beskrivning av att allt måste vara tråkigt, så låt oss sprida ut att allt är tråkigt, så alla känner sig uttråkade precis som vi är idag.
Dessutom finns det andra som på liknande sätt som "tråkighetensvännerna" ovan, av någon anledning känner sig manade att sprida ut att det finns ett "kvinnohat". Vi känner oss hatade, så låt oss sprida ut att alla kvinnor bör känna sig hatade, vilket även det är en väldig överdriven generell svart bild av verkligheten med massor av negativa energier.

Frågan är vad syftet är med det budskapet? Om vi ponerar att vi står som lärare i en skolklass i lågstadiet och öppnar upp med välkomna hit till skolan och som alla vet ses alla flickor som lägre värderade än alla pojkar här, så slipper vi fundera mer över den saken!

Har det falska budskapet något gott i sig överhuvudtaget? Vad leder ett sådant budskap till för många yngre kvinnor och yngre män? Högst sannolikt till förväntningar om, att kvinnorna kommer ses som lägre värderade av andra och männen tror att kvinnorna är lägre värderade, trots att så inte alltid är fallet. Är det något bra?  - Nej verkligen inte. Kan det kanske handla om projektion? Egentligen är det vissa kvinnor som hatar män och projicerar istället ut att män hatar kvinnor?


Vi får avsluta med Stevie Wonder:s - Isn´t She Lovely för dem som möjligen av någon anledning känner sig hatade.11 kommentarer:

 1. Den där låten handlar väl om en dotter som han rimligtvis aldrig har sett ...

  Skulle nog säga att "As" eller kanske "Village ghetto land" (senare omgjord av rappare)
  är vad jag håller högst från "Songs in the key of Life".

  SvaraRadera
 2. Tycker den låter var väldigt dyster..och pessimistisk. Tycker du att det ser ut så överallt idag?

  Mitt val av låt var mer ämnat att hylla kvinnan med kärlek, även om låten med mer noggrant lyssnande handlar om en flickbaby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Isn%27t_She_Lovely

   https://en.wikipedia.org/wiki/Pastime_Paradise
   DET VAR OVANSTÅENDE SOM GJORDES OM AV RAPPARE, INTE DEN JAG PÅSTOD ...

   https://en.wikipedia.org/wiki/Songs_in_the_Key_of_Life

   Tja, han väl omkring i ghettot och skrev om det han såg. Ungefär som du gör
   när du vandrar runt på Söder, fast ändå inte ...

   Radera
  2. Får kanske komplettera mig själv igen. Även Village ghetto land (vilken text !)
   har gjorts om av rappare men det låt jag hade i huvudet är "Pastime paradise"
   som blev en STOR HIT i rapversion och då hette Gangsta's paradise.

   Gick själv på (gratis)vandringar i våras med ABF, flera gånger i förorterna ...

   Radera
  3. Ursäkta men det lät ganska lustigt, att ABF haft vandringar i förorterna? :-) Behövde du gå en kurs på ABF, för att vandra runt i förorterna? Låter som bussresorna ut till Saltsjöbaden som förbundet, "Allt åt alla" anordnade tidigare. Vi bor i samma land måste utforskandet ske genom speciella grupper..?

   Är du lite typen som vill vältra dig i andras olycka för att själv känna att mår bättre, en visst behov av "social-porr" om du ursäktar metaforen.

   Ibland finns det även vissa människor som har en väldigt hög materiell status i livet gällande levnad och boende, som samtidigt gärna utåt månar om att hjälpa fattiga och för en stund kan skänka någon form av bidrag åt människor med en sämre social klass, så de sedan kan gå hem till den öppna brasan eller sätta sig på altanen till det stora 400 kvm huset med en drink i handen och se ut över fjärden och känna att de är de verkligt goda människorna och inte de andra som bara jobbar och jobbar för att klara sig eller försöker ta sig uppåt. De känner sig själva lite finare.

   Baba Amte (Ghandis tidigare förtrogne) en vän till Dalai Lama, har grundat Anandwan-Samfundet,vilket är en by i västra Indien med hem, verkstäder, skolor och ett sjukhem, med grönskande trädgårdar, allt är byggt av människor med spätälska eller andra handikapp. Baba Amte ska ha sagt, "

   "Välgörenhet förstör, arbete bygge upp".

   Välgörenhet och ömkande hjälper ingen människa till något värdigt liv. Det är självklart. Högst sannolikt förstärker det snarare den andras känsla av underlägsenhet och ger längre distans till eget självförtroende för att bygga upp något eget.

   Radera
  4. Irriterande att det inte går att rätta i kommentarerna. Citat ska vara enligt nedan:

   "Välgörenhet förstör, arbete bygger upp"

   Radera
  5. http://abfstockholm.se/event/2016/06/fran-kista-till-husby/

   Förstår att du inte har så mycket koll på ABF. Men gratis var den här serien
   i alla fall. Och, ja, jag tyckte det kändes mera intressant att vandra runt
   på mer eller mindre okänd mark än att gå på de vanliga trygga stigarna ...

   Radera
  6. "Ursäkta men det lät ganska lustigt, att ABF haft vandringar i förorterna? :-) Behövde du gå en kurs på ABF, för att vandra runt i förorterna? Låter som bussresorna ut till Saltsjöbaden som förbundet, "Allt åt alla" anordnade tidigare. Vi bor i samma land måste utforskandet ske genom speciella grupper..?

   Är du lite typen som vill vältra dig i andras olycka för att själv känna att mår bättre, en visst behov av "social-porr" om du ursäktar metaforen."

   Tror du glömde ett ? i den där sista.

   Här får du i alla fall ett tips till om du inte har något särskilt för dig ...

   http://abfstockholm.se/event/2016/08/stadsvandring-i-djursholm-2/

   Radera
  7. Jag förstår att du måste gå på vandring hos ABF när den enda reflektionen av att ha kopierat ett helt stycke ur min text, utan att svara på något jag frågar om, är att ge en pik om ett frågetecken och svara med en ytterligare vandring via ABF.
   Jag är inte intresserad av vandringar via ABF och har fullt upp med annat som att försörja mig, plugga till nästa tenta m.m.
   Jag förstår att du som tror dig vara överlägsen som man, enligt "könsmaktsordningen" påstår att jag inte skulle veta vad ABF är för något.
   Det jag dock inte riktigt förstår är varför du sedan länge måste kommentera under nästan alla mina inlägg hos någon som inte anser, att du är överlägsen som man enligt könsmaktsordningen, vilket du tror dig vara. Du är nästan som en klocka som kommer in här runt 11.00 varje förmiddag, om du inte tänkt på det själv.

   Radera
 3. Hej!
  Ny adress: http://monicaaantonsson.blogspot.se/

  SvaraRadera