Translate

söndag 10 juli 2016

5 vetenskapligt bevisade skillnader mellan könen, korkade teser och almedalsdebatt

När jag var strax under tonåren sade en kompis äldre bror, att det alltid är ömsesidigt när en man blir attraherad av en kvinna. Minns att jag trots min ringa ålder kände mig ganska skeptisk till den teorin. Jag fann inte heller honom som särdeles attraktiv trots hans positiva livssyn.

Har läst det tidigare vid något tillfälle och även ikväll i en artikel från arkivet hos Illustrerad vetenskap där det framgår i en undersökning, att kvinnor ofta underskattar mäns intresse, medan män däremot ofta överskattade kvinnornas intresse för dem.

Vidare har framkommit följande skillnader mellan män och kvinnor:


 • Män är inte alltid gnälligare än kvinnor vid smärta, utan de har framkommit, att de har en högre smärttröskel än kvinnan. Flera undersökningar har utförts där hud har klämts, kyla och elektriska stötar har använts. Alla tester visade att mäns smärttröskel var högre än kvinnans. Det är kanske meningen att män ska göra lite mer grovjobb trots allt.. 
 •  Nya rön har även visat till skillnad mot myten, att kvinnor shoppar mest, att den nya generationen män shoppar mer än kvinnor. De lägger ner både mer tid och pengar på att shoppa mer än kvinnor. 
 • Kvinnor ska vara mer empatiska än män och i flera enkäter som utförts har psykologer bedömt att kvinnor är bäst på att förstår hur andra känner och på att visa medkänsla. Förklaringen ska tydligen finnas i hjärnans vita substans. I den ska det bildas banor som nervsignalerna följer när hjärncentra kommunicerar med varandra. Hos kvinnan är banan fasciculus longitudinalis superior (SLF) särskilt välutvecklad. Banan förbinder pannloben, där känslor behandlas med hjässloben där den sista bland annat behandlar avkodning av sinnesintryck. Det är den starka förbindelsen däremellan som enligt forskarna ska förklara kvinnans högre förmåga till empati.
 • Tyvärr har även män bäst lokalsinne och boven i dramat ska tydligen vara det kvinnliga könshormonet östrogen. Kvinnan har lättare att hitta vägen under menstruationen, eftersom vårt östrogen då är lägre. Män ska tydligen hitta vägen genom landskapets större linjer, medan kvinnor går mer på detaljer som att memorera skyltar och byggnader.
Förövrigt ser jag dock män och kvinnor som individer där inte alla har samma egenskaper eller tendenser som alla andra för de har ett gemensamt kön, varför jag inte heller kan stödja tesen om att alla män måste ta ansvar för att andra män av samma kön våldtar. Tycker därför att Matilda Molanders ledarkrönika är helt given och självklar där hon bland annat klockrent uttrycker,  


"Våldtäktsmän begår inte övergrepp för att de är män. De våldtar för att de är uslingar."

Emellertid sprids det runt motsatt totalt omogna och banala teorier, om att alla killar är dumma och svin av vissa yngre tjejer, en del mer kända än andra. Jag klandrar inte en ung tjej med mindre livserfarenhet, utan det är väl snarare media och vissa politiker, som lyfter upp deras "sanningar" som att det skulle vara en generell visdom, som blir mer skamligt.

Annars fördes tydligen en debatt i Almedalen gällande sexuella övergrepp den 4 juli, om vilken det går att både säga och tycka mycket, som att ett armband med "Tafsa inte" mest blir ett mycket generaliserande och pinsamt medel, för att förhindra övergrepp på festivaler, för att komma från Nina Rung, en utredare från Stockholmspolisen.

Istället borde arrangörerna i samarbete med tillstånd från myndigheten och polisen sätta upp ordentlig kameraövervakning och ringa in vilka som begår våldtäkter och övergrepp och gripa dem på plats.

Personligen tycker jag Behrang Miri agerar lite pinsamt, delvis i sitt möjligen omedvetna indirekt nedlåtande tonfall, när han överdrivet ska lyfta upp tjejerna bara för att de yttrat sig. Ungefär som att det var väldigt duktigt gjort av dem i detta "patriarkala" samhälle, där han därmed är överordnad övriga kvinnor speciellt med sin tonårskeps på svaj.

Jag kan inte förstå hur vissa kvinnor uppmuntrar män att babbla om patriarkatet och skänka vissa ett överläge med den idiotiska tesen, delvis då Behrang Miri lägger ord i munnen på Ann Heberlein och menar att hon skulle generaliserat rasistiskt gentemot muslimer, trots att hon inte nämnt gruppen. Nedan återges den nämnda debatten. Det är helt ok, att inte hålla med mig och även säga emot.2 kommentarer:

 1. Kan bara instämma i vad du skriver ovan. //T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det finns fler med samma åsikt!
   Även om det är helt ok och intressant, om någon med motsatt åsikt vill ge sin synpunkt.

   Hade ett möte idag med en ung kvinna, där jag nämnde det här med patriarkat och kvinnor som sprider ut att det finns ett sådant och hur destruktivt det blir. Varför ge sånt i händerna på vissa män, om kvinnorna inte själva vill bli betraktade som offer eller lägre värderade? Varför skjuta sig själv!? Hon förstod direkt och menade att de nog inte själva var medvetna om det hela.

   Radera