Translate

måndag 25 juli 2016

Varmt så varmt i en turistfylld stad..

Mosebacke
Monteliusgatan
Efter en i eftermiddags varm promenad upp längst Bastugatan med stopp på Monteliusgatan med utsikt mot Riddarfjärden, tog vi oss sedan genom Montelisugatan.

Därefter vidare ner förbi Tavastgatan och genom Brännkyrkagatan förbi min gamla adress, där jag stannade till och sentimentalt kunde konstatera att gallerhissen och färgen inne i porten var exakt densamma, som för så många år sedan då jag hade bott i huset. Därefter gick vi vidare längs Hornsgatan, där turisterna trängdes på rader längs uteserveringarna.

Vi genade sedan igenom Mariatorget där praktfulla blomsterrabatter hade arrangerats smakfullt. Svängde sedan vänster och upp genom Sankt Paulsgatan för att korsa Götgatan och ta oss upp genom den kullerstensbetäckta Urvädersgränd och slutligen vidare till Mosebacketorg. En polispiket kör fram mot torget och stannar.

Polismannen i framsättet har ett stort och vildvuxet skägg. Polismannen och en kvinnlig poliskollega går fram mot ett yngre par som sitter på en bänk. Nedanför deras fötter står ett par ölburkar, killen sitter barbröstad med ett par synliga tatueringar på armen och två mindre lösa hundar springer runt deras ben, varav den ena är en svart mycket söt labradorvalp och den andra kunde möjligen vara en chihuahua. Vi fortsätter och tar trapporna upp mot Mosebackeuteservering.

På uteserveringen efter första ölbaren står ytterligare en av så många idag skäggbevuxna män som uppmärksamt och artigt välkomnar oss, på ett mycket glatt sätt, samtidigt som han frågar hur han kan hjälpa till. Nästan så jag funderade lite om han möjligen hade tutat lite bakom skärmen, eller annars bara var allmänt översvallande i gester och ord. Vi stod sedan och velade ett bra tag före vi bestämde oss. Hjärnan var troligen en aning mosig i solen.

Till slut beställde jag en som visade sig vara över förväntan mycket god vegetarisk varm smörgås med rödbeta och grillad paprika samt en iskall thailändsk öl av märket Singha. Min vän valde en varm smörgås med griskött och tillika en iskall Singha.

Runt omkring vårt ståbord satt blandade människor och en del uppklädda tjejer, så där som är vanligt när man är utomlands och ska ut och äta, även om dessa såg ut att komma från Sverige. Från att klä upp sig utomlands till utländska. I morse när jag tog tunnelbanan till en annan vän och passerat ett par stationer var bänkarna runtomkring tomma.

När jag sitter och kollar mejl via min Iphone märker jag att en man sätter sig bredvid mig, trots att bänkarna bredvid är lediga. Jag tittar inte mot honom. Snart hör jag att han börjar mumla för sig själv och jag funderar, om det kan vara någon som är psykiskt sjuk, som alltid när någon mumlar och pratar för sig själv.

Plötsligt vänder han sig åt mitt håll och tilltalar mig. Han har mörkt hår, en större näsa och kan vara runt femtiofem, ser lite sliten ut med ett rumänskt-, eller kanske turkiskt utseende och säger vänd mot mig,

-  Är du från Sverige?

-  Ja, svarar jag med något besvärat kroppsspråk.

- Hur uttalas beskåda, frågar mannen och pekar mot sin bok

- Är det rätt, frågar han vidare och upprepar ordet utan större brytning.

- Ja säger jag och nickar för att sedan vända mig ännu mer mot min Iphone, för att visa att jag inte har något intresse av att föra ett samtal kring svenska språket med honom.

Normen i en tunnelbana är att var och en får sitta insjunken i sin egen värld ofredad. Snart vänder han sig mot mig igen,

-  Vad betyder "Skitsnack", frågar han och pekar på ordet i sin bok.

Artigt och med dold irritation försöker jag avsluta det hela.

- Struntprat, säger jag och vänder mig om igen.

Plötsligt reser han sig hastigt upp och går vidare längre fram i vagnen med några tackord som avsked.

Jag insåg efteråt att han möjligen drev med mig och redan kunde svenska, eller hade någon form av dold agenda, som inte gick att genomföra. Det finns sedan gammalt en del som ibland låtsas söka hjälp, t ex genom att inne på en restaurang komma fram, lägga upp en karta över människors tillhörigheter och fråga om vägen som om de vore turister.

När de sedan går har det fått med sig både det ena och det andra. En äldre man fick hela sin laptop och Iphone stulen framför ögonen av en man, som spelade turist och frågade efter vägen när jag var ute och åt med några vänner för ett par år sedan. Det gäller att hålla sig cool och vaken, trots att det nu är är allt annat än kyligt ute.

1 kommentar: